Nordista haettiin yhteisiä linjauksia

Tammikuun lopulla järjestetty Pohjoismaiden yhteinen Nord-kokous toi taas uutta intoa pohjoismaiseen yhteistyöhön. Kiljavalle Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Suomen suunnistusliitot kokoontuivat keskustelemaan liittojen yhteisistä asioista, vaihtamaan tietotaitoa ja sopimaan yhteisistä linjauksista IOF:n päin. Keskustelua syntyi runsaasti ja eteenpäin vietävät yhteiset linjaukset saivat uutta muotoa.

Liittojen johtajat ja puheenjohtajat kokoontuivat pohtimaan yhteisiä vaikutusmahdollisuuksia. Yhteiseksi tavoitteeksi haluttiin nostaa Pohjoismaiden esiintyminen Kansainvälisen Suunnistusliiton (IOF) päättävissä elimissä.
– IOF:ssä haussa on paljon tärkeitä paikkoja. Tsekin MM-kilpailujen yhteydessä valittavan halituksen jäsenmäärää tulee kasvamaan. Edustuspaikat ovat tärkeitä ja aiomme asettaa ainakin kolme ehdokasta seuraavaan äänestykseen, Mikko Salonen kertoi ryhmän mietteitä.

Yksi tärkeä päätös viikonlopun kokouksessa saatiin aikaiseksi, kun Pohjoismaata pääsivät yhteisymmärrykseen juoksijoiden seuraedustusta koskevasta säännöstöstä. Sääntömuutokset tullaan esittelemään lähiaikoina, kuin viimeiset yksityiskohdat saadaan sovittua.

Erityisen huomion tämän vuoden kokouksessa sai kilpailutoiminta. Toivomus eri lajimuotojen kilpailukalenterien pitkäjänteisemmästä suunnitelmasta sai konkretiaa kuin hiihtosuunnistusryhmä esitteli vuoteen 2018 asti suunnitellun kalenterin puheenjohtajansa IOF:n hiihtosuunnistuskomitean puheenjohtajan Markku Vauhkosen johdolla.

– Tulevaisuudessa hiihtosuunnistusta pyritään kehittämään monin tavoin. Vuonna 2009 tarkoituksena on järjestää tammikuussa kymmenenpäiväinen Ski-O-tour Itävallassa, Sveitsissä ja Italiassa, Vauhkonen kertoo.

Myös huippusuunnistuksen kehitystä pohtinut ryhmä toi viikonlopun keskustelujen jälkeen esille suunnitelman kesäkuussa 2010 järjestettävästä Nordic O-tourista. Pohjoismainen kilpailusarja koostuisi viidestä osakilpailusta ja kiertäisi kaikki neljä Pohjoismaista pääkaupunkia. Toiveena olisi saada Nordic O-tour osaksi maailmancupia.

Myös MM-kilpailujen ohjelma puhutti Pohjoismaisia päättäjiä ja ehdotelma uudenlaisesta ohjelmasta sai kannatusta.

– MM-kisoihin valmistautumista helpottaisi se, että MM-ohjelma olisi vuodesta toiseen sama. Jos sprintin ja keskimatkan finaalit juostaisiin karsinnan kanssa samana päivänä ja pitkän matkan karsinnan sijaan juostaisiin yhteislähtökisa, saisimme MM-ohjelmaan finaalin jokaiselle kilpailupäivälle ja jaettavien kultamitalien määrä nousisi kymmeneen, ehdotuksen esitellyt Tommy Eriksson selventää.

Myös tarkkuussuunnistajat toivoivat lisää järjestelmällisyyttä yhteiseen kalenteriin.

– Pohjoismaiden välisestä maaottelusta halutaan kehittää Pohjoismaiden mestaruuskilpailut. Lisäksi kalenterit pyritetään suunnittelemaan niin, että päällekkäisyyksiä ei synny, ryhmän puheenjohtaja Sari Salomaa-Niemi summasi.

Myös nuorisotoiminta herätti paljon keskustelua kokouksessa. Kokemuksia jaettiin ja ratkaisuja etsittiin yhteisiin haasteisiin. Yhteistyön tuloksena syntyi myös 20Null8 nimellä kulkeva nuorten yhteispohjoismainen leiri, joka on tarkoitus järjestää 4.–7.7.

– Haluamme järjestää leirin nuorille, jotka ovat kiinnostuneita lasten ohjaamisesta. Aiheina tulee olemaan niin ryhmä dynamiikka, sosiaalinen johtajuus ja viestintä. Tavoitteena on herättää ohjaajissa uutta inspiraatiota, synnyttää uusia kontakteja ja jakaa kokemuksia, Preben Schmidt kertoi ryhmän ajatuksia.