Salmen analyysi EM-kisoista

Bulgarian EM-kisat sujuivat pitkälti ennakko-odotusten mukaan. Sveitsiläiset olivat kuumassa kotonaan kahmien mitalit. Suomalaisille Primorskon paiste oli liian kuumaa, kun sveitsitär Simone Niggli nautti aurinkoisesta kelistä onnistuen saavuttamaan mitalin kaikilla neljällä matkalla. Mitaliodotukset kohdistuivat Minna Kauppiin, joka onnistui hopean arvoisesti Merja Rantasen ja Anni-Maija Fincken kanssa viestissä, mutta hän jäi muiden suomalaisten tavoin ilman henkilökohtaista mitalia.

– Kauppi ei saa Suomessa vastusta. Hän suunnistaa parhaiten, kun fiilis on rento ja paineeton. Arvokisoissa hän joutuu tiukoille ja onnistumisprosentti dramaattisesti huonompi kuin kotimaassa, analysoi Suomen päävalmentaja Janne Salmi.

EM-kisoista puuttui muutamia naisten suosikkeja, joten kilpailu ei helpotu MM-kisoissa.  Suomen muista naisista Maria Rantala oli 6. ja Anni-Maija Fincke 10. pitkällä matkalla. Merja rantanen oli taas 8. keskimatkalla.

– Kauppi ei voi toivoa hyvää fiilistä, että menee hyvin itsestään. Paketti on pistettävä kasaan, linjaa Salmi.

Salmen mukaan vain Kaupin fyysinen kunto on mitalitasoa. Suomalaissuunnistajilla mannermainen maastotyyppi ja siinä vaadittava suunnistustekniikka ei ole selkärangassa. Itseluottamuksen puute näkyy yliyrittämisenä ja toisaalta joillakin virheiden välttelynä eli sopivan rohkeuden puuttumisena.

Kohti MM-Trondheimia

Miehissä Suomen parhaat EM-kisoissa olivat kuudenneksi keskimatkalla suunnistanut Tero Föhr ja sprintissä yhdeksänneksi sijoittunut Vesa Taanila. Molemmilla on mahdollisuus parantaa MM-kisoissa.

Suomen miesten joukkueeseen saattaa löytyä apuja myös EM-joukkueen ulkopuolelta. Ainakin Jani Lakanen tähtää vain MM-kisoihin ja myös Tuomas Tervo osoitti kovaa kuntoa SM-sprintissä. Vieläkö Pasi Ikonen tai Jarkko Huovila pääsevät huippuvetoon?

Salmi kehottaa urheilijoita keskittymään kovaan harjoitteluun seuraavan kuukauden aikana, jotta fyysinen ero saataisiin kaventumaan. Norjalaismaastot tulevat hieman suomalaisia vastaan, mutta se ei Salmen mukaan riitä.

– Monet urheilijat tiedostavat taidolliset ja psyykkiset ongelmansa, mutta nyt pitää löytää ratkaisut niihin, saada asiat järjestykseen. Kovempi tulos tulee itseluottamuksen kautta, jonka rakentamisessa auttaa kovempi kunto, päättää Salmi.