Suunta Huipulle -leiritys uudistuu

Suunta Huipulle -leirit ovat liittojohtoisia valmennusleirejä huipulle tähtääville nuorille. Nyt uudistuvan leiritysmallin myötä halutaan vahvistaa liittojohtoisen valmennuksen polkua ja osoittaa 15-20 -vuotiaille nuorten maajoukkueen haastajille oma valtakunnallinen leiritysmalli.  Vuoden 2019-2020 leiritykseen valitaan urheilijat valintaohjeiden mukaan. Valintaohjeet kuvaavat kilpailumenestyksen lisäksi fyysisiä ominaisuuksia ja tavoitteellisuutta.

Uuden leiritysmallin ensimmäinen valmennusleiri järjestetään 22.-24. marraskuuta Suunta Huipulle -viikonloppuna. Tällöin Suunta Huipulle -leiriläisille, -valmentajakoulutukseen osallistuville ja Suunta Huipulle -seuraohjelman seuroille järjestetään valmennus- ja koulutustoimintaa yhteisen viikonlopun merkeissä. Eri kohderyhmien yhteen saattaminen mahdollistaa yhteisen oppimisen käytännön mallien kautta sekä tiedon ja kokemusten jakamisen eri toimintaympäristöjen välillä.

Leiritys- ja koulutusmallin kehittäminen on osa liiton seuravalmennuksen kehittämisohjelmaa: ”Tavoitteena on kehittää valmennustoiminnan laatua ja valmennusosaamista huipulle tähtäävien urheilijoiden arjessa sekä lisätä innostusta urheilijoiden, valmentajien ja seuratoimijoiden keskuudessa.” kuvaa Suunnistusliiton huippu-urheilupäällikkö Katri Lindeqvist.

Marraskuisen leiriviikonlopun toteutuksessa on mukana Suunnistusliiton valmentajia, kestävyysurheilun asiantuntijoita sekä huippusuunnistajaesikuvia. Leirityspaikan suhteen on jo valmisteluja käynnissä, mutta paikka julkaistaan vasta alkusyksystä leirikutsun yhteydessä. Sen sijaan Suunta Huipulle -valmentajakoulutukseen on haku jo käynnissä ja jatkuu 15.8. asti. Lisätietoa löytyy Suunnistusliiton valmentajakoulutussivuilta.

Suunta Huipulle -leiritys paikkaa liiton valmennusjärjestelmässä aukkoa yläkoululeirityksen ja maajoukkuetoiminnan välillä. Nuorten maajoukkueen päävalmentaja Antti Örn on tyytyväinen uudistuneesta leiritysmallista ja uskoo, että Suunta Huipulle -leiritys tuo monelle urheilijalle uuden välitavoitteen urheilijan polulle:

”Motivoituneille urheilijoille on oman kehittymisen kannalta tärkeää, että heillä on riittävästi askeleita, mihin seuraavaksi pyritään. Askelittaiset tavoitteet nostavat tekemisen tasoa ja tuovat positiivista buustia urheilemiseen.”

Suomen nuoret ovat menestyneet viime vuosina kansainvälisillä areenoilla erinomaisesti, ja menestyksen edellytyksiä on työstetty erityisesti aikuishuipulle kehittymistä silmällä pitäen. Örn pitääkin tärkeänä, että kehityksen jatkuminen ja tason laajuus varmistetaan: ”Suomen junioreiden taso on laajentunut viime vuosina, joten on perusteltua myös laajentaa liiton valmennustoimintaa laajemmalla kohderyhmälle. Nuorten maajoukkueen takanakin on urheilijoita, joilla on vielä täydet mahdollisuudet kehittyä aikuisten sarjoissa menestyviksi huippusuunnistajiksi. Suunta Huipulle -leiritys mahdollistaa myös niiden urheilijoiden mukaan pääsyn liittojohtoiseen toimintaan, jotka ovat omalla urheilijan polullaan eri aikataulussa kuin siinä vaiheessa ikäluokan terävin kärki.”

Lue lisää Suunta Huipulle -leiritys
  • 15-20 -v. nuorten maajoukkueen haastajaurheilijoille
  • vuosittain syksyllä ja keväällä
  • valmennukselliset sisällöt ”Tavoitteeksi huippusuunnistus” suunnistajan polun vaiheen mukaisesti. Lue lisää Vauhtia! Taitoa! Kanttia! suunnistajan polku nuoruudesta huipputasolle oppaasta.
  • leiritykseen valitaan valintaohjeiden mukaan
  • valmentajakoulutus taso 2 ja seuraohjelma integroitu
Suunta Huipulle -leirityksen valintaohjeet
 • Valitaan suoraan: nuorten kansainvälisissä arvokilpailuedustustehtävissä olleet ja nuorten maajoukkueen valintaleirille kutsutut. Nuorten maajoukkueen valintaleiri järjestetään 4.-6.10. Turussa.
 • Sijoittuminen ikäsarjassa 6 parhaan joukkoon SM-keskimatkalla, -pitkällä matkalla tai -sprintissä (suomalaisista suunnistajista).
 • Fyysisien ominaisuuksien taso Suunnistusliiton talenttitestipatteristossa (3000m/5000m, 200m, 10-loikka, 1min kyykkyhyppy, keskivartalo).
 • Tavoitteet ja motivaatio kehittyä huippusuunnistajaksi

Lue lisää SuHu-leirityksestä ja katso uudet talenttitestien video-ohjeet