Yksinumeroista tavoitetta kohti

Voittamaan tottuneen Kalevan Rastin mies odottaa suunnistusjuhlaa innolla. Suorituksellisesti hän odottaa itseltään ”perushyvää juoksua”, joka paikkaisi viime vuoden Jukolan ja kevään Tiomilan hienoisen harmituksen.

– Maaston muodot ovat sellaiset, että se on korkeuserojen osalta maltillinen maasto. Uskon, että esimerkiksi tiheikköjen avulla luodaan reitinvalintoja ja haastavuutta etenkin yöosuuksille. Uskon, että siellä tulee tapahtumaan paljon. Meillä tulee olemaan kilpailukykyinen joukkue. Ensi vuonna olemme järjestämässä Jukolan viestin, joten kisaamiseen tulee tauko. Sekin tuo pientä lisäspirittiä, Airila mietti.

Jukolan lähestyessä Airila on hyvillä mielin.

– Kevään ajan vire on ollut se, mikä pitääkin. Toukokuussa keskityin enemmän harjoitteluun, kesäkuussa on tärkeitä kisoja. Sen jälkeen taas treeniralli päälle, hän linjaa kesänsä kulkua.

Airila jätti EM-kilpailut väliin ja keskittyi toukokuun harjoitteluun. Sitä oli suunniteltu valmentaja Antti Harjun kanssa jo talvella. Ratkaisu oli onnistunut.

– Sain tehtyä laadukkaita täsmäharjoituksia. Esimerkiksi Laitilanniemessä SM-viestien 2012 hyvin fyysisessä maastossa juostiin pidempiä suunnistusvetoja. Kilpailunomainen harjoitus pienillä hajonnoilla, sellaiset tuntuvat itselläni toimivan parhaiten. Lisäksi matkapäivät olivat vähissä, joten pystyin pitämään ylipäätään vähän kovempia harjoitusmääriä.

Resepti huippuonnistumiseen kirkkaana mielessä

Ruotsin länsirannikolla Strömstadissa elokuussa järjestettävät MM-kisat ovat vahvasti mielessä 30-vuotiaalla suunnistajalla. Maastotyypistä hän pitää.

– Siinä mielessä se sopii hyvin, se on aika raskaspohjaista. Siellä tulee olemaan varmasti hyviä reitinvalintavälejä lyhyilläkin väleillä, sillä maastossa on jyrkkäpiirteisiä paikkoja. Fyysisesti kova ja taidollisestikin vaativa. Sopii suomalaisille hyvin, joten positiivinen odotus on.

Airila on toistaiseksi ollut MM-kisojen keskimatkalla parhaimmillaan sijoilla 11. (2012) ja 12 (2015). Siitä hän tähtää yksinumeroiselle puolelle, sillä tavoite on yksiselitteisesti top 10 -sijoituksissa. Airilalla on siihen myös selvä resepti.

– Kun saa fyysisen kunnon oikeaan aikaan huippuunsa ja mentaalipuoli on kunnossa. Kun taidollinen valmistautuminen on tehty huolella ja maastoon on riittävä itseluottamus. Mielikuvaharjoittelu on tärkeässä osassa, Airila linjaa.