Suunnistusliitto mukana SUEKin laajassa tutkimuksessa

Suomen Suunnistusliitto on mukana Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n toteuttamassa laajassa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään urheilijoiden kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa. Tutkimuksen aineisto kerätään nyt lähetetyllä kyselyllä ja tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä.

Tutkimuskysely lähti kaikkiaan 117 urheilijalle, jotka kuuluvat suunnistuksen, hiihtosuunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen aikuisten ja nuorten maajoukkueryhmiin.

Ajatus urheilijoiden kokemusten kartoittamisesta sai alkunsa kaksi vuotta sitten julkaistun Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimuksen innoittamana. Urheilijoiden kokemuksia selvittävän tutkimuksen tavoitteena on lisätä urheiluyhteisön ymmärrystä urheilun antamista myönteisistä ja kielteisistä kokemuksista ja niihin liittyvistä tekijöistä.

– Tutkimukseen osallistumisella on luonteva yhteys omaan vastuullisuustyöhömme, on kysymys sitten yhdenvertaisuudesta tai vastuullisesta valmennuksesta. On tärkeää, että olemme lajiliittona tässä mukana ja kaikki kyselyn vastaanottaneet urheilijat jakavat kokemuksiaan. Tulosten avulla saamme aikanaan vahvemman käsityksen siitä, mitä hyvää urheilulla on suomalaisille annettavana, ja toisaalta pystymme myös tarttumaan mahdollisiin ongelmakohtiin yhdessä muiden urheilujärjestöjen kanssa, toteaa Suunnistusliiton huippu-urheilupäällikkö Petteri Kähäri.

Tulevaisuudessa kolmen vuoden välein toistettavalla tutkimuksella saadaan tietoa suomalaisen urheilun lähtötilasta. SUEK toteuttaa tutkimuksen yhteistyössä noin 50 eri urheilujärjestön kanssa. SUEK vastaa kyselyn toteutuksesta, analysoinnista ja raportoinnista. Tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä.

Raportointi- ja keskustelukanavat

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee urheilurikkomuksia. SUEKin ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäeettisestä toiminnasta, esimerkiksi häirinnästä, nimettömästi tai nimelläsi. Ilmoituksesi sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille.

Et ole yksin -palvelu tarjoaa matalankynnyksen keskustelutukea ja ohjausta kiusaamista, häirintää, väkivaltaa tai muuta epäasiallista käytöstä urheilussa kohdanneille sekä heidän läheisilleen. Palvelu on maksuton ja yhteyttä voi ottaa nimettömästi. Lisätietoa palvelusta ja ajankohtaiset päivystysajat löydät osoitteesta: www.etoleyksin.fi.

#parempaaurheilua
#etoleyksin
#vastuullinenvalmennus


Lisätietoja:

Huippu-urheilupäällikkö Petteri Kähäri
petteri.kahari(a)suunnistusliitto.fi, p. 050 564 2493