Suomen joukkue kotimaan maailmancup-avaukseen

Suunnistuksen maailmancup käynnistyy viikon kuluttua Suomessa kolmella osakilpailulla, joista kaksi ensimmäistä kilpaillaan Vihdissä ja kolmas Helsingin ydinkeskustassa. Suomen joukkue kansainvälisen arvokisakauden avaukseen on poikkeuksellisen suuri: 11 naista ja 14 miestä.

Joukkueessa on mukana kolme äitiyslomalta palaavaa naista eli Venla Harju, Merja Rantanen ja Saila Kinni sekä kolme ensikertalaista aikuisten arvokisatasolla: Veera Klemettinen, Mikko Knuuttila ja Akseli Ruohola. Kierroksen päättävässä sprinttiviestissä nähdään myös vuoden 2013 sprintin maailmanmestari Mårten Boström.

– Näin isoon joukkueeseen mahtuu niin nuorta kuin vanhaakin. Uskon, että kasassa on hyvä kokonaisuus, jolla tehdään hyvää tulosta. Kunhan saamme tasapainoiset suoritukset aikaisiksi, löytyy joukkueesta potentiaalia kärkisijoituksiin, luottaa maajoukkueen päävalmentaja Petteri Kähäri.

Viikon kuluttua lauantaina Vihdissä, Nuuksion maastoissa kilpaillaan keskimatka ja sen perään sunnuntaina takaa-ajokisa keskimatkan tulosten pohjalta. Päävalmentajan arvion mukaan maaston tuoma kotikenttäetu on vähäinen.

– Nuuksion maastotyypin hallitsevat suomalaisten lisäksi muut pohjoismaalaiset ja vahvimmat keskieurooppalaiset. Maastossa on samoja elementtejä kuin Norjassa, jossa on harjoiteltu paljon syksyn MM-kisoja varten. Kotikenttäetu tulee lähinnä siitä, että kisaan valmistautuminen tapahtuu tutussa ympäristössä. Sprinttiviestissä yleisön kannustus on tietysti sparraavaa, Kähäri arvioi.

Sprinttiviesti kilpaillaan aivan Helsingin ydinkeskustassa tiistaina 11.6. Päävalmentaja luottaa suomalaisten iskukykyyn myös kaupunkiympäristössä.

– Uskon, että meillä on jopa kärkikolmikkoon mahdollisuuksia, kunhan saman nelikon urheilijat onnistuvat. Sprinttiviestissä yksi 15 sekunnin virhe voi maksaa useita sijoja. Sprinttiviestissä näyttöpaikka aukeaa monelle nuorelle urheilijalle, kun moni kärkiurheilija panostaa maastoharjoitteluun, Kähäri kertoo.

Suunnistuksen MM-kisat käydään elokuussa Norjassa, jossa ohjelmassa on tänä vuonna vain maastomatkoja. Vuoden kuluttua puolestaan kilpaillaan sprinttimatkoilla Tanskassa.

Nuorten arvokisoisa hienosti menestynyt Veera Klemettinen debytoi kotimaan mc-avauksessa.

Suomen joukkue suunnistuksen maailmancupiin 8.-11.6. Vihti ja Helsinki

m=maastomatkat, s=sprinttiviesti.

Naiset: Sari Anttonen SK Pohjantähti (m+s), Alexandra Enlund Pargas IF (s), Anna Haataja SK Pohjantähti (m), Venla Harju Tampereen Pyrintö (m+s), Lotta Karhola Tampereen Pyrintö (m), Saila Kinni Tampereen Pyrintö (m), Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä (s), Kirsi Nurmi IFK Göteborg (s), Jenny Patana Hiidenkiertäjät (s), Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot (m+s), Maija Sianoja MS Parma (m+s), Marika Teini Halden SK (m)
Varalla: Sofia Haajanen SK Pohjantähti (m).

Miehet: Mårten Boström IFK Lidingö (s), Joni Hirvikallio Koovee (s + m), Otto Kaario Helsingin Suunnistajat (s), Aleksi Karppinen Ikaalisten Nouseva-Voima (m), Miika Kirmula Kalevan Rasti (m), Elias Kuukka Tampereen Pyrintö (m), Mikko Knuuttila Ikaalisten Nouseva-Voima (m), Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö (s), Jesse Laukkarinen Halden SK (s), Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö (m+s), Akseli Ruohola MS Parma (m+s), Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima (m), Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat (s).

* muutos joukkueeseen 6.6.2019: Anna Haataja keskittyy maastomatkoille, Jenny Patana mukaan sprinttiviestiin.
* muutos joukkueeseen 7.6.2019: Olli Ojanaho pois, tilalle maastomatkoille Joni Hirvikallio.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail