Tapani Partasesta hiihtosuunnistuksen nuorten maajoukkuevalmentaja

Partasella on pitkä kokemus hiihtosuunnistuksesta ja menestystä lajista on kertynyt juuri nuorissa, vuodelta 1994, jolloin hän voitti ensimmäisissä hiihtosuunnistuksen nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa Rovaniemellä pikamatkan kultaa, pitkän matkan hopeaa ja viestin hopeaa. Viime vuosina Partanen on toiminut erityisesti hiihtosuunnistuksen valvojatehtävissä.

– Aiemmin kävin paljon hiihtosuunnistuskilpailuissa, mutta välissä oli hiljaisempia vuosia lajin parissa. Valvojatehtävien myötä olen tutustunut lajiin, sääntöihin ja maajoukkueurheilijoihin uudelleen. Nuorten valmentaminen on mukavaa hommaa ja nyt tuntui siltä, että virtaa heittäytyä mukaan riittää, Partanen kertoo.

Partasella on kokemusta nuorten valmentamisesta oman seuran, Hyvinkään Rastin valmennustehtävistä. Mies lähtee innolla kehittämään nuoria kohti aikuisten maajoukkuetta.

– Nuorilla on paljon intoa ja he ovat hyvin vastaanottavaisia. Uskon, että pystyn auttamaan nuoria matkalla kohti aikuisten maajoukkuetta. Tämän hetken nuorten hiihtosuunnistusmaajoukkueessa on paljon kehityskelpoisia nuoria, joilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä kohti maailman huippua, Partanen pohtii.

Hiihtosuunnistuksen nuorten päävalmentajan tärkeimpiä tehtäviä on vastata kokonaisvaltaisesti nuorten maajoukkueen toiminnasta: valmennuksesta, leirityksestä ja arvokilpailumatkoista. Ensi talven pääkilpailut ovat keväällä käytävät nuorten MM-kilpailut, jotka järjestetään helmi-maaliskuun vaihteessa Itävallassa hiihtosuunnistuksen EM-kilpailujen yhteydessä.

– Tarkoituksena on järjestää paljon yhteisiä leirejä aikuisten maajoukkueen kanssa. Nuorille tekee hyvää nähdä, miten aikuiset treenaavat ja miten lähellä tai kaukana he ovat aikuisten vauhdista. On hienoa, että hiihtosuunnistajat ovat samaa tiimiä, sillä silloin siirtyminen nuorista aikuisiin ei ole niin iso kynnys, Partanen kehuu lajikulttuuria.