Tampere-Jukolalle merkittävä KOK:n tunnustus

Kesäkuussa suunnistettava Tampere-Jukola on saanut Kansainväliseltä Olympiakomitealta merkittävän tunnustuksen, sillä KOK on nimennyt Tampere-Jukolan yhdeksi tämän vuoden Sport for All -tapahtumistaan. KOK ottaa vuosittain suojelukseensa urheilutapahtumia, jotka täyttävät Sport for All -periaatteet eli edistävät kaikkien ihmisten oikeutta liikkua riippumatta iästä, sukupuolesta tai rodusta. Tapahtumien pitää olla kansallisesti merkittäviä tapahtumia, jotka ovat avoimia kaikille halukkaille.

– Jukolan viesti sopii mainiosti juuri tällaiseksi Sport for All -tapahtumaksi, sillä se kerää yli 13 000 eri-ikäistä ja eritasoista suunnistajaa nauttimaan liikunnan juhlasta, toteaa Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Hän uskoo, että KOK:n suojelukseen pääsy nostaa Tampere-Jukolan profiilia. Jukolan viestiin on tulossa ainakin Suomen Olympiakomitean, mutta mahdollisesti myös Kansainvälisen Olympiakomitean edustus. Lisäksi käsiohjelmaan saadaan KOK:n puheenjohtaja Jacque Roggen tervehdys ja tapahtumakeskuksen salkoon nostetaan olympialippu.

– Suunnistuksen kannalta on tietysti erityisen merkittävää se, että olympialippu ja suunnistus ovat mukana samassa tapahtumassa, Salonen muistuttaa.

Kansainvälisen Olympiakomitean Sport for All -tunnustus on harvinaista herkkua suomalaisille urheilutapahtumille. KOK:n suojeluksessa on aiemmin liikuttu näissä merkeissä Suomessa vain kahdesti: Jukolan viestissä 1987 Hollolassa sekä jalkapallon Helsinki Cupissa 1993.

Jukolan viestin kannalta KOK:n tunnustus osuu sopivaan hetkeen, sillä kesäkuun 14.-15. Tampereen Teiskossa järjestettävä Tampere-Jukola on Jukolan viestin juhlaviesti. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1949 Helsingistä ja Tampereella vuorossa on 60. Jukolan viesti.

Tampere-Jukolan järjestäjät tavoittelevat juhlatapahtumaansa 1400 Jukola-joukkuetta ja 920 Venla-joukkuetta. Jukolan viesti suunnistetaan seitsemän ja Venlojen viesti neljän hengen joukkuein. Tampere-Jukolan kilpailunjohtaja Erkki Eskelinen on iloinen tapahtuman saamasta KOK:n tunnustuksesta.

– Tämä huomionosoitus on merkittävä tunnustus Jukolan viestille yleisesti sekä tietysti myös suunnistusurheilulle. Uskon, että Tampere-Jukolalle tämä tuo lisää huomioarvoa. Se voi lisätä myös osanottoa ja yleisöä, Eskelinen arvioi.

Hän pitää Sport for All -tunnustusta merkittävänä myös Tampereen kaupungille.

– Tämä tekee Tamperetta osaltaan tunnetuksi. Samalla Sport for All -tunnustus tuo mukanaan tuulahduksen olympiahenkeä näkyvyyden sekä KOK:n symbolien myötä, kilpailunjohtaja Eskelinen toteaa.