Kuntosuunnistuskausi käynnistyy keväthangista huolimatta!

Muutamilla paikkakunnilla on kuntosuunnistuskausi talvi- ja korttelirastien ansiosta ympärivuotinen, mutta suurin osa reilusta 250 seurasta aloittaa tämän vuoden kuntorastit huhtikuussa. GoExpo-messuilla maaliskuussa monet harrastajat hakivat Suunnistusliiton osastolta uuden Suunnistava Uusimaan kalenterin tutkiakseen laajaa kuntorastitarjontaa ja naapurimme Suunnistajan Kaupan nastarit ja suunnistusvarusteet tekivät hyvin kauppansa, vaikka ulkona oli vielä lähes metri lunta. Messuilla oli hyvä meininki ja myös Jukola ja molemmat rastiviikkomme kiinnostivat messuvieraita.

Parin viimeisen vuoden aikana on aikuisten suunnistuskoulutustarjonta lisääntynyt mukavasti. Koulutukselle on ollut paljon kysyntää etenkin suuremmilla paikkakunnilla. Tiedossani ei ole yhtään seuraa, joka olisi joutunut peruuttamaan suunnitellun kurssin vähäisen osanottajamäärän takia. Monilla on ollut jopa ylitarjontaa, kuten kävi pari vuotta sitten Kouvolassa. Kurssia mainostettiin melko vähän ja Kouvolan Rastin järjestäjät odottelivat muutamaa kymmentä osallistujaa. Avaustilaisuuteen tuli kuitenkin perätä 118 osallistujaa! Ennakkoilmoittautuminen kurssille kannattaa siis pyytää jos haluaa välttää tällaisen positiivisen yllätyksen!

Tänä vuonna on myös Vierumäen Urheiluopistolla tarjolla elokuun alussa neljän päivän mittainen ”täyden palvelun” suunnistuskurssi aikuisille. Tätäkin vaihtoehtoa voi suositella henkilöille, jotka kyselevät suunnistuskoulutuksen perään. Lahden Suunnistajat -37 hoitaa Vierumäellä kurssin opetuksen ja käytännön järjestelyt, Vierumäki markkinoinnin ja muut palvelut. Vastaavaa koulutustarjontaa on liitosta aina silloin tällöin kysytty. Toivotaan, että kurssille löytyy hyvin osanottajia ja kurssi saa jatkoa tulevina vuosina. Vierumäen tarjonnassa on jo ennestään paljon muiden lajien kursseja, nyt myös suunnistus.

Tampereella Pyrintö järjestää tänä keväänä laadukkaan suunnistuskoulun. Tampereen Iltarastit ovat koonneet vuosittain todella isot määrät kuntosuunnistajia, mutta aikuisten suunnistuskoulutusta ei ole ollut ilmeisesti aiemmin tarjolla. Rehtori Lammikon seuratukeakin saaneen suunnistuskoulun lisätiedot löydät Pyrinnön verkkosivuilta. Kannattaa katsoa!

Tänä keväänä kootaan ja julkaistaan liiton nettisivuilla tiedot kiintorastikartoista. Asiasta olen lähettänyt tietoa uutiskirjeellä kuntorastivastaaville ja tietoa löytyy myös uutisesta harrastesuunnistuksen internetsivuilta ja parin viikon kuluttua ilmestyvästä Suunnistajasta 4/2011. Suunnistus.fi-sivuilla tullaan julkaisemaan tiivis luettelo kiintorastikartoista paikkakunnittain ja linkki karttaa ylläpitävän seuran sivuille, mitä tulisi löytyä lisätietoja, kuten karttojen saatavuus. Menettelyllä on tarkoitus parantaa paikkakunnan kiintorastikarttojen löytymistä.

Kiintorastit eivät kilpaile harrastajista kuntorastien kanssa, mutta soveltuvat hyvin lajin ensikokeiluihin ja omatoimisen suunnistusharjoituksenkin niillä voi tehdä. Kaikki eivät välttämättä halua tulla kokeilemaan lajia kuntosuunnistustapahtumaan. Kiintorastikartta tarjoaa hyvän omatoimisen kokeilumahdollisuuden. Osa kiintorastipisteistä kannattaa olla hyvin helppoja ja myös ulkoilureittien varrella, jolloin liikuntarajoitteisetkin voivat kokeilla suunnistusta avustajan kanssa.

Oletko huomannut, että muutamat seurat ovat laittaneet kiintorastikarttoja ladattavaksi suoraan seuran sivuilta? Tästä esimerkkeinä Kymin Suunnistajat ja RastiE4. Kannattaa harkita tätäkin mahdollisuutta.

Loppuun vielä yksi ainakin minua kovasti ilahduttanut palkitsemisuutinen: Kuntoliikuntaliiton 50-vuotisjuhlaseminaarissa Lahdessa 25.3.2011 palkittiin ensimmäisen kerran vuoden liikuttajaseura. Kuntoliikuntaliiton tarkoituksena on tehdä tästä jokavuotinen perinne. Oli todella hienoa olla paikalla kun ensimmäisen jaetun tunnustuksen voitti suunnistusseura, Helsingin Suunnistajat!

Palkitsemisen keskeisinä perusteina olivat seuran pitkäaikainen työ kuntosuunnistustapahtumien kehittämisessä ja vuosittain suuren määrän pääkaupunkiseudun asukkaita liikuttavat kuntosuunnistustapahtumat. Palkintoa vastaanottamassa olivat puheenjohtaja Juha Burtsoff, Iltarastien keskeinen käynnistäjä Juhani Salmenkylä ja pitkään tapahtumien järjestelyjä pyörittänyt Synnöve Miettinen.

Heikki Liimatainen
Heikki Liimatainen
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail