Suomella kolmen mitalin päivä nuorten EM-kisoissa

Suomi aloitti vahvasti suunnistuksen nuorten EM-kisat Puolan Jaroslawissa, kun perjantaina pitkältä matkalta tuli kolme mitalia. 16-vuotiaissa Lotta Eerola voitti Euroopan mestaruuden ja Inka Nurminen nappasi pronssia. Eerolan voittomarginaali oli peräti 1.37 ennen toiseksi suunnistanutta Bulgarian Andreya Dyaksovaa. Nurminen jäi hopeasta kaksi sekuntia. Poikien 16-vuotiaissa Topias Arola suunnisti hopeaa. Arola hävisi kilpailun voittaneelle Tanskan Malthe Poulsenille 22 sekuntia.

– Mitalisaalis oli loistava. Kolme mitalia yhdessä päivässä on aika harvinaista. Olemme erittäin iloisia, kuvaili tunnelmiaan valmentaja Antti Örn kisan päätyttyä.

Kisa oli erittäin raskas. Jaroslavissa oli lähemmäs 30 astetta hellettä, maasto oli erittäin raskas ja vaikea ja radat ajallisesti pidemmät kuin ennalta oletettiin. Monikaan suunnistaja ei pystynyt virheettömään suoritukseen. Maasto oli pienipiirteistä ja näkyvyys paikoin heikkoa, joten maastossa tehtiin isoja virheitä.

Kultaa suunnistanut Lotta Eerola ei ollut maaliin tultuaan tyytyväinen suoritukseensa, vaikka meni siinä vaiheessa kärkeen. Hänen lähtönumeronsa oli 30, joten maalissa oli monta tuntia aikaa jännittää, miten kisassa käy.

– Suoritus ei ollut virheetön, eikä minulla ollut fyysisesti paras päivä. Ensin ajattelin, että tulee paljon tyttöjä ohi, kun kaksi lähtöryhmää oli vielä lähtemättä. Kun aikaa kului eikä kukaan tullut edelle, niin alkoi jo pikkasen jännittämään. Lähdin kisapaikalta kesken kisan hotellille ja vasta kännykältä pääsin lukemaan tulokset, kertasi Eerola päiväänsä.

Eerola sanoi, että maasto oli erittäin fyysinen ja kisassa oli paljon suunnistuksellisesti vaativia rasteja.

– Kisassa oli pahoja rasteja ja pahoja rastivälejä. Suunnistin välin kerrallaan ja yritin pitää suorituksen mahdollisimman rauhallisena, Eerola kertasi voittoreseptiään.

– Nyt päällimmäisenä tunteena on hämmennys, naurahti Eerola.

Hopeamitalisti Topias Arola ja pronssia suunnistanut Nurminen ja suoriutuivat samalla tavalla kuin Eerola. Molemmat tekivät tasapainoisen suorituksen ja vaikka matkalla tuli pieniä virheitä, he onnistuivat rauhoittamaan tilanteen virheiden jälkeen.

Alle 18-vuotiaissa parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Amy Nymalm, joka oli kahdeksas. Miehissä suomalaisista parasta vauhtia piti Tuomas Heikkilä, joka oli kymmenes.

– 18-vuotiaissa useat meidän suunnistajat olivat mitalivauhdissa vielä varvauksessa, mutta kaikki tekivät samalle rastille ison virheen, kertoi Örn.

Vaikealle rastille edettiin viistosti ojannotkoon ja jos suunta ei osunut kohdalleen oli ympärillä vain vihreää, jossa suuntaa oli vaikea korjata.

– 18-vuotiaiden voittaja Tshekin Daniel Vandas voitti yli seitsemällä minuutilla ja oli varmaan ainoa koko kisassa, joka ei tehnyt yhtään virheitä, Örn kertoi.

Huomenna lauantaina nuorten EM-kisoissa on vuorossa viestit.

– Tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että alueesta, jossa viestit suunnistetaan, ei ole mitään vanhaa karttaa emmekä ole saaneet järjestäjiltä oikein mitään tietoa, minkälainen maasto on. Saamme kuitenkin jalkeille neljä erinomaista joukkuetta, joten odotukset ovat kovat ja päivästä tulee mielenkiintoinen, Örn ennakoi.

Tulokset:

16-vuotiaat:

Tytöt: 1) Lotta Eerola, Suomi, 44:09, 2) Andreya Dyaksova Bulgaria 45:46, 3) Inka Nurminen, Suomi, 45:48, 4) Lea Widmer, Sveitsi, 46:36, 5) Jana Peterova, Tshekki, 46:51, 6) Eliane Deininger, Sveitsi, 49:18… 11) Maria Määttänen, Suomi, 52:15… 50) Elisa Mattila, Suomi, 77:08

Pojat: 1) Malthe Poulsen, Tanska, 50:39, 2) Topias Arola, Suomi 50:57, 3) Guilhem Elias, Ranska, 51:28, 4) Nikolai Kudriavtcev, Venäjä, 51:50, 5) Anton Lukashevich, Venäjä, 52:07, 6) Hutzli, Sveitsi, 53:18… 10) Mikko Eerola, Suomi, 54:00… 21) Miika Tala, Suomi, 60:00.00… 45) Leo Matinheikki, Suomi, 69:13

18-vuotiaat

Naiset: 1 ) Zuzanna Morawska, Puola, 50:26, 2) Jasmina Gassner, Itävalta, 50:53, 3) Tilla Farnes Hennum Norja, 51:27, 4) Synne Strand, Norja, 52:34, 5) Vanda Vekony, Unkari, 52:43, 6) Tereza Smelikova Slovakia, 53:01… 8) Amy Nymalm, Suomi, 54:26.00…25) Leenukka Hanhijärvi, Suomi, 63:14.00… 26) Anni Haanpää, Suomi, 63:23… 41) Anu Tuomisto, Suomi, 67:14.00

Miehet: 1) Daniel Vandas, Tshekki, 52:12, 2) Otakar Hirs, Tshekki 59:19, 3) Andrin Gründler, Sveitsi 59:41, 4) Vegard Guldbransen, Norja, 59:49, 5) Chamuel Zbinden, Sveitsi, 60:30, 6) Pierre Erbland, Ranska 61:13… 10) Tuomas Heikkilä, Suomi, 62:16… 16) Aaro Julkunen, Suomi, 63:39… 52) Alvar Palmen, Suomi, 77:56… 56) Akseli Ruohola, Suomi, 79:15

Täydelliset tulokset