Maajoukkueen matkassa: Kinni kannustaa myös kuntoilijoita rasteille

Saila Kinni on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa Suomen kärkisuunnistajien joukossa. Keskiviikkona Suomessa alkavaan suunnistuksen maailmancupiin hän lähtee odottavaisin mielin mittaamaan nousukuntoista virettään maailman parhaiden joukkoon.

– Tulossa on mielenkiintoinen kiertue, jossa on kolme erilaista kisaa. On kiva juosta maailmancupin pisteistä Suomessa pitkästä aikaa. Tämä on ensimmäinen kunnon vertailukohta tälle kaudelle siihen, missä mennään muihin verrattuna, Kinni painottaa.

Tamperelainen jättää Turussa kilpailtavan keskiviikon sprinttiviestin väliin ja keskittyy henkilökohtaisille matkoille: sprintti, keskimatka ja pitkä matka muodostavat miniturneen, jossa pitkä matka käydään takaa-ajokisana kahden aiemman päivän tulosten perusteella.

– Takaa-ajokin on naisilla 11 kilometriä, joten siinä varmasti tapahtuu vielä paljon. Lähden avauskierroksen startteihin omilla vahvuuksillani ja odotan hyvää suoritusta, joka riittää hyvään sijaankin, Kinni pohtii.

Vaikka kevät on ollut tiivis ja jatkuu tiiviinä kohti kesäkuun lopulla Virossa alkavia MM-kisoja, keskittyi Kinni tarkoituksella MM-tavoitteen rakentamiseen alkukauden kisojen kustannuksella. Virossa runsas viikko sitten pidetyt näyttökisat olivat Kinnille kauden ensimmäiset startit, jotka näkyivät myös ennakkovalmistautumisessa.

– Nyt on nousukuntoinen olo. Talvi meni ihan hyvin ja kun nyt kroppa toimii, on helpompi tehdä omannäköisiä suorituksia, painottaa sunnuntaina keskimatkan Suomen mestaruuden voittanut Kinni.

Näyttökisojen ympärillä Kinni leireili muun maajoukkueen mukana MM-maisemissa. Leirin anti oli Kinnin mukaan iso edistysaskel myös MM-valmistautumiseen.

– Suunnistus niissä maastoissa tuntui paljon kivemmalta kuin viime syksynä. Se oli suurin edistysaskel tällä leirillä. Osittain se johtuu siitä, että talven on osannut valmistautua niihin maastoihin, kun syksyllä nähtiin tarvittavat haasteet, ja nyt on valmiimpi, Kinni arvioi.

Suomen MM-joukkue valitaan maailmancupin avauskierroksen jälkeen ja maajoukkueen MM-viimeistely Virossa tapahtuu kesäkuun alussa. Kinni antaa tuolle leirille ison painoarvon.

– Näyttökisojen aikaan keväinen maasto oli vielä aika vauhdikkaassa kunnossa. Kesäkuun leiri on siksi tärkeä, että silloin nähdään, millaiseksi kasvillisuus maastossa muuttuu. Keväällä mentiin vielä aika suoraviivaisesti, mutta kesällä ei enää yhtä suoraan, Kinni ennakoi.

Maailmancupin startit ovat tärkeä osa MM-valmistautumista muutenkin kuin tason mittarina.

– On jo kovien kansainvälisten kisojen aika. Niissä pääsee testaamaan paitsi itseään kovassa paikassa, myös kilpailuvalmistautumista, jännittämistä ja suorituksenhallintaa. Se on aina vähän erilaista Suomi-paita päällä. Vaikka sitä on jo monta vuotta tehnyt, aina kauden ekoja edustuskisoja jännittää eri tavalla kuin kauden viimeiset, Kinni tunnustaa.

Maailman suunnistuspäivän lähettiläänä

Vaikka Kinni ei keskiviikkona maailmancupin sprinttiviestiä juoksekaan, hänellä on erityinen edustustehtävä tuolloinkin. Kinni nimittäin toimii Suomen lähettiläänä Kansainvälisen suunnistusliiton (IOF) lanseeraamana Maailman suunnistuspäivänä, jota vietetään juuri keskiviikkona ympäri maailman.

Kinni kannustaa kaikkia kuntoilijoita tutustumaan suunnistusmahdollisuuksiin esimerkiksi kuntorasteilla, joita järjestetään eri puolilla Suomea lähes joka päivä.

– Suunnistuksessa saa erilaisen kuntoilukokemuksen, sillä luontokokemus ja aivopähkinäosio vievät mennessään ja liikunta tulee hyvänä plussana. Suunnistaessa löytää myös uusia lihaksia, joten monipuolisuudessaan suunnistus on kiva haaste uusillekin kokeilijoille.

Kinni muistuttaa, että metsään ei tarvitse lähteä yksin, vaan rastien löytämisestä voi nauttia vaikka perheen tai kaverin kanssa.

– Kannustan lähtemään kaverin kanssa kokeilemaan. Se onnistuu hyvin niinkin, että yhdessä pohditaan, missä mennään tai niin, että toinen vetää toisen rastivälin ja toinen seuraavan. Suunnistus on myös hauska seikkailu lapselle: saa uusia kokemuksia luonnosta ja on kallioita, mihin kiipeillä, Kinni kannustaa.

Suunnistuksen kuntorastitarjontaan voit tutustua kuntorastikalenterista, joka löytyy netistä www.suunnistus.fi tai suoraan seurojen sivuilta.

Suunnistuksen maailmancupin 1. kierros, ohjelma ja televisiointiajat
24.5. sprinttiviesti, Turku Yle TV2 klo 15.40-17
25.5. sprintti, Lohja Yle TV2 klo 18-20
27.5. keskimatka, Lohja Yle TV2 klo 11.45-13.15 ja 14.45-16.15
28.5. pitkä matka, Lohja Yle TV2 klo 10-12.25

Järjestäjien kisasivut.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail