EM-kilpailut päättyivät naisten viestihopeaan

EM-kilpailujen päätösmatkasta, viestistä, tuli naisten osalta kahden joukkueen kaksinkamppailu, kun Suomi ja Ruotsi taistelivat ankkuriosuudella Euroopan mestaruudesta. Pidemmän korren veti Ruotsi, joka jätti loppukirikamppailussa Suomen toiseksi. Suomen naiset, Milka Reponen, Mira Kaskinen ja Mervi Pesu joutuivat tyytyvään viestihopeaan. Eroa joukkueiden välillä oli maalissa vain sekunti. Pronssia 2.17 kärkikaksikon jälkeen otti Venäjä kakkosjoukkueellaan.

Suomen joukkue teki tasaisin hienon suorituksen läpi viestin. Ensimmäisessä vaihdossa Suomi oli kahdella joukkueellaan ensimmäisenä ja kolmantena. Välissä oli Venäjän kakkosjoukkue, mutta Ruotsi vaihtoi vain 10 sekuntia kärjen perässä.

Toisella osuudella Mira Kaskinen teki hienon hiihdon ja nosti Suomen ykkösjoukkueen kärkeen 30 sekunnin erolla Ruotsiin. Venäjän ero Suomeen oli kasvanut jo 48 sekuntiin.

Ankkuriosuudella Josefine Engsröm kiri tasaisesti kiinni eroa edellä menneeseen Mervi Pesuun ja saavutti suomalaisen radan puolessa välissä, ja meni edelle ennen loppulenkkiä. Pesu yritti vielä päästä eroon Engsrömistä erilaisella reitinvalinnalla, joka nostikin Suomen vielä hetkeksi kärkeen, mutta loppukirikamppailussa ruotsalainen oli vain vahvempi.

– Kyllähän se harmittamaan jää, kun se kulta oli niin lähellä. Kyllä tämä on hävitty hopea, mutta tänään ei ollut mun kulkupäivä eli parempi voitti, Mervi Pesu harmitteli kilpailun jälkeen.

Miehille jälleen neljäs sija

Suomen miesten EM-kilpailut jäivät mitalittomiksi, kun kisaviikon päättänyt viesti toi joukkueelle jälleen katkeran neljännen sijan. Viestin voiton vei viimevuotiseen tapaan Norjan, selvällä 18 sekunnin erolla takana tulleisiin. Suomi taisteli loppuun asti mitalisijoista, mutta loppulenkillä Venäjän Andrei Lamov ja Ruotsin Ulrik Nordberg menivät menojaan ja Suomi saapui vaihtoon neljäntenä 50 sekuntia voittajan perässä.

Vielä ensimmäisessä vaihdossa Suomi oli hyvin mukana kilpailuissa, kun Suomen kakkosjoukkueen nuori Tuomas Kotro saapui ensimmäisenä vaihtoon ennen Ruotsin ja Suomen ykkösjoukkueita. Norja vaihtoi puoli minuuttia kärjen takana ja viimeisellä osuudella mitaleille kiitäneet Venäjä ja Ruotsin kakkosjoukkue minuutin Suomen jälkeen.

Toisen osuuden aikana Norja nousi kärkeen eikä enää paikastaan luopunut. Myös Venäjä nousi mitalitaistoon hurjan hiihdon tehneen konkarin Eduard Hrennikovin ansiosta. Suomi sinnitteli vielä kilpailussa vaihtaen sijoilla kaksi ja neljä.

Ankkuriosuudella tilanteet vaihtelivat, mutta Norja pysyi kärjessä läpi osuuden. Suomen Staffan Tunis sinnitteli hyvin toisena, kunnes takaa tulleet Ruotsi ja Venäjä ottivat hänet kiinni ja jättivät taakseen loppulenkin hirmuhiihdoillaan.

– Tämän päivän suorituksiin täytyy olla tyytyväinen. Joukkueet taistelivat loppuun asti, mutta vahvemmat joukkueet voittivat. Saimme näistä kilpailuista paljon kokemusta kotiin viemiseksi ja parin viikon päästä Norjassa on aivan uudet kilpailut, päävalmentaja Eivind Tonna käänsi katseensa jo helmikuun puolessa välissä kisattaviin hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuihin.

Täydelliset tulokset: www.skiolem15.ch

EM-viesti, Lendzerheide, Sveitsi

Naiset: 1) SWE 1.43.16 (Magdalena Olsson, Tove Alexandersson, Josefine Engsröm), 2) FIN 1.43.17 (Milka Reponen, Mira Kaskinen, Mervi Pesu), 3) RUS 1.45.33 (Natalia Kozlova, Maria Ketskina, Polina Frolova), 4) NOR 1.48.17 (Marta Ulvenseon, Anna Ulvensoen, Audhild Bakken Rognstad), 5) EST 1.53.55 (Evely Kaasiku, Daisy Kurde, Doris Kudre), 6) CZE 1.55.32 (Simona Karachova, Johanka Simkova, Hana Hancikova)

Miehet: 1) NOR 1.41.00 (Öivind Watterdahl, Lars Mohald, Hans Jörgen Kvale), 2) RUS 1.41.18 (Vladimir Bartshukov, Eduard Hrennikov, Andrei Lamov), 3) SWE 1.41.25 (Markus Lundholm, Martin Hammerberg, Ulrik Nordberg), 4) FIN 1.41.50 (Ville-Petteri Saarela, Janne Häkkinen, Staffan Tunis), 5) SUI 1.43.26 (Andrin Kappenberger, Gion Schnyder, Christian Spoerry), 6) LAT 1.50.06 (Raivo Kivlenieks, Aundris Kivlenieks, Nauris Raize)