Häkkinen kuudes EM-pitkällä

 

Mitalit olivat tiukassa suomalaisille hiihtosuunnistuksen EM-kisojen pitkälläkin matkalla. Janne Häkkinen oli parhaana suomalaisena raskaan kisan kuudes. Naisten kisassa Marjut Turunen oli kahdeksas. Muista suomalaisista kymppisakkiin ylsi vielä Tuomas Kotro (10.).

Miesten EM-pitkän voitti Norjan Lars Moholdt, joka otti kultaa kaikilta EM-kisojen henkilökohtaisilta matkoilta. Ylivoimaisen voiton ottaneen Moholdtin rinnalle mitalisteiksi nousivat Venäjän Eduard Hrennikov ja Bulgarian Stanimir Belomazhev. Naisten kisan ykkönen oli jälleen Venäjän Maria Ketskina, joka jätti Alena Trapetznikovan ja Tove Alexanderssonin himmeämmille mitaleille.

Häkkinen oli varsin tyytyväinen sijoitukseensa, mutta suorituksessa oli miehen mukaan parannettavaa.

– Ehkä mitali olisi juuri voinut olla mahdollisuuksien rajoissa. Mitalia on näissä kisoissa vaikea ottaa. Minulla oli alussa todella suuria ongelmia. Tuntui nihkeältä ja oli vaikea päästä sinuiksi mittakaavan (1:15 000) kanssa, Häkkinen summasi kisan jälkeen.

Alkuhankaluuksiin kuului myös raju kaatuminen kakkosrastin jälkeen.

– Vedin sellaiset superpannut heti rastin jälkeen alamäessä. Montun pohjalla molemmat sukset sujahtivat puunkarahkan alta ja mies päältä. Seuraavan puoli kilometriä pyyhin lunta kartalta, Häkkinen kuvasi.

Häkkinen oli henkilökohtaisilla EM-matkoilla paras suomalainen. Mies arvioi olevansa kenties uransa parhaassa kunnossa.

– Olisin minä mieluummin mitalin ottanut kuin nämä muutamat paikat kymppisakissa, Suunta Jyväskylän mies tunnusti.

Naisten kisassa Marjut Turunen otti kisaviikon parhaan sijansa ollen kahdeksas. Sijoitus sai Turusen hymyilemään, mutta suoritukseen hän kaipasi parannusta.

– Tein neloselle uskomattoman huonon reitinvalinnan, kun nousin ylämäkeen kapeaa uraa rastille. Ura oli aivan pehmeää mössöä. Sen jälkeen olin aivan maani myynyt, mutta onneksi pystyin vielä lopussakin taistelemaan muutamia sijoja kiinni, Turunen pohti.

Mira Kaskinen oli kahdestoista ja EM-ensikertalainen Mirka Suutari otti hienosti uransa parhaan kansainvälisen sijoituksen ollen 12. Suomalaisista peräti viisi keskeytti kisan joko välinerikkoon tai fyysisesti raskaan kisan uuvuttamana.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat päättyvät lauantaina Itävallassa viestiin.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat, Obertilliach Itävalta

Pitkä matka

Miehet: 1) Lars Moholdt NOR 1.32.42, 2) Eduard Hrennikov RUS 1.35.12, 3) Stanimir Belomazhev BUL 1.35.20, 4) Andrei Lamov RUS 1.36.57, 5) Erik Rost SWE 1.38.26, 6) Janne Häkkinen FIN 1.38.43, 10) Tuomas Kotro FIN 1.42.27, 17) Tero Linnainmaa FIN 1.47.16, Tommi Reponen, Ville-Petteri Saarela ja Jyri Uusitalo dnf.

Naiset: 1) Maria Ketskina RUS 1.18.02, 2) Alena Trapeznikova RUS 1.19.02, 3) Tove Alexandersson SWE 1.19.26, 4) Magdalena Olsson SWE 1.22.33, 5) Hana Hancikova CZE 1.25.11, 6) Tatjana Oborina RUS 1.26.07, 8) Marjut Turunen FIN 1.26.22, 12) Mira Kaskinen FIN 1.29.01, 14) Mirka Suutari FIN 1.29.43, 21) Salla Koskela 1.36.34, Sonja Mörsky ja Sanna Pusa dnf.