Kinni ja Boström SM-erikoispitkän voittoon

Suunnistuskauden viimeinen SM-kisa, SM-erikoispitkä kilpailtiin lauantaina Hyvinkäällä Usmin maastossa. SM-erikoispitkän miesten mestaruuden otti Mårten Boström ja naisten mestaruuden puolestaan Saila Kinni.

Sekä miesten että naisten yhteislähtökisa ratkesi radan loppuosuudella. Kinni puristi kärkiryhmän ykköseksi viiden sekunnin erolla ennen Yvonne Gunellia. Tämä puolestaan jätti SM-pronssillaan yllättänyttä Satu Heittolaa 18 lisäsekuntia.

– Tämä oli hyvä päätös tälle kaudelle. Hyvä, että lopulta lähdin kisaan mukaan. Aikamoista letkajenkkaa tämä oli, kun porukka ei hajonnut ei sitten millään. Jalat kramppaili lopussa ja kaatusinkin aukolla, mutta kukaan ei mennyt ohi, mietti mestari-Kinni polvet verillä yhteislähtökisan maalissa.

Kinnin takana molemmat mitalistit voidaan lukea kisan yllättäjiin: Gunell oli naisten sarjan kokeneimmasta päästä, kun taas Heittola on vielä suunnistusuransa alkupuolella.

– Aloitin kilpailemisen suunnistuksessa vasta muutama vuosi sitten, joten mitali oli kyllä iso yllätys, en sitä etukäteen osannut odottaa, juoksuvoimansa yli 15 kilometrin radalla näyttänyt Heittola ihmetteli itsekin tuoretta SM-pronssiaan.

Miesten mestaruuteen puristanut Mårten Boström tuli Usmin korpimaastoon suoraan Skotlannin nummilta seuransa IFK Lidingön MM-leiriltä. Muutos ensi kesän MM-maastotyypistä kauden SM-päätökseen oli melkoinen.

– Tämä maasto ei jätä mitään säästöön – taitaa olla rajuimmasta päästä uusmaalaista maastoa. Vaadittiin vähän eri tekniikkaa kuin Skotlannin nummilla, myhäili Boström maalissa.
Hän kukisti toiseksi tulleen Aleksi Anttolaisen 11 sekunnin erolla. Pronssin vei Einari Heinaro puolitoista minuuttia kärjen jälkeen.

– En pystynyt lopun ryteikössä vastaamaan Boströmin vauhtiin – voimataso ei riitä vielä siihen. Tänään oli kuitenkin fyysisesti todella hyvä päivä, iloitsi ensimmäisen miesten SM-mitalinsa ottanut 21-vuotias Anttolainen.

SM-erikoispitkä kilpailtiin SM-kisakalenterin uuden rytmityksen vuoksi syksyllä. Muutos oli ilmeisen onnistunut, sillä yli 1400 pihkaniskaa mittasi syyskuntoaan Usmin korpimaastossa.

Kisan tulokset.

sm_ep_more