Hiihtosuunnistajat kohti Venäjää ja EM-kisoja

Suomen hiihtosuunnistusmaajoukkue lähti tiistaina matkalle kohti perjantaina Venäjällä alkavia hiihtosuunnistuksen EM-kisoja. Venäjän Tjumenissa perjantain ensimmäinen kilpailumatka on sprinttiviesti. Suomi lähtee Uralin taakse kokeneella ja iskukykyisellä 11 urheilijan joukkueella, jonka ykkösnimet ovat miehissä Staffan Tunis ja naisissa Mervi Pesu, mutta menestystä idästä tavoittelee moni muukin.

Päävalmentaja Eivind Tonna luottaa Suomen joukkueen iskukykyyn, vaikka talven heikot lumiolosuhteet ovatkin pakottaneet urheilijat poikkeamaan harjoitussuunnitelmistaan.

– Jotta joukkueen kauden alla asettamat tavoitteet voidaan saavuttaa, pitää kaikkien pystyä parhaimpaansa. Avainasia EM-kisoissa on suoritus. Sekä urheilijoiden että taustatiimin pitää päästä optimisuoritukseen. Joukkueessa on potentiaalia, päävalmentaja uskoo.

Kotimaan kisatarjonta on talvella ollut lumettomuuden takia ennätyksellisen vähäinen, minkä lisäksi lajinomaisesta harjoittelusta on jouduttu olosuhteiden pakosta jonkun verran tinkimään.

– Tottakai enemmän olisi tarvittu harjoituksia ja kilpailuja karttatelineen kanssa, mutta meidän pitää luottaa siihen, että kaikki voitava ja tarvittava on tehty, Tonna painottaa.

Päävalmentajan arvion mukaan Tjumenissa on luvassa erittäin teksnisiä ja mielenkiintoisia ratoja, joissa on runsaasti reitinvalintavaihtoehtoja.

– Maasto jakautuu jyrkkäpiirteiseen ja tasaisempaan osaan ja on kisa-alueella yksi kanjonikin. Tyypillistä kisamaastolle on se, että suoralinjaisia uria ei ole tarjolla. Useimmissa kisoissa urheilijat ihmettelevät, ovatko valinneet oikean reitin ja siinä itseluottamus on tärkeässä asemassa, Tonna ennakoi tulevaa.

Suomella on puolustettavanaan viime kauden EM-kisoista Latviasta viisi mitalia.

– Tällä kaudella meillä on ollut maailmancupin kisoissa seitsemän eri urheilijaa kärkikymmenikössä ja olen varma, että heitä on enemmän, kun palaamme EM-matkalta, Tonna vakuuttaa.

EM-kisojen yhteydessä kilpaillaan myös maailmancupin kauden viimeiset osakilpailut. EM-mitalit ovat jaossa perjantain sprinttiviestissä, lauantain sprintissä, sunnuntain pitkällä matkalla sekä tiistain keskimatkalla ja keskiviikon viestissä. Tjumenin kisarupeama päättyy runsaan viikon kuluttua perjantaina kilpailtavaan maailmancupin finaalikisaan (erikoispitkä, ei EM-matka).

Suomen joukkue EM-kisoissa:

Suomen joukkue hiihtosuunnistuksen EM-kisoihin ja maailmancupin päätöskierrokselle Venäjän Tjumeniin 7.-14.3.2014

Naiset: Milka Leppäsalmi Haapamäen Urheilijat, Mira Kaskinen Ulvilan Ura, Sonja Mörsky Haapamäen Urheilijat, Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti, Tiia Tallila Valkeakosken Haka, Marjut Turunen SK Vuoksi

Miehet: Janne Häkkinen Suunta Jyväskylä, Tero Linnainmaa Kyrös-Rasti, Hannu-Pekka Pukema Navi, Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijat, Staffan Tunis IF Femman.

Järjestäjien kisasivut.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail