Ilo – Innostus – Intohimo

… jäivät päällimmäisenä mieleen suunnistuksen superviikonlopusta Suomen Urheiluopistolla. Rastikansan kokoontumisajot käynnistyivät alkuviikosta suunnistusmaajoukkueiden leireillä, ja täydennystä saatiin viikonlopuksi talenttien testileirille osallistuvista lupauksista sekä valmennusseminaarin, ohjaajatapaamisen, nuorten tiimin leirin ja seurajohtajaseminaarin osallistujista. Vierumäen polkuja tamppasi viikonloppuna YLEn Sisukkaasti lähes 250 ”marjanpoimijaa”. Sisun toimittajat olivat kaiken lisäksi haastattelemassa Suomen parasta Minnaa ja kumppaneita kesän Your Move -tapahtumaan liittyen.

Suunnistusvalmennusseminaarin keskeisiksi teemoiksi olivat valikoituneet nuorten valmennuksen ja alueellisen valmennuksen kehittäminen. Viikonlopun alustukset, ryhmätyöt ja keskustelut tukivat erinomaisesti sitä prosessia, johon olemme huippu-urheilun muutostyöryhmän kanssa yhteistyötä käynnistäessämme sitoutuneet. Urheilijan Polkua tarkasteltiin viikonlopun aikana moneltakin hollilta päähuomion kohdistuessa nuoruuden valintavaiheeseen. Vastauksia haettiin ja saatiin mm. siihen, miten lajivalmennuksemme rakenteet liitto-, alue- ja seuratasolla tukevat tavoitteellisten suunnistajalupausten kehittymistä. Erityisen tarkkaavaisiksi kuulijakunnan sai jyväskyläläisen tutkijan Sami Kalajan esitys perusliikuntataitojen kehittämisestä. Talenttien testien myötä saatiin puolestaan tuntumaa itse sporttiin.

Nuoria kaikkensa likoon laittavia urheilijoita seuratessa voi aistia aidon ilon ja innostuksen, jotka ovat  kehittymisen ja taitojen oppimisen kulmakiviä. Vaikea kuvitellakaan, että lapsi tai nuori liikkuisi riittävästi, monipuolisesti ja – ennen kaikkea – omaehtoisesti, ellei aidosti nauttisi tekemisestään. Kehittyminen on luonnollisesti omiaan ruokkimaan intoa ja motivaatiota oppia yhä enemmän. Ympäristön tuki polun eri vaiheissa auttaa nuorta urheilijaa kiertämään syvimmät sudenkuopat, mutta mahdollisiin vastoinkäymisiin ja tasanteisiinkin on varauduttava, aivan kuten virheisiin suunnistuksessa. Vaikka vanhemmat, seuraohjaajat ja -valmentajat, kaverit, koulu ja opettajat ym. tuuppaavat urheilijaa tämän tavoitteiden suuntaan, ei polku vuoren huipulle ole kaikissa tapauksissa suoraviivainen ja nopea. Tuulimyllyjä vastaan taistellessa urheilijan oma motivaatio viime kädessä ratkaisee lopputuleman. Huipulle pääsemiseen ja erinomaisuuden saavuttamiseen vaaditaan ilon ja innostuksen lisäksi intohimoa ja lajirakkautta – kenties jopa jonkin sortin ”hulluutta”.

Lisää huippu-urheilun muutostyöstä ja Urheilijan Polusta voit lukea uunituoreilta nettisivuilta: www.huippu-urheilunmuutos.fi

Suunnistusvalmennusseminaarin materiaaliin pääset puolestaan käsiksi täältä.

Petteri Kähäri
Petteri Kähäri