Suomelle hopeaa miesten NMM-viestistä

Suomen miesten NMM-kisaviikko päättyi Tampereella iloisissa merkeissä, kun kolmikko Akseli Ruohola, Aleksi Sorsa ja Olli Ojanaho taistelivat hopeaa viestistä. Kultaa otti koko kisan kärjessä kulkenut Norja.  Pronssia kilpailussa otti Venäjä. Kilpailun vahvat ennakkosuosikit, Ruotsi ja Sveitsi jäivät yli 3,5 minuutin päähän kärjestä sijoille neljä ja viisi.

Suomen viesti alkoi hyvin, kun Suomen Akseli Ruohola saapui vaihtoon toisena, aivan Norjan kannoilla.

– Suoritus oli lähes täydellinen. Pystyin lähtemään viestiin hyvällä fiiliksellä ja luottavaisin mielin ja tekemään oman hyvän suorituksen. Mitali tuntuu todella hyvältä, joukkueen aloittaja iloitsi.

Toisella osuudella Aleksi Sorsa teki heti alussa huonon reitinvalinnan ensimmäiselle rastille ja takaa tullut iso porukka pääsi ohi. Suomen kakkosjoukkue nousi Topi Syrjäläisen hienolla suorituksella viestin toiseksi Norjan lähtiessä ankkuriosuudelle lähes kahden minuuttin kärkiasetelmasta.

– Suoritus oli täysi katastrofi, sillä menin paniikkiin alun huonon reitinvalinnan jälkeen.  Oma suoritus harmittaa, mutta hopea tuntuu hyvältä. Tiesin, että Olliin voi luottaa, sillä hän on tämän hetken kovin juniori, kuudentena vaihtoon saapunut Aleksi Sorsa harmitteli.

Olli Ojanaho teki taistelusuorituksen ja nosti Suomen kilpailun toiseksi pienistä virheistä huolimatta. Norjan Audun Heimdal meni menojaan, mutta hopeamitali oli juhlan paikka Suomen kolmikolle.

– On hienoa päättää viimeiset nuorten MM-kilpailut viestimitaliin. Viestiin jaksaa aina tsempata ja kotiyleisön kannustus piristä ja antoi voimaa, kisaurakan väsyttämä Ojanaho iloitsi mitalistaan.

Suomen naisten kakkosjoukkue neljännelle sijalle

Suomen naisten kakkosjoukkue Inka Nurminen, Alexandra Enlund, Anu Tuomisto suunnistivat parhaana suomalaisjoukkueena viestin neljänneksi. Suomen ykkösjoukkue Lotta Eerola, Amy Nymalm, Veera Klemettinen tuli maaliin vain hetken perässä viidennelle sijalle. Viestin voitti Ruotsi, hopealle suunnisti Sveitsi ja pronssia otti ankkuriosuudelle kärjessä lähtenyt Norja.

Suomen viestin avaajakaksikko tuli varvaukseen yhdessä ja maaliin kakkosjoukkue edellä sijoilla neljä ja seitsemän. Eri hajonnoilla suunnistanut parivaljakko otti loppumatkasta hyödyn toistensa näkemisestä.

-Inkasta sai superpaljon tsemppiä varsinkin kun oli näin huono kulku, kiitteli Eerola.

Kisaviikon rasitukset oli havaittavissa myös Inkalla, joka toi joukkueensa vaihtoon 3.10 kärjessä vaihtaneen Norjan perässä.

-Tänään oli vähän tahmeeta, olisi pitänyt juosta lujempaa. Pieniä koukkuja tuli mutta ei mitään isompaa.

Toisella osuudella juossut Alexandra Enlund tuli vaihtoon aivan ykkösjoukkueen Amy Nymalmin kannassa, 4.33 kärkeä perässä.  Viikko ja erityisesti eilinen pitkän matkan kilpailu on ollut Enlundille pettymys, mutta onnistunut viestisuoritus piristi hieman.

-Tänään oli aika painavat jalat ja juoksu tuntui aika huonolta. Päätin että menen tekemään ihan omaa suunnistusta ja onnistuin siinä, ei tullut mitään isompia virheitä.

Ankkuriosuudella Anu Tuomisto pisteli menemään ja nosti joukkueensa neljänneksi, ohi myös virheisiin sortuneen Suomen ykkösjoukkueen. Hurjaan jahtiin yltynyt nainen ei ollut kaukana pronssista. Jo 15 sekunnin päähän päässyt Tuomisto ei nähnyt maastossa Norjan ankkuria ja lopun hermokoukku päästi eron taas kasvamaan.

-Ei kyllä yhtään jaksanut tänään ja tuntui vähän tukkoiseltakin. Kakkoselle tein pienen virheen ja näin Veeran siellä. Ihan lopuksi, tokavikalla rastilla, en katsonut yhtään mihin lähdin ja vedin aika pahasti oikealle, kertaa Tuomisto kisan vaiheita ja saa muulta joukkueelta isot kiitokset huimasta vedosta.

-Ihan hyvä tähän on lopettaa. Kakkosjoukkueena lähdettiin ja tää kertoo meidän tasosta. Ykkös ja kakkosjoukkue peräkkäin. Se että ei pysty kertomaan kumpi on parempi ennen kisaa, kertoo siitä että meillä on tosi kova taso, summaa kakkosjoukkueen aloittaja Nurminen Suomen joukkueen tilanteen.

 

NMM-viesti, Tampere, tulokset

Miehet: 1) NOR 1.28.23 (Kasper Fosser, Elias Jonsson, Audun Heimdal), 2) FIN 1.29.58 (Akseli Ruohola, Aleksi Sorsa, Olli Ojanaho), 3) RUS 1.30.29 (Daniil Kashin, Kirill Komarov, Mikhail Kuleshov), 4) SWE 1.31.55 (Isac von Krusenstierna, Simon Hector, Simon Imark), 5) SUI 1.31.56 (Nick Gebert, Pascal Buchs, Joey Hadorn), 6) FRA 1.32.06(Mathieu Perrin, Fleury Roux, Guilhem Elias)

Naiset: 1) SWE 1.34.15 (Lisa Jonsson Nordin, Sanna Fast, Linnea Golsater), 2) SUI 1.36.00 (Valerie Aebicher, Sofie Bachmann, Simona Aebersold), 3) NOR 1.39.21 (Victoria Haestad Björnstad, Ingrid Lundanes, Marie Olaussen), 4) FIN 1.40.17 (Inka Nurminen, Alexandra Enlund, Anu Tuomisto), 5) DEN 1.40.48 (Line Cederberg, Agnes Kracht, Josefine Lind), 6) FRA 1.43.01 (Maelle Beauvir, Florence Hanauer, Alina Palcau)

Täydelliset tulokset