Marika Haralle EM-pronssia

Marika Hara ajoi EM-pronssia sprintistä. Kuva: Elina Erkkilä.
Marika Hara ajoi EM-pronssia sprintistä. Kuva: Elina Erkkilä.

Suomen Marika Hara ajoi tiistaina pyöräsuunnistuksen EM-sprintissä Portugalissa pronssia. Mitali oli Haralle EM-kisoissa jo toinen, sillä maanantaina hän ajoi Jussi Laurilan kanssa sprinttiviestissä pronssille.

Naisten kisan voitti Tsekin Martina Tichovska niukasti ennen Iso-Britannian Emily Benhamia. Hara ajoi radan 25 sekuntia tsekkiä hitaammin, ja sille löytyi harmittava syy.

– Kävin yhdellä rastilla (17) kaksi kertaa. Rastilta lähti kolme samansuuntaista tietä ja palasin seuraavasta risteyksestä toista takaisin rastille. Siinä jo ehdin luulla, että peli on mitalin suhteen menetetty, mutta onneksi jaksoin puristaa loppuun asti. Virhe harmittaa vielä, mutta eiköhän se tästä tyytyväisyydeksi vielä muutu, kertasi Hara yli puoli minuuttia syönyttä virhettään.

EM-sprintti oli totutusta varsin poikkeava. Tarjolla oli kapeita kujia sekä mäkeä ja portaikkoja. Hara kuvasi katukaavaa samantapaiseksi kuin vuosi sitten MM-suunnistuksen sprintti Venetsiassa.

– Se oli yllättävän hauska rata. Erilainen ja maasto oli vauhdikas. Kaupunki oli suljettu hyvin, joten muista kulkijoista ei ollut vaaraa. Mäissä sai ajettua itsensä hapoille. Rata oli jaettu muutamaan erityyppiseen lenkkiin, ja koko ajan oli keskityttävä täysillä.

Oman erikoisuutensa sprinttiradalla tarjosi se, että sokkeloisimmasta osasta maastoa kilpailukartalla oli suurennos.

– Se oli jännä lisä, helpotti hieman suunnistusta. Käytin itse sitä, mutta kaikki eivät käyttäneet ollenkaan. Siinä tulee se ongelma, että kun pitää totuttaa silmät takaisin siihen koko kartan mittakaavaan, on pyörällä jo pitkällä, kuvasi pronssimitalisti Hara kisan erikoisuutta.

Suomen naisten kokonaispanos EM-sprintissä oli hieno. Muista suomalaisista Antonia Haga ajoi uransa parhaan arvokisasijoituksen ollen seitsemäs. Ingrid Stengård oli yhdeksäs. Nuoret Henna Saarinen ja Ruska Saarela olivat sijoilla 15 ja 18.

Miesten kisan ykköseksi ajoi Viron Lauri Malsroos, joka kukisti tiukassa kisassa Venäjän Valeri Gluhovin 11 sekunnilla. Ruslan Gritsan otti EM-pronssia. Paras suomalainen oli kuudenneksi ajanut Jussi Laurila, joka jäi 11 sekuntia pronssista. Kisan tasaisuutta kuvaa se, että sijalle 12 ajaneen Pekka Niemen ero pronssiin oli vain 16 sekuntia.

EM-pyöräsuunnistus jatkuu keskiviikkona keskimatkalla.

Pyöräsuunnistuksen EM-kisat, Sprintti Idanha-a-Nova Portugali

Naiset: 1) Martina Tichovska CZE 18.40, 2) Emily Benham GBR 18.42, 3) Marika Hara FIN 19.05, 4) Hana Garde FRA 19.25, 5) Cecilia Thomasson SWE 19.32, 6) Gaelle Barlet FRA 19.44, 7) Antonia Haga FIN 20.21, 9) Ingrid Stengård FIN 20.30, 15) Henna Saarinen FIN 21.11, 18) Ruska Saarela FIN 21.25, 28) Mona Lindroth FIN 23.45.

Miehet: 1) Lauri Malsroos EST 19.01, 2) Valeri Gluhov RUS 19.12, 3) Ruslan Gritsan RUS 19.29, 4) Baptiste Fuchs FRA 19.33, 5) Cedric Beill FRA 19.37, 6) Jussi Laurila FIN 19.40, 12) Pekka Niemi FIN 19.45, 22) Tuomo Lahtinen FIN 20.36, 24) Andre Haga FIN 20.48, 28) Anders Blomster FIN 20.58, 45) Kare Kaskinen FIN 22.27.