Mutulla vai millä?

Taas on aika laittaa suomalaiset urheilijat tämän vuoden tekosiensa perusteella niin sanottuun paremmuusjärjestykseen. Urheilutoimittajien liiton jäsenenä minullakin on mahdollisuus sotkea näppini tähän soppaan, ja antaa sille oman mausteeni ripaus.

Jos ja kerran kun äänestysmahdollisuus tarjotaan, se pitää käyttää. Vaikka eri lajien urheilijoiden keskinäinen vertailu kymmenen parhaan listalle olisi kuinka vaikeaa tai vaativaa, lähes välttämätöntä se on tähän aikaan vuodesta.

Tänäkin vuonna muutamalle kärkipaikalle löytyi nimi helposti. Jotten paljasta äänestyssalaisuuttani, totean vain, että ei liene teillekään vaikea arvata, kenelle ykkösääneni tänä vuonna annoin. Sen verran pitää yrittää vetää ”kotiinpäin” – vaikka tämän tittelin äänestyssäännöissä kaikenlainen vilppi ja salaliittoilu onkin kielletty koko äänestyskymmenikön hylkäyksen uhalla. En siis vetänyt tälläkään kertaa kotiinpäin – äänestin vain mielestäni tämän vuoden parasta suomalaisurheilijaa.

Kun kärkiviisikko on laitettu paikoilleen, alkavat yleensä ne ongelmat: onko pakko kelpuuttaa mukaan moottorimiehiä; onko joukkuelajien yksilöitten paikka tällä listalla? Entä miten vertailet vammaisurheilijan ja ns. terveen urheilijan suorituksia ja näyttöjä tähän listalle? Miten vertailet seitsenkertaisen maailmanmestarin Marko Nikon hyvyyttä vaikkapa penkkipunnertajaan, kun et tiedä siluettiammunnasta muuta kuin, että siinä kaadetaan eläinkuvia ampumalla? Sehän se vaikeata onkin.
Joku kärkikymmenikössä vuosikaudet heilunut stara saattaa livahtaa ovesta yhtenä vuonna turhan helposti. Kannattaa siis olla tarkkana – ei pidä äänestää pelkkää nimeä.

Joku äänestää nimen sijasta lajia. Vaikuttaa voi myös sillä, ketä jättää äänestämättä. Vuosikaudet minulle teki tiukkaa antaa periksi moottorien pörinälle, mutta joskus välillä joudun siitäkin periaatteestani tinkimään. Samanlaisia henkisiä vaikeuksia on tänä syksynä ilmennyt monilla, joille suunnistaja Vuoden urheilijana merkitsisi sitä, että urheiluvuosi on ollut köyhä.

Vuoden parhaat urheilijamme laitetaan järjestykseen jouluun mennessä – ja tulokset julkistetaan tammikuun 10. päivänä Suomen urheilugaalassa. Tänäkin vuonna suunnistus on gaalassa varsin näkyvästi esillä Minna Kaupin ansiosta. Viime vuonna nautimme SK Vuoksen palkitsemisesta ja kaksi vuotta sitten palkittiin Jukolan viesti.

Yleisökin pääsee vaikuttamaan Urheilugaalan palkintoluokista ainakin vuoden 2010 sykähdyttävimmän urheiluhetken valinnassa. Käy antamassa oma äänesi.

Pirjo Valjanen
Pirjo Valjanen
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail