Venloilla juhlaviestin vuoro

Viikonloppuna kilpaillaan Enossa Joensuu-Jukola, jonka Venlojen viesti on todellinen juhlaviesti. Venlat lähtevät Enon kirkonkylän kupeesta 40:nteen viestiinsä ja tapahtuma on samalla osa Suomi100-juhlavuoden päätapahtumia. Joensuu-Jukolan suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Viikonlopun viesteistä odotetaan haastavia, tasaisia ja mielenkiintoisia. YleUrheilun asiantuntijana toimiva entinen maajoukkuesuunnistaja ja -valmentaja Janne Salmi uskoo, että molemmissa viesteissä tapahtuu paljon.

– Joukkueet ovat tasavahvempia kuin ennen ja kisasta tulee todella vaativa ja jännittävä, Salmi ennakoi.

Viikonlopun suunnistusjuhlasta Enossa nauttii n. 17 000 suunnistajaa ja suuri joukko yleisöä. Venlojen juhlaviestin ennakkosuosikeihin kuuluvat suomalaisjoukkueista mm. Tampereen Pyrintö ja SK Pohjantähti. Molemmilla on riveissään useita maajoukkuesuunnistajia.

– Toivottavasti kisa ratkaistaan suunnistamalla eikä tuossa loppusuoralla. Olen Sofialta (Haajanen) tilannut yksin kärjessä ankkuriosuudelle -paikan. Neuvottelut ovat vielä vähän kesken, vitsaili perjantai-iltapäivän infossa SK Pohjantähden ankkuri Marika Teini, joka joensuulaisena tuntee paikalliset maastot hyvin.

Suomi100-juhlatapahtuman henkeen sopii mainiosti, että kaksi kotimaista kärkijoukkuetta SK Pohjantähti ja Tampereen Pyrintö kilpailevat kotimaisin voimin. Pyrinnön ankkurina toimii ensimmäistä kertaa Venla Harju, joka on ollut mainiossa vireessä alkukauden. Harju sanoi odottavansa haastavaa kisaa.

– Kisa ja maasto ovat haastavia. Tähtäämme kärkiviisikkoon, kiteytti Harju joukkueensa tavoitteen.

Suomalaisjoukkueet saavat kovia haastajia naapurimaista Ruotsista ja Norjasta. Yksi mielenkiintoisimmista ulkomaalaisjoukkueista on sveitsiläinen OL Norska, jossa kilpailee neljä kovaa Ässää: Sarina Jenzer, Silje Ekroll Jahren, Simone Niggli ja Sabine Hauswirth.

Venlojen viesti starttaa Enossa lauantaina klo 14. Yle televisioi suorana lähetyksenä viikonlopun molemmat viestit. Jukolan yöhön seitsikot starttaavat klo 23. Suomalaisseuroista kärkikamppailuun ennakkoon tiukimmin pyrkivät Paimion Rasti, Tampereen Pyrintö ja Tampereen Koovee, joka vuosi sitten voitti Jukolan Lappeenrannassa. Paimion Rastin ennakko-odotuksia jarrutti perjantaina maajoukkuesuunnistaja Fredric Portinin poisjäänti. Kurkkukipuinen Portin ei halunnut riskeerata kauden päätavoitettaan MM-kisoja, ja jättäytyi kurkkukivun takia pois Jukola-seitsikosta.

– Meillä on tästä huolimatta kova joukkue ja haluamme taistella aikaiseen aamuun asti kärkipaikasta, Paimion Rastin norjalaisankkuri Olav Lundanes lupasi.

Katso Joensuu-Jukolan tv- ja radioajat, aikataulut ja muut ennakkotiedot.

Järjestäjien sivut