EM-ennakko

EM-kisat Bulgarian Primorskossa alkoivat tänään sunnuntain sprintin karsinnalla ja iltapäivällä on vuorossa finaali.  Paljon ei ole kahdessa vuodessa muutoksia tapahtunut terävimmässä kärjessä; sprintin mitaleista taistelevat taas Sveitsin Daniel Hubmann, Venäjän Andrei Hramov ja Ruotsin Emil Wingstedt, joka on voittanut kaikki neljä EM-kultaa sprintissä vuosina 2002, 2004, 2006 ja 2008. Saako sarja jatkoa tänään?

Keskimatkalla ja pitkällä matkalla kannattaa tietenkin muistaa myös ranskalainen Thierry Gueorgiou, ruotsalainen Peter Öberg ja venäläinen Valentin Novikov. Sveitsiläinen Matthias Merz on mitalisuosikki kaikilla matkoilla, jotka hän suunnistaa.

Naisten pitkä sairaslista tuo enemmän mahdollisuuksia yllättäjille, sillä norjalaiset Anne Margrethe Hausken ja Marianne Andersen sekä ruotsalainen Linnea Gustafsson eivät kilpaile Bulgariassa. Mestaruudet menevät melkoisella varmuudella nelikolle: Sveitsin Simonen Niggli, Ruotsin Helena Jansson, Tsekin Dana Brozkova ja Suomen Minna Kauppi.

Suomen naisten joukkue on tasaisen hyvä, koska oikeastaan jokaisella naisella on realistiset mahdollisuudet kymmenen joukkoon. Naisten viestivalinnoista tulee varmasti vaikeat ja kakkosjoukkue voi suunnistaa ykköstä paremmin.

Miesten puolella kisoista puuttuvat Ruotsin Martin Johansson, Suomen Tuomas Tervo ja Pasi Ikonen, joka viime EM-kisoissa otti pronssia keskimatkalta. Tervon alkukauden suoritukset ovat ailahdelleet, joten kisalippua Bulgariaan ei herunut. Se on harmi, nimittäin SM-sprintissä viikko sitten Tervo voitti ylivoimaisesti.

Myös viime EM-kisojen viestin pronssijoukkueeseen Ikosen ja Mats Haldinin kanssa kuulunut Jarkko Huovila ei onnistunut katsastuksissa riittävän hyvin. Suomen miehistä siis ainoastaan Haldin on maistanut metallia EM-tasolla. Hän onkin Tero Föhrin ohella suurimpia mitalitoivoja. Suuri mielenkiinto kohdistuu myös Petteri Muukkoseen ja Vesa Taanilaan, jotka ovat kovassa kevätkunnossa. Topi Anjala on myös hyvä pitkällä matkalla, mutta yhtään Suomelle merkittyä mitalia kisoissa ei ole. Kaikki sijoitukset kymmenen joukkoon ovat arvokkaita ja yksikin miesten mitali olisi hyvä saavutus.

Vanhojen tähtien jälkeen mielenkiintoisimpia nimiä kärkitaistoon ovat Bulgarian Kiril Nikolov, jolle EM-kisat ovat varmasti kauden päätavoite. Sveitsin Fabian Hertner on kovassa nosteessa ja arvokisamitaliputki tuli avattua jo viime vuoden MM-kisoissa. Norjan Olav Lundanesin päätavoite on tietenkin MM-kotikisoissa, mutta toisaalta mitalinälkä on kovempi kuin vanhoilla tähdillä. Naisten kärkeen ei ole odottavissa uutta ennen MM-kisoja, jolloin Ruotsin Linnea Gustafsson on taas mukana.

Arvokisatunnelmasta nautiskellen,
-Juuso Metsälä-

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail