Suunnistusta Ylellä enemmän kuin koskaan ennen

Suunnistusta nähdään Ylen kanavilla alkavalla kisakaudella enemmän kuin koskaan ennen. Tv-aikaa nostaa uutena erikoisohjelmien listalle nouseva suunnistuksen maailmancup, jonka kaikki osakilpailut nähdään ensimmäistä kertaa televisiossa.

– Tämä on erittäin hieno asia koko lajin kannalta. Suunnistus kehittyy siihen suuntaan, mihin muukin huippu-urheilu, korostaa Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Monessa muussa lajissa maailmancupin osakilpailuja on seurattu lähes viikoittain pitkin kautta. Suunnistuksessa tämän kehityksen suurin jarru on ollut tv-signaalin puuttuminen, mutta pitkäjänteinen työ MM-televisiointien kehittämiseksi ja laajentamiseksi alkaa tuottaa tulosta.

– Suomi on ollut edelläkävijä suunnistuksen televisioinnissa. Maailmancupin alkaminen tänä vuonna Suomesta nopeutti Kansainvälisen suunnistusliiton (IOF) tavoiteaikataulua maailmancupin televisioinnin osalta, Ilomäki arvioi.

Suunnistuksen tv-kauden avaa Huippuliiga, joka on nähty televisiossa lähes koko kisasarjan historian ajan. Huippuliigan televisiointi on tärkeää paitsi koko lajille myös yksittäisille urheilijoille, sillä Huippuliigassa ruutuaikaa saa laaja joukko suunnistajia, ei vain kotimaan kärki. Ilomäki muistuttaakin, että keväällä kilpailtavan Huippuliigan katsojaluvut ovat kesään peilattuina olleet hyviä.

Huippuliigan ohella myös Jukola on vakiinnuttanut paikkansa Ylen ohjelmakaaviossa ja suosionsa katsojien kanavavalinnoissa. Joensuu-Jukolan Yle televisioi tuttuun tapaan läpi yön.

Suunnistuksen tv-kesä huipentuu Virossa järjestettäviin MM-kisoihin, jonka kaikki finaalit ovat nähtävissä myös televisiosta.

Kisojen televisiointi merkitsee usein lisätöitä ja -kustannuksia niin liitolle kuin yksittäisille kisajärjestäjillekin. Ilomäki pitää sitä panostuksena lajin tulevaisuuteen.

Ylen keväällä tapahtuva kanavamuutos saattaa vaikuttaa myös suunnistuksen näkymiseen tv-ruudussa lähivuosina. Kun Yle Fem ja Teema yhdistyvät, kaventuu samalla Ylen kanavavalikoima urheilulähetyksille. Ilomäki arvioi Yle Areenan merkityksen urheilutunnelmien välittäjänä kasvavan jatkossa.

– Perinteisen tv-katselun rinnalle on viime aikoina noussut vaihtoehtoisia kanavia, sillä ihmiset katsovat ohjelmia eri laitteilla silloin kun haluavat. IOF:kin on tehnyt merkittäviä sopimuksia Eurosport- ja Olympic Channellin kanssa ja parhaimmillaan suunnistuksen näkyvyys on yli 10-kertaistunut, kun lajia on nähty kauden aikana ja sen jälkeenkin yli sadassa maassa, Ilomäki avaa.

Alkukesän 2017 suunnistuslähetykset Ylellä

16.4. klo 14-16 TV2, Huippuliiga, Paimio
23.4. klo 18.45-20.25 TV2, Huippuliiga, Mynämäki
6.5. klo 14.50-16.50, Huippuliiga, Sipoo
21.5. klo 16-18 TV2, SM-keskimatka/Huippuliiga, Kangasala
24.5. klo 15.40-17 TV2, maailmancup Turku
25.5. 15.40-17 TV2, maailmancup Lohja
27.5. klo 11.45-13.15 TV2 ja 14.45-16.15 TV2, maailmancup Lohja
28.5. klo 10-12.25 TV2, maailmancup Lohja
17.6. klo 13.45-17.20 Venlojen viesti ja 17.6.-7.00 Jukolan viesti, Eno

MM-kisat Virossa/Yle TV2

La 1.7.     Sprintin finaali, 14.30-17.00
Su 2.7.    Sprinttiviesti 16.55-18.15
Ti 4.7.    Pitkä matka 11.00-17.00
To 6.7.    Keskimatka 12.00-17.00
Pe 7.7.    Viesti, miehet 12.45-17.00

Yle välittää MM-kilpailujen finaalit.