Maajoukkue mukana taipumusanalyysin kehittelyssä

Suunnistusmaajoukkue on ollut mukana henkiseen valmennukseen liittyvän innovaation, Suunnistajan taipumusanalyysin kehittelyssä. Analyysin kehittäjän, hiihtosuunnistuksen maailmanmestari Anssi Juutilaisen mukaan Suunnistajan taipumusanalyysi on työkalu, jonka avulla urheilija saa eväitä oman suunnistustaitonsa parantamiseen ja suorituksen hallintaan.

– Suunnistuksen psyykkisen puolen ongelmakenttä poikkeaa täysin muista lajeista, eikä ulkopuolinen pääse urheilijan pään sisään havainnoimaan toimintoja. Tämän analyysin avulla urheilija löytää yksilölliset vahvuudet ja heikkoudet eli suorituksen kannalta kriittiset alueet. Kun hän tiedostaa omat luontaiset ajatteluprosessinsa, hän pystyy vaikuttamaan suoritukseensa, Juutilainen kertoo.

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentajan Janne Salmen mukaan Suunnistajan taipumusanalyysi on työkalu sekä urheilijalle että valmentajalle ymmärtää yksilöiden erilaisuutta.

– Tämä on mahdottoman hyvä työkalu vuorovaikutusprosessiin, sillä se auttaa ymmärtämään yksilöiden taustoja. Tämä on hyvä apuväline peiliin katsomiseen: miksi teen aina samat virheet, Salmi korostaa.

Suunnistajan taipumusanalyysi on lajispesifi työkalu, mutta sen pohjalta löytyy Luontaisten taipumusten analyysi, jota soutajat menestyksekkäästi hyödynsivät olympiaprojektissaan.

– Analyysin tulokset olivat tärkeitä, jotta urheilijat ymmärtävät itseään, toisiaan ja minua. Analyysin avulla pystyin ymmärtämään urhelijan ajattelua kyseenalaistamatta sitä. Tiiviissä ryhmässä on tärkeä, että ymmärtää toisiaan ja hyväksyy toisen erilaisuuden. Kun kunnioitus kasvaa joka suuntaan, samalla kasvaa harmonia, joka auttaa omalla tavallaan tavoitteeseen valmistautumisessa, arvioi hopeasoutajien Minna Niemisen ja Sanna Stenin valmentaja Veikko Sinisalo.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail