Rantanen neljäs mc-avauksessa

Merja Rantanen ja Elna-tyttö maailmancup-avauksen jälkeen iloisissa tunnelmissa. Kuva: Erik Borg
Merja Rantanen ja Elna-tyttö maailmancup-avauksen jälkeen iloisissa tunnelmissa. Kuva: Erik Borg

Suunnistuksen maailmancup alkoi suomalaisittain Puolassa mainiosti, sillä Merja Rantanen oli keskimatkalla neljäs ja Venla Harju viides. Miehissä paras suomalainen oli Aaro Asikainen (13.).

Puolan lounaisosassa, Wroclawin lähellä käydyn keskimatkan naisten voitto meni Ruotsin Helena Janssonille, joka kukisti vain sekunnin erolla maannaisensa Tove Alexanderssonin.

Rantanen oli vahvasti menossa kärkikolmikkoon, mutta pari virhettä kasvatti eroa kärkeen ja Venäjän Svetlana Mironova nousi kolmanneksi 12 sekuntia ennen Rantasta.

– Tein tv-rastilla minuutin virheen ja vielä lopussa ajauduin liian ylös. Täällä joutui välillä käyttämään mielikuvitusta suunnistuksessa. Virheet harmittavat, mutta toisaalta nyt näki, että kapasiteettia on, Rantanen iloitsi kansainvälisen kauden avauksestaan.

Neljäs sija oli viime kauden MM-hopeanaiselle mukava yllätys.

– Sijoituksena tämä oli mukava yllätys, kauden avaus oli ehdottomasti parhaita urallani. Yritin ottaa koko ajan tarkasti, kun oli paljon tiheikköjä. Kisa oli tavallaan hallittua koko ajan, Rantanen pohti maalissa.

Myös Venla Harju oli pienistä virheistä huolimatta tyytyväinen kisaansa. Viides sija maailmancupin avauksessa maistui.

– Tuossa maastossa ja tuolla radalla olen tyytyväinen, että homma pysyi hallussa, vaikka ei se täydellistä ollut. Tiheikkörasteille piti mennä tarkasti. Keskimatkan sijoituksena tämä oli kuitenkin selkeästi parempi kuin koskaan ennen, Harju summasi.

Ruotsin kärkikaksikko oli erossa muista, mutta sijat 3-7 ratkottiin pienillä eroilla. Harju jäi viisi sekuntia Rantasesta.

– Suoritus perustui tasapainoiseen ja rauhalliseen varmuuteen. Lähdin tekemään sitä, mistä tykkään, enkä yrittänyt väkisin mitään ihmeellistä. Hidastuksia ja välillä pysähdyksiäkin piti malttaa ja uskaltaa tehdä, Harju korosti.

Venla Harjun avauskisa maailmancupissa sujui mainiosti. Kuva: Erik Borg.
Venla Harjun avauskisa maailmancupissa sujui mainiosti. Kuva: Erik Borg.

Rantasen ja Harjun takana Saila Kinni nousi alun virheiden jälkeen sijalle 14. Sofia Haajanen ja Marika Teini joutuivat jättämään terveysongelmien vuoksi kisan kesken.

Miesten kisan kärkipaikat menivät jakoon Norjan ja Ruotsin miehille. Norjan Olav Lundanes oli ykkönen lähes minuutin erolla ennen toisen sijan jakaneita Ruotsin Albin Ridefeltiä ja Norjan Carl Godager Kaasia. Paras suomalainen oli Aaro Asikainen, jolle 13. sija oli uran paras sijoitus kansainvälisissä arvokisoissa. Suomen muut miehet suoriutuivat Puolan avauskisasta vaisusti.

– Päivä oli vähän kaksijakoinen. Naisten kokonaispanoksessa oli positiivisia merkkejä, vaikka suorituksiin jäikin vielä parannettavaa. Rantasen ja Harjun sekä Asikaisen hyvät vedot antavat hyvän signaalin muillekin. Näissä maastoissa homma on pienestä kiinni, eikä erityisesti meidän miehillä ollut tänään rutiinia ja valmiutta, vetää riittävän rohkeasti. Kartan kasvillisuuskuvaus oli sen verran epämääräistä, että mentiin liiaksi käsijarru päällä. Odotin miehiltä huomattavasti parempaa kokonaispanosta, päävalmentaja Taini myönsi kisan jälkeen.

Maailmancup jatkuu sunnuntaina Wroclawissa käytävällä sprintillä, jonka karsinta juostaan aamupäivällä ja finaali illalla. Suomen joukkueessa Sari Anttonen korvaa Anni-Maija Fincken.

Aaro Asikainen otti uransa parhaat maailmancupin pisteet Puolan keskimatkalta. Kuva: Erik Borg.
Aaro Asikainen otti uransa parhaat maailmancupin pisteet Puolan keskimatkalta. Kuva: Erik Borg.

Suunnistuksen maailmancup, Puola Sobotka

Keskimatka, alustavat tulokset

Naiset: 1) Helena Jansson SWE 38.34, 2) Tove Alexandersson SWE 38.35, 3) Svetlana Mironova RUS 40.01, 4) Merja Rantanen FIN 40.13, 5) Venla Harju FIN 40.18, 6) Maja Alm DEN 40.24, 14) Saila Kinni FIN 42.07, 25) Sari Anttonen FIN 43.36, 35) Sanni Kivelä FIN 45.00, 45) Miia Niittynen FIN 46.51, Sofia Haajanen FIN ja Marika Teini FIN keskeyttivät.

Miehet: 1) Olav Lundanes NOR 35.39, 2) Albin Ridefelt SWE ja Carl Godager Kaas NOR 36.36, 4) Johan Runesson SWE 36.42, 5) Gustav Bergman SWE 36.51, 6) Magne Dähli NOR 37.26, 13) Aaro Asikainen FIN 38.25, 38) Miika Kirmula FIN 40.41, 39) Mårten Boström FIN 40.49, 41) Jarkko Huovila FIN 41.00, 44) Fredric Portin FIN 41.19, 54) Mikko Siren FIN 42.06, 57) Miika Suominen FIN 42.37, 64) Toni Saari FIN 43.04.