Suomalaiset odottavin mielin pitkän MM-finaaliin

Suunnistuksen MM-kisoissa Norjan Trondheimissa siirrytään torstaina jälleen finaalitunnelmiin, kun vuorossa on pitkän matkan finaali. Suomalaiset lähtevät kisaan odottavin mielin – ja nälkäisenä.

– Lähtötilanne on alkuviikon starttien pohjalta äärimmäisen hyvä: alla on 24 starttia ja 24 hyvää suoritusta. Aiemmissa MM-kisoissa esiintynyttä epävarmuutta ei nyt ole, vaan olemme samalla viivalla muiden kanssa, korostaa päävalmentaja Janne Salmi pitkän matkan finaalin aattona.

Pitkän matkan finaali käydään Tronheimin liepeillä sijaitsevan Granåsenin hiihtokeskuksen lähimaastossa, jossa kaikki loppuviikon finaalit kisataan.

– Finaalin maaston ensimmäinen puolisko muistuttaa tyypiltään karsinnan maastoa, toinen puolisko on erilainen, joten koko matkaa ei voi suunnistaa samalla systeemillä, vaan reitinvalintoja ja rastinottoa pitää pystyä mukauttamaan kesken kisan, Salmi muistuttaa.

Suomalaisista Minna Kauppi ja Jani Lakanen olivat finaalin alla hieman flunssaisia. Kaupin mukaan tilanne ei ole pahentunut karsintojen jälkeen.

– Voi olla, etten ihan parasta fysiikkaa saa kisaan, mutta tavoitteena on suunnistaa koko matka sataprosenttisesti, kertoo Kauppi keinonsa kompensoida flunssan aiheuttamaa vauhtivajetta.

Suomalaiset lähtevät finaalia kohti rennolla mielellä.

– Suunnistamaan ja nauttimaan, kuvasi Merja Rantanen finaalitavoitettaan.

Maria Rantala lähtee torstaina toisen kerran MM-finaaliin. Neljä vuotta sitten Tanskassa ensikertalaista jännitti, mutta nyt olo on varmempi.

– Paljon rennompi olo on kuin silloin, toivottavasti se jatkuu finaalissa. Yritän mennä sinne kuin S-markettiin eli tekemään sitä, mitä tavallisesti arjessakin.

Mats Haldin starttaa torstaina kymmenettä kertaa pitkän matkan MM-finaaliin. Tavoitteena on ottaa se pitkään jahdattu mitali.

– Lähden taistelemaan mitaleista. Kisan aikana pidän mielessä vain omat tekemiseni, lupaa kokenut MM-kävijä.

Pitkän matkan MM-finaali alkaa Suomen aikaa torstaina klo 14. Kisa on seurattavissa suorana nettilähetyksenä Yle Urheilun sivuilta ja illalla koosteena TV2:lla.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail