Suomi hienosti neljäs EM-sprinttiviestissä

Suomi onnistui hienosti Bruntalissa Tšekeissä juostussa sprinttiviestissä, vaikka loppusijoitus olikin neljäs.

Suomen viestin aloitti yleensä ankkurina nähty Merja Rantanen. Rantanen teki loppua kohti paranevan suorituksen ja toi Suomen kolmantena vaihtoon.

– Suoritus oli ihan ok, mutta vähän jäi hampaankoloon, sillä parannettavaa jäi. Rutiinia pitäisi olla enemmän, Rantanen analysoi suoritustaan.

Toisella osuudella Suomen viestiä vei vielä juniori-ikäinen Topi Raitanen, joka teki huippujuoksun tuoden sinivalkoiset kärjessä vaihtoon.

– Porukkaa oli paljon ympärillä, mutta hajonnat olivat hyvät. Pystyin suunnistamaan itse ja lopussa sain vielä kiristettyä vauhtia, Raitanen pohti vaatimattomasti suoritustaan, joka jätti maailman parhaat suunnistajat kauas taakse.

Kolmannelle osuudelle lähti ensimmäiseen aikuisten arvokisaansa kutsun saanut Aleksi Niemi. Niemen suoritus sujui hyvin suunnistuksellisesti, mutta fyysisesti nuorukaisella oli huono päivä.

– Nautin siitä, mitä kovempi paikka on joten kärjessä oli tosi hyvä paikka lähteä. Tänään elimistö ei toiminut niin kuin olisi pitänyt ja juoksu oli alusta asti tosi vaikeaa.  Takana tulevat saivat minut kiinni ja yritin vain roikkua perässä, Niemi harmitteli päivän kuntoa.

Ankkuriosuudelle Suomi lähti kuudentena. Tanskan Maja Alm pääsi maaston juuri ennen Venla Harjua. Naiset tekivät ensimmäiselle rastille eri valinnat ja joukkueensa toisena maaliin tuonut Alm meni menojaan. Hyvää paluuta huippukuntoon tehnyt Harju oli suoritukseensa tyytyväinen.

– Tein ykköselle eri reitinvalinnan kuin Alm ja se oli ainut epävarmuuden paikka viestissä. Alussa sai hyvän vauhdin päälle ja lopussa olisin melkein toivonut loppukirinpaikkaa, kun olin siihen valmistautunut, ennen omalle osuudelle lähtöä viestiin etenemisestä jotain välitietoja kuullut Harju pohdiskeli.

Kultaa historian ensimmäisessä EM-sprinttiviestissä otti Venäjä. Hopealle nousi Maja Almin huippusuorituksella Tanska. Pronssia sai Sveitsi pronssia, kun kolmantena maaliin tullut Ruotsin hylättiin puuttuvan leiman takia.

Suomen päävalmentaja Juha Taini oli tyytyväinen joukkueensa EM-avaukseen.

– Joukkueen suorituksessa on tosi paljon positiivista, sillä saimma kolme huipputason vetoa. Jos Niemellä olisi ollut samanlainen päivä kuin pari viikkoa sitten Puolan maailmancupissa, meillä olisi nyt mitalit kaulassa, Taini harmitteli.

sprinttiviestijoukkue

Suunnistuksen EM-kisat, Tšekki, Sprinttiviestin tulokset

1) RUS 1.03.01 (Natalia Vinogradova, Gleb Tihonov, Andrei Hramov, Galina Vinogradova), 2) DEN 1.03.15 (Cecilie Klysner, Tue Lassen Sören Bobach, Maja Alm), 3) SUI 1.03.28 (Judith Wyder, Matthias Kyburz, Martin Hubmann, Rahel Friederich), 4) FIN 1.04.15 (Merja Rantanen, Topi Raitanen, Aleksi Niemi, Venla Harju), 5) CZE 1.04.45, 6) FRA 1.05.28.

Täydelliset tulokset: www.eoc2016.cz/en