IFK Göteborgin sinivalkoiset värit Joensuu-Jukolan voittoon

IFK Göteborg otti Joensuu-Jukolassa historiallisen viestivoiton, sillä edellinen ruotsalaisvoitto Jukolassa nähtiin 25 vuotta sitten. Samalla ruotsalaisseura vankisti paikkansa kauden parhaana viestiseurana, sillä sinivalkoiset juhlivat keväällä jo 10-mila-voittoa.

IFK Göteborgin takana kärkikolmikkoon murtautui kaksi suomalais- ja tamperelaisseuraa. Koovee oli voittotaistelussa vielä ankkuriosuudella ja otti lopulta toisen sijan. Tampereen Pyrintö puolestaan oli nuorella joukkueella kolmas.

Läpi yön käydyn 7-osuuksisen viesti näytti ratkenneen jo alkuosuuksilla, kun IFK Göteborg teki virheetöntä työtä ja antoi muille kylmää kyytiä. Koovee hivuttautui kolmella viimeisellä osuudella vähitellen kärjen tuntumaan ja Göteborgin ankkurin Eskil Kinnebergin virheet heti osuuden alussa antoivat vielä mahdollisuuden Kooveelle, jonka ankkuri Daniel Hubmann siirtyikin hetkeksi kärkeen. Hubmann sortui itse virheeseen pari rastia myöhemmin ja Kinneberg pääsi taas kärkipaikalle, josta ei enää hellittänyt.

IFK Göteborgin ankkuri Eskil Kinneberg sai maalisuoralla onnittelut joukkuekavereiltaan. Kuva: Anu Uhotoinen.

IFK Göteborgin joukkueessa suunnistivat Max Peter Bejmer, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jonas Pilblad, Fredrik Eden, Fredrik Bakkman, Eskil Kinneberg.

Joukkue eteni kärjessä heti toisesta osuudesta lähtien, kun Högstrand nosti joukkueen yli neljän minuutin johtoon. Neljännen osuuden juossut Pilblad kertoi joukkueen tavoitteista.

-Päätavoitteemme kaudelle oli voittaa Tiomila, joka järjestettiin kotikaupungissamme. Jukolan voitto oli tavoitteemme tulevana vuotena. Tämä tuli vähän etuajassa, mutta tavoittelemme luonnollisesti voittoa myös ensi vuonna.

Ankkuri Kinneberg oli erittäin tyytyväinen niin omaan kuin koko joukkueen suorituksiin. Lisäjännitystä viestin loppuhetkiin toi Kinnebergin muutaman minuutin virhe heti toisella rastilla. Muu joukkue uskalsi luottaa voittoon vasta ankkurin ollessa viimeisellä rastilla.

– Tuntuu todella hyvältä voittaa sekä Tiomila että Jukola saman vuoden aikana. Se, että näin Danielia muutaman kerran osuuden alussa, teki kilpailusta hieman jännittävämmän, summasi Kinneberg.

Koovee oli Joensuu-Jukolan maalissa toinen. Kuvasta puuttuu jalkavaivainen Oleksander Kratov. Kuva: Pirjo Valjanen

Kooveen ankkuri Jani Lakanen antoi tunnustusta vaativan kisan voittajaseitsikolle.

– Göteborg oli tällä kertaa vain parempi. Toinen sija ei sinänsä herätä erityisiä tunteita viime vuoden voiton jälkeen, mutta tämä oli joukkueeltamme komea suoritus, eikä yhtään heikompi kuin vuosi sitten, korosti kolmatta osuutta vienyt Jani Lakanen.

Pyrinnön nuorelle joukkueelle kolmas sija maistui, sillä edellisen kerran Punakone nähtiin kärkikolmikossa 2006.

– Joukkueelta nähtiin hyvää tekemistä, mutta ei täydellistä, joten rahkeita oli parempaankin. Yöllä tuli liikaa virheitä ja eroa kärkeen kertyi. Meillä on tosi hyvä porukka, ja hyviä suunnistajia löytyy vielä 2- ja 3-joukkueestakin, muistutti Pyrinnön Elias Kuukka, joka nosti pyrintöläiset toisella osuudella viidennelle sijalle.

Muista suomalaisjoukkueista kymmenen joukkoon sijoittuivat Helsingin Suunnistajat (6.) nuorella joukkueellaan, Paimion Rasti (7.) ja Hiidenkiertäjät (8.).

Jukolan viestiin starttasi lauantai-iltana n. 1600 joukkuetta. Perinteisen Jukola-sanoman vastaanotti tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Sanoma omistettiin 100-vuotiaalle Suomelle.

Lue Jukolan sanoma kisajärjestäjien sivuilta.