Suomi mitaleitta hiihtosuunnistuksen EM-pitkällä matkalla

Hiihtosuunnistuksen EM-kisojen pitkän matkan yhteislähtökisa Imatralla päättyi suomalaisittain pettymykseen, sillä parhaana suomalaisena kisasta selviytyi kahdeksanneksi sijoittunut Salla Koskela. Miehissä paras suomalainen oli Jyri Uusitalo, joka oli 11.

Naisten kisan Euroopan mestaruuden otti Alena Trapeznikova, joka kukisti niukasti, kahden sekunnin erolla Ruotsin Tove Alexanderssonin. Pronssin sai Venäjän Maria Ketskina runsaan kahden minuutin erolla Trapeznikovaan. Miesten mestaruuden otti sekunnin turvin Venäjän Andrei Lamov aivan Ruotsin Markus Lundholmin edestä.

– Ennakko-odotuksiin nähden tämä kisa oli pettymys. Nyt pitää tarkasti miettiä, mitä maastossa on tapahtunut, sillä urheilijat eivät olleet niin pettyneitä suorituksiinsa, mitä sijoitukset näyttävät, pohti maajoukkueen päävalmentaja Jarkko Urpalainen.

Mitään yksittäistä syytä suomalaisten suorituksiin ei Urpalainen löytänyt. Urheilijat tekivät reitinvalintavirheitä, ja osan vauhtia verottivat kaatumiset ja kalustorikot.

Koskela harmitteli kisan jälkeen alun virhettään ykkösvälillä, joka oli usean kilometrin pituinen reitinvalintaväli.

– Pilasin kisan heti alussa, kun en letkan keulassa nähnyt yhtä risteystä golfkentällä. Sitten olinkin koko porukan hännillä ja yritin korjata tilannetta vähän liiankin innokkaasti, Koskela kertasi alun ratkaisua.

Loppurata sujui Koskelalta vauhdikkaasti, vaikka olosuhteet menoa hieman hidastivatkin.

– Sukset meni pilalle, se oli sellaista rokkenrollia. Kaaduinkin monta kertaa, kun urat olivat jäisiä ja risteykset näkyivät kirkkaassa pakkaskelissä heikosti, Koskela naurahti.

Miesten kisassa Jyri Uusitalo oli parhaana suomalaisena yhdestoista, mutta se ei sprintin hopeamiestä ilostuttanut.

– Toisella hajontalenkillä menin kapeaa pisteuraa pitkin ja tein puolentoista minuutin virheen. Sen jälkeen sujui ihan hyvin ja lopussa sain porukkaa kiinni, Uusitalo summasi pitkän urakkansa.

13:nneksi sijoittunut Tero Linnainmaa kuvasi yhteislähtökisaa stressaavaksi.

– Olosuhteet olivat rajut, kalusto oli kovilla ja sen kanssa piti olla tarkkana. Se oli aika stressaavaa, kun kaikki nuorten sarjatkin olivat maastossa samaan aikaan ja vastaantulijoita oli koko ajan kapeilla urilla.

Yksi Suomen onnistujista oli Misa Tuomala, joka oli 16.

– Suoritus oli tasapainoinen, ja sijoitus oli uran paras. Lopussa meni sauva poikki, mutta onneksi takana ei ollut uhkaajia, Tuomala pohti.

Miesten pitkän matkan kilpailua varjosti hetken aikaa protestiuhka, kun joukko kilpailijoita käytti kielletyn tien viertä. Suomen joukkue teki urheiljoiden toiveesta vastalauseen, mutta eri maiden joukkueenjohtajien keskustelun jälkeen Suomi jätti lopullisen protestin tekemättä.

– Oli tärkeätä, että vastaavan tilanteen varalta käytiin tämä keskustelu ennen viikonlopun kisoja, jotta tilanne on kaikille jatkossa tasapuolinen ja sääntötulkinta kaikkien tiedossa, summasi Mika Tervala Suomen joukkueesta.

EM-kisat jatkuvat lauantaina keskimatkan kilpailulla.

Tulokset

EM-kilpailut, pitkä matka, Imatra

Naiset: 1) Alena Trapeznikova RUS 1.24.42, 2) Tove Alexandersson SWE 1.24.44, 3) Maria Ketskina RUS 1.26.47, 4) Magdalena Olsson SWE 1.29.08, 5) Polina Frolova RUS 1.29.19, 6) Tatjana Oborina RUS 1.30.24, …, 8) Salla Koskela FIN 1.31.27, 11) Marjut Turunen FIN 1.34.36, 17) Mira Kaskinen FIN 1.37.50, 18) Sonja Mörsky FIN 1.39.40, 21) Sanna Pusa FIN 1.47.03, Mirka Suutari FIN dnf, Milka Reponen FIN dnf.

Miehet: 1) Andrei Lamov RUS 1.26.40, 2) Markus Lundholm SWE 1.26.41, 3) Kirill Veselov RUS 1.27.20, 4) Eduard Hrennikov RUS 1.27.33, 5) Ulrik Nordberg SWE 1.28.42, 6) Erik Rost SWE 1.28.44, … 11) Jyri Uusitalo FIN 1.31.21, 13) Tero Linnainmaa FIN 1.31.34, 14) Misa Tuomala FIN 1.31.44, 16) Ville-Petteri Saarela FIN 1.32.15, 22) Tuomas Kotro FIN 1.34.35, 23) Janne Häkkinen FIN 1.35.06, 24) Anssi Koirikivi FIN 1.35.12, 29) Aleksi Karppinen FIN 1.40.56.