Nuorten EM-kisat takana, MM-kisat edessä

18-vuotiaiden EM-kilpailut suunnistettiin viime viikonvaihteessa Ranskan Bugeatissa kisasivut. Suomen nuorten menestys oli mitä mainioin. Kotiin tuomisina oli kaksi hopeamitalia ja kuusi top8-sijoitusta! Edellisvuosiin ja muihin maihin verraten menestyksemme oli erinomaista. Onnittelut vielä nuorille ja valmentajille! Seuraava askel EM-kävijöillä on otettavanaan seuraavien vuosien nuorten MM-kilpailuissa. Vuoden 2013 kilpailut käydään Tsekin Hradec Kralovessa kisasivut.

Tämän vuoden nuorten MM-kilpailut ovat jo ovella. Kilpailut alkavat ensi sunnuntaina 8.7. Slovakian Kosicessa kisasivut. Tulossa on suunnistukselliset monipuoliset ja haastavat kilpailut. Kilpailuohjelmassa ovat sprintti, pitkä matka, keskimatka ja viesti. Huomionarvoista on, että jokaisessa näissä kilpailijoille tarjotaan selvästi toisistaan poikkeavaa maastotyyppiä. Sprintti suunnistetaan Kosicen vanhan kaupungin kujilla, pitkä matka ympyränmuotoisten kartsisuppien keskellä, keskimatkalla haasteen tarjoaa nopeakulkuinen pienipiirteinen rinne ja viestissä perinteisempi keskieurooppalainen mannermaasto. Haasteena tulee siis olemaan nopea maastotyypistä toiseen mukautuminen niin taidollisesti kuin fyysisestikin.

Suomen joukkue on valmistautunut kilpailuihin hyvin. Kootusti olemme harjoitelleet tyyppimaastoissa kahdesti: Maaliskuun lopulla kahdeksan päivän harjoitusleirillä ja kesäkuun alussa katsastusmatkalla. Lisäksi suurin osa nuorista on tehnyt omatoimisia harjoitusleirejä alueelle, viimeisimmät vielä viime viikolla. Maastojen haasteet ja vaatimukset ovat siis tiedossamme vähintään riittävästi. Nyt on kyse siitä, että uskallamme tehdä kilpailuissa omien taitojen ja kunnonmukaisia suorituksia. Tämä onnistuu, kun itseluottamus on kohdallaan ja tavoitteet asetettu realistisesti. Oma suoritus saa ja pitää riittää. Oman suorituksen riittävyyteen on hyvä nojata myös jännityksen keskellä. Huomioitavaa kuitenkin on, että oma suoritus kääntyy tiukassa paikassa joskus liikavarmistelun puolelle. Eli olisiko oikea tavoitetila kilpailuihin ”oma huippusuoritus”. Suoritus, joka tapahtuu omien taitojen ja kykyjen rajoissa, mutta rohkeasti ja rennosti itseensä ja mahdollisuuksiinsa uskoen.

Oikeaan tunnetilaan pääseminen on huippusuorituksen kannalta olennaista. Hyvän fiiliksen ja tunnetilan saavuttamisessa auttaa myös joukkuehenki. Huhut ja kuvat 18-vuotiaiden EM-kilpailuista kielivät erinomaisesta hengestä joukkueen sisällä. Joukkuehengellä on yksilölajissakin mielettömät voimavarat ja sen hyödyntäminen usein unohdetaan. Hyvä joukkuehenki antaa sen viimeisen vaihteen suorituksiin. Hyvän joukkuehengen tiimeissä kilpaileminen jännissäkin paikoissa on helpompaa. Hyvä joukkuehenki syntyy pienistä teoista ja näitä tekoja toivon koko joukkueelta myös tulevana viikkona Slovakiassa.

Nyt ei muuta kuin jännittämään miten kisoissa käy. Pitäkäähän peukut pystyssä kotikatsomossa, sillä onneakin tarvitaan – aina.

Markus Lindeqvist
Markus Lindeqvist