Suunnistuksen Viestiliiga tekee paluun

Suunnistusvalmentajat ry on suunnitellut Viestiliigan uudelle aikakaudelle ja haluaa nostaa viestisuunnistuksen takaisin arvostetuksi kilpailumuodoksi muulloinkin kuin Jukolassa ja SM-viesteissä. Naisten ja miesten pääsarjat osallistuvat Viestiliigaan 2018, jossa on seitsemän osakilpailua ympäri Suomea. Pisteitä saavat jokaisessa viestissä 50 parasta Suomen Suunnistusliiton alaista seurajoukkuetta.

Viestiliigaa on valmisteltu yhteistyössä Suomen Suunnistusliiton ja Oikea Reitti Oy:n kanssa. Pienemmistä kuudesta viestikilpailusta tulee live-lähetys VeikkausTV:lle ja osakilpailut tulevat myös veikkauskohteiksi. Viestikilpailujen kiinnostavuutta ja seurattavuutta nostetaan laadukkaalla live-lähetyksellä sisältäen kuvaa, selostusta ja gps-seurantaa.

Viestiliigan 2018 osakilpailut ovat:
6.4. Kevätyönviesti, Turun Suunnistajat
22.4. Finnspring-viesti, Espoon Akilles, Leppävaaran Sisu
16.-17.6. Lahti-Hollola Jukola, Lahden Suunnistajat -37 ja Hollolan Urheilijat -46
14.7. Lakeuden viesti, Kauhavan Wisa
22.7. Tampere sprinttiviesti, Koovee
15.9. SM-viesti, Ounasvaaran Hiihtoseura
29.9. Viestiliigan finaali, Turun Suunnistajat (Nuorisoviestin yhteydessä)

Kaikki osakilpailut lasketaan loppupisteisiin. Seuran 2., 3. jne. joukkueet keräävät omat pisteet maaliintulojärjestyksen mukaisesti (esim. toisena maalissa oleva seuran joukkue tuo 2. joukkueelle pisteet). Finaalista jaetaan tuplapisteet.

Suunnistusvalmentajat ry lähestyi muutamia huippuseuroja pyytämällä kommenttia tulevasta Viestiliigasta.

– Viestiliigan toteuttaminen on suunnistuksen kiinnostavuuden näkökulmasta erinomainen asia. Viestiliiga tuo näkyvyyttä myös seuroille, koska seurat saavat markkinointiinsa uuden kiinnostavan tuotteen. Viestiliiga kehittää myös suomalaista kilpasuunnistusta, sillä kilpailumuodossa nuoret tulevaisuuden toivot ja kansallisen tason aikuissuunnistajat pääsevät helpommin esille. Viestiliiga tarjoaa suunnistusta seuraavalle penkkiurheilijalle varmasti kiinnostavan kilpailumuodon, sanoo Ossi Vesalainen, manageri, Paimion Rasti.

– Hyvätasoiset viestit kehittävät seurojen viestisuunnistustasoa. Yksilötasolla viestisuunnistus parantaa suunnistajan tilannetajua sekä paineensietoa kilpailutilanteessa ja yleisön edessä, sanoo Kari Jussila, päävalmentaja, Tampereen Pyrintö.

– Viestiliigasta saadaan varmasti näkyvyyttä ja nostetta seuroille, yksittäisille urheilijoille, sponsoreille ja koko suunnistukselle. Nämä viestit motivoivat etenkin seurojen kansallisen tason ja suurimman satsauksen lopettaneita urheilijoita harjoittelemaan varmasti paremmin. Kun heidän tasonsa nousee, on sillä tapana nostaa myös seurojen parhaiden urheilijoiden tasoa. Tätä kautta uskon tason nousun yltävän aina maajoukkueeseen saakka, sanoo Petri Saari, joukkueenjohtaja, Vaajakosken Terä.

– Viestikilpailuja monet ovat erityisesti kaivanneet. Uskoakseni Viestiliigan myötä niiden seurojen määrä Suomessa kasvaa, joissa panostetaan kilpasuunnistukseen. Aikuisiän kilpasuunnistajien määrän kasvaessa, tullee se tuottamaan myös hyviä hedelmiä kansainväliseen maajoukkuetoimintaan, Vesa Taanila, päävalmentaja, Ikaalisten Nouseva-Voima.