Suunnistusmaajoukkue tiivistyy

Päävalmentaja Janne Salmi luotsaa suunnistusmaajoukkuetta kohti Unkarissa elokuussa 2009 pidettäviä MM-kisoja entistä tiiviimpänä ryhmänä. Päävalmentaja tavoittelee pienemmällä ryhmäkoolla tehokkaampaa ja yksilöllisempää maajoukkuetoimintaa.

– Tässä on kolme vuotta valittu valmennusryhmiä ja leirityksiä lempeällä kädellä. Nyt vedetään rajat vähän tiukemmin eli ne, jotka eivät ole ottaneet odotettua askelta kansainvälisesti vakavasti otettavien tasolle, eivät ole terävimmässä ryhmässä mukana. Pienemmillä ryhmillä terävöitetään ja tehostetaan toimintaa, saadaan urheilijoille henkilökohtaisempaa ohjausta – ja toivottavasti näillä saadaan parempaa tulosta, Salmi taustoittaa vuoden 2009 ryhmävalintoja.

Käytännössä maajoukkueryhmien tiivistyminen tarkoittaa sitä, että A-maajoukkueeseen on nimetty vain kuusi urheilijaa, sillä kriteerinä oli henkilökohtainen MM- tai EM-mitali kahden viime vuoden ajalta. Naisia mukana on kolme: Heli Jukkola, Minna Kauppi ja tällä kaudella maailman eliittiin noussut Merja Rantanen. Miehistä A-maajoukkueen muodostavat Tero Föhr, Mats Haldin ja Pasi Ikonen. Haldinilla mitalikriteeri on jäänyt niukasti täyttymättä.

– Matsin asenne on esimerkillinen ja lisäksi hänellä on useita sijoituksia aivan mitalin tuntumaan. Hänellä on ollut arvokisoissa myös epäonnea, Salmi selvittää.

A-maajoukkueen taustalla olevaan B-maajoukkueeseen on nimetty kuusi urheilijaa, joukossa monta vuotta A-maajoukkueessa ollut Jarkko Huovila. Hänen rinnallaan B-maajoukkueessa ovat Bodil Holmström, Maria Rantala ja Katri Lindeqvist sekä Topi Anjala ja Tuomas Tervo.

– B-maajoukkueen kriteerinä on ollut sijoitukset kansainvälisten arvokisojen kymppisakissa sekä uran nousukulma, mikä erityisesti vaikutti Tuomas Tervon kohdalla, Salmi kertoo.

A- ja B-maajoukkueiden leiriohjelma on yhteinen, mutta B-maajoukkueella omavastuu on suurempi. Näiden taustalla on vielä alle 25-vuotiaista urheilijoista koostuva Suunta Huipulle–ryhmä, jonka tavoitteet ovat vasta vuoden 2010 MM-kisoissa Norjassa.

Päävalmentaja Salmi nostaa maajoukkueryhmien pääteemoiksi talven harjoituskaudella kaksi asiaa: yksilöllisen sparrauksen sekä juoksuvauhdin.

– Pienemmissä ryhmissä pystymme huomioimaan urheilijat yksilöllisemmin ja antamaan sekä taitoon että henkiseen viimeistelyyn liittyvää sparrausta. Toisena teemana on pystyä juoksemaan suunnistuskisoissa kovempaa, mikä edellyttää puhtaan, raa’an fyysisen juoksuharjoittelun huomioimista, Salmi linjaa.

Kesäkauden 2009 päätavoite on elokuun puolivälissä Unkarin Miscolcissa järjestettävissä MM-kisoissa. Arvokisoja kauteen mahtuu MM-kisojen lisäksi runsaasti. Kesäkuun alussa avoimet PM-kisat käydään Salossa – ja samassa yhteydessä kilpaillaan kaksi maailmancupin osakilpailua. Näiden lisäksi suunnistajat osallistuvat heinäkuussa Kiinan Taipeissa järjestettävään World Games-tapahtumaan.

Suunnistuksen valmennusryhmät 2009 (seurat kauden 2008 seuroja)
A-maajoukkue:
Heli Jukkola Rastikarhut, Minna Kauppi Asikkalan Raikas, Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot, Tero Föhr Vehkalahden Veikot, Mats Haldin IFK Göteborg ja Pasi Ikonen Vaajakosken Terä.
B-maajoukkue:
Bodil Holmström Turun Suunnistajat, Katri Lindeqvist Paimion Rasti, Maria Rantala Angelniemen Ankkuri, Topi Anjala Ikaalisten Nouseva-Voima, Jarkko Huovila Tampereen Pyrintö, Tuomas Tervo Rajamäen Rykmentti.
Suunta Huipulle-ryhmä:
Anni-Maija Fincke Tampereen Pyrintö, Paula Iso-Markku Lynx, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Saila Kinni Tampereen Pyrintö, Saara Norrgrann Närpes OK, Heini Saarimäki Angelniemen Ankkuri, Ulrika Uotila Koovee, Heini Wennman SK Pohjantähti, Hannu Airila Kalevan Rasti, Antti Anttonen Vaajakosken Terä, Jonne Lehto Vehkalahden Veikot, Johan Bäckman OK Orient, Oskari Liukkonen Delta, Janne Heikka Delta ja Juha Sorvisto Vaajakosken Terä.