Tunis EM-hopealle

Suomalaisten mitalijahti jatkui menestyksellä perjantaina Norjan Sjusjöenissä käydyssä hiihtosuunnistuksen EM-sprintissä. Staffan Tunis oli toinen ja Olli-Markus Taivainen kolmas. Naisten kisassa paras suomalainen oli terävän paluun arvokisoihin tehnyt Hannele Tonna, joka oli neljäs.

Suomen miesten kärkikaksikko jatkoi kahden mitalin tahdissa, sillä Tunis ja Taivainen ottivat kaksoisvoiton Suomelle jo kisojen avausmatkalta. Perjantain sprintissä suomalaisten edelle kiri Ruotsin Peter Arnesson, jonka ero Tunisiin oli 19 sekuntia. Taivainen puolestaan jäi hopeasta kuusi sekuntia.

– Meno oli edelleen erittäin hyvää. Tosin tänään ei päässyt yhtään luukuttamaan suksella, sillä uraverkosto oli niin tiheää, ja risteykset tulivat eteen nopeasti, sanaili hopeaan tyytyväinen Tunis.

Taivainen kertoi maalissa malttaneensa katsoa oikeat reitinvalinnat tarkasti, eikä virheitä päässyt syntymään.

– Reitinvalinnat onnistuivat tänään hyvin, se oli tärkein juttu. Hiihto kulki mainiosti ja suksi oli tosi hyvä, kehui pronssimies suksihuoltoa.

Naisten kisan ykkönen oli totutusti Venäjän Tatjana Vlasova, joka sai yllättävän kovan vastuksen maannaiseltaan Polina Maltsikovalta. Ensimmäisen arvokisamitalinsa ottanut Maltsikova hävisi mestaruuden vain kolmella sekunnilla. Tasaisen kisan kolmas oli Ruotsin Josefine Engström, joka jäi kärjestä kymmenen sekuntia.

Suomen Hannele Tonna teki hienon paluun maajoukkueeseen ottamalla neljännen sijan. Tonna jäi mitalista 21 sekuntia.

– Ehkä se mitali olisi voinut olla otettavissa. Toisella lenkillä vähän hermoilin, kun kuulin kartanvaihdossa olevani kärkitaistossa, tunnusti Tonna.

Tonna ehti jo lopettaa uransa kaksi vuotta sitten voitettuaan Japanissa sprintin maailmanmestaruuden. Paluun kansainvälisille urille teki myös Norjan Stine Olsen Kirkevik, joka oli kymmenes. Suomen naisista kymppisakkiin ehti Tonnan lisäksi Liisa Anttila, joka oli kahdeksas.

Tulokset

EM-hiihtosuunnistus, sprintti
Miehet: 1) Peter Arnesson SWE 17.04, 2) Staffan Tunis FIN 17.23, 3) Olli-Markus Taivainen FIN 17.29, 4) Andrei Grigorijev RUS 17.32, 5) Erik Rost SWE 17.33, 6) Vadim Tolstopjatov RUS 17.36, 11) Janne Häkkinen FIN 18.21, 18) Teemu Köngäs, 21) Juho-Matti Taivainen FIN 19.07, Petri Kiiskinen FIN hyl.
Naiset: 1) Tatjana Vlasova RUS 16.07, 2) Polina Maltsikova RUS 16.10, 3) Josefine Engström SWE 16.17, 4) Hannele Tonna FIN ja Marte Reenaas NOR 16.38, 6) Tatjana Kozlova RUS 16.43, 8) Liisa Anttila FIN 17.12, 11) Pernilla Tunis FIN 17.40, 18) Laura Kempas FIN 18.25, 20) Anni Honkimaa FIN 18.42, 28) Heli Urpalainen FIN 20.56.