Talenttitoiminta käynnistyy helmikuussa

Suunnistuksen valmennusryhmätoiminta uudistuu kaudelle 2011. Muutoksen ytimessä on talenttitoiminta, jonka myötä 17–25-vuotiaiden lahjakkuuksien kartoitus, seuranta ja valmennukselliset tukitoimet tulevat tehostumaan.

Talenttiryhmien valinnan ensimmäinen vaihe on käynnistynyt. Vierumäellä 4.–6. helmikuuta valtakunnallisen suunnistusvalmennusseminaarin yhteydessä järjestettävälle talenttien testileirille kutsutaan kilpailumenestyksen, av-testien ja taustakartoituksen perusteella 18 aikuista (21–25 v.) ja noin 20 junioria (17–20 v.). Leirin päätteeksi lopulliseen talenttiryhmään valitaan noin 10 aikuista ja noin 10 nuorta, minkä lisäksi aiemmin nimetty Pohjola-ryhmä on osa talenttikokonaisuutta.  Talenttiryhmissä on kaudella 2011 kaikkiaan noin 35 ja kaudesta 2012 eteenpäin 45–50 lupaavaa suunnistajaa.

Aikuistalenteilla on mahdollisuus osallistua aikuismaajoukkueiden leiritoimintaan Ranskaan suuntautuvaa MM-leiriä lukuun ottamatta. Junioritalentit ovat mukana pääosassa nuorten Pohjola-ryhmän leiritystä. Lisäksi talenteille järjestetään oma leiri Joensuussa elokuussa. Talenttiryhmän urheilijat ja heidän henkilökohtaiset valmentajansa saavat taustalleen valmennuksen tukihenkilön, jonka ensisijaisena tehtävänä on seurata urheilijan kehittymistä ja varmistaa urheilijan valmennuksen laatu laadukkaassa toimintaympäristössä. Säännöllinen testaus on yksi talenttitoiminnan kulmakivistä, jolla varmistetaan urheilijan harjoittelun suuntautuminen oikein sekä päästään tarvittaessa nopeasti kiinni kehittymistä rajoittaviin ongelmakohtiin. Monipuolista testausta tullaan tekemään niin leireillä kuin alueelliseen valmennukseen jalkautettuna.

Vierumäen testileirille kutsuttavat aikuiset saavat lähipäivinä henkilökohtaisen kutsun sähköpostiinsa. Nuorten talenttikandidaattien taustakartoitus käynnistyy näinä päivinä, ja kutsut leirille lähetetään joulukuussa. Kutsujen yhteydessä annetaan ohjeet testileirille ilmoittautumisesta sekä kerrotaan talenttiryhmän toiminnan etenemisestä avausleirin jälkeen.