Miehille EM-viestihopeaa

Suomen miehet saivat hopeaa EM-hiihtosuunnistuksen viestistä Norjan Sjusjöenissä. Miesten kisan voitti Venäjän kakkosjoukkue noin puolella minuutilla ennen Suomea. Suomen hopeamiehistössä hiihtivät Janne Häkkinen, Olli-Markus Taivainen ja Staffan Tunis, joka ankkuriosuuden lopussa ratkaisi kisan Ruotsiin nähden.

Häkkinen teki avausosuudella hyvää jälkeä. Hän tuli vaihtoon toisena, 18 sekuntia Ruotsin jälkeen.

– Ihan OK aloitus. Mieluusti sitä tietysti keulilla olisi vaihtoon tullut, Häkkinen sanoi vaihdossa.

Toisella osuudella Venäjä siirtyi kärkeen, ja Suomi pysyi toisena. Olli-Markus Taivainen oli osuuteensa hieman tyytymätön.

– Ykköselle tuli heti virhettä. En ole suorituksiin vielä tyytyväinen, Taivainen harmitteli, vaikka otti EM-kisoista viestin lisäksi kaksi henkilökohtaista mitalia.

Ankkuriosuudella nähtiin tiukka taistelu mitaleista. Venäjän konkari Eduard Hrennikov piti takana uhanneet Suomen Tunisin ja Ruotsin Erik Rostin takanaan. Tunis ratkaisi hopean Suomelle lopun oivallisella reitinvalinnallaan. Tunis lähti kiertämään mäkeä, kun Rost kipusi suoraan yli.

Naisten viestissä voiton vei hieman yllättäen Venäjän kakkosjoukkue, kun kärjessä ankkuriosuudelle lähtenyt Venäjän ykkösjoukkueen ankkuri Tatjana Vlasova sortui virheisiin. Ruotsi otti hopeaa ja Norjan ankkuri Marte Reenaas väänsi Suomen Liisa Anttilan ohi pudottaen Suomen mitaleilta. Näin Suomen naiset jäivät ensimmäistä kertaa EM-hiihtosuunnistuksen historiassa ilman mitaleita.

Suomen naisten viesti lähti raiteiltaan jo ennen lähtöä, kun ykkös- ja kakkosjoukkueen leimausprikat olivat vaihtuneet. Ykkösen avaajan Laura Kempaksen suksi irtosi lähdön jälkeen, ja hän pyyhälsi uralta ulos upottavaan hankeen. Kempas tuli vaihtoon seitsemäntenä 2,5 minuuttia kärjen jälkeen.

Toisella osuudella Hannele Tonna nosti Suomen mitalitaisteluun vaihtaen neljäntenä – edellä oli kuitenkin kaksi Venäjän joukkuetta.

– Saatiin vähän ylimääräistä äksöniä aikaan näissä perusasioissa. Ykköselle oli vähän ylimääräistä täpinää, ja piti vain yrittää takoa päähän, että mieti karttaa, kommentoi Tonna leimausprikkojen vaihtumista.

Ankkuriosuudella Liisa Anttila teki ykköselle virhettä, ja joutui lopussa vielä päästämään Norjan ohitseen.

– Kisoja edeltänyt sairastelu söi fyysisen vireen lisäksi myös päätä ja itseluottamusta, Anttila harmitteli maalissa.

Tulokset

EM-hiihtosuunnistus, Sjusjöen Norja
Viesti
Miehet: 1) RUS 1.35.01,6 (Vladimir Bartsukov, Kirill Veselov, Eduard Hrennikov), 2) FIN 1.35.30,3 (Janne Häkkinen, Olli-Markus Taivainen, Staffan Tunis), 3) SWE 1.35.36,1 (Johan Granath, Peter Arnesson, Erik Rost), 4) NOR 1.38.38,5, 5) SUI 1.40.38,9, 6) CZE 1.47.51,8. Kilpailun ulkopuolella FIN 2 1.40.30,4 (Teemu Köngäs, Petri Kiiskinen, Juho-Matti Taivainen).
Naiset: 1) RUS 1.27.19,1 (Anastasia Kravtsenko, Maria Ketskina, Alena Trapeznikova), 2) SWE 1.28.16,3 (Kajsa Richardsson, Josefine Engström, Helene Söderlund), 3) NOR 1.30.06,6 (Marianne Mellbye Larsen, Stine Olsen Kirkevik, Marte Reenaas), 4) FIN 1.30.32,4 (Laura Kempas, Hannele Tonna, Liisa Anttila), 5) CZE 1.42.01,4. Kilpailun ulkopuolella FIN 2 1.33.40,2 (Pernilla Tunis, Anni Honkimaa, Heli Urpalainen).