Kaupille EM-pronssia

Minna Kauppi otti EM-pronssia pitkän matkan kilpailuista. Kauppi jäi kisan voittaneelle Sveitsin Simone Nigglille neljä minuttia. Suomalaisen edelle ehti vielä Venäjän Tatjana Rjabkina, joten mitalikolmikko oli sama kuin keskimatkalla. Suomalaisista Merja Rantanen (9.) ja Sofia Haajanen (13.) suunnistivat kohtuullisille sijoille.

Suomen miesten kisa ei pitkälläkään matkalla sujunut odotetusti. Paras suomalainen oli Jani Lakanen, joka oli 13.

Kauppi oli tyytyväinen himmeimpään mitaliin, vaikka ero äitiyslomalta paluuta tehneeseen Niggliin kasvoikin suureksi.

– Simelle ei tänään mahtanut mitään. Olen silti ihan tyytyväinen, sillä tämä oli minun kunnollani hyvä tulos, eikä alkuperäinen suunnitelmani ollut edes osallistua EM-kisoihin. Siihen nähden toinen ja kolmas sija ovat hyviä tuloksia, arvioi Kauppi viitaten talven sairasteluihinsa.

Kauppi ei tehnyt kisassa merkittäviä virheitä, mutta kaipasi perusvauhtia lisää. Yhdeksänneksi sijoittunut Merja Rantanen starttasi kisaan viimeisenä, mutta ei pystynyt hyödyntämään täysin mainiota lähtöpaikkaansa.

– Arkailin ehkä vähän alussa kivikkoisen pohjan takia. Alku oli kyllä vaativaa, mutta ehkä siinä oli harkintaa liikaa, pohti Rantanen maalissa.

Sofia Haajanen jatkoi hyviä finaalisuorituksiaan ja otti pitkältä matkalta sijan 13. Haajanen ei ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa.

– Paljon tuli pientä virhettä ja epäsujuvuutta. Loppu olisi voinut olla pidempi, sillä siinä olisi ollut kiva laputella, viittasi Haajanen lopun pitkään ylämäkeen, joka kivuttiin pitkällä matkalla peräti kahteen kertaan.
Saila Kinnin suoritus oli pitkällä matkalla parempi kuin keskimatkalla. Kinnin sijoitus oli lopulta 19:sta.

– Tänään ei tullut isoja virheitä, mutta oli pakko aloittaa kevyesti, sillä olin eilen niin niitissä. Kunto ei ole nyt ihan kohdallaan, Kinni arvioi maalissa.

Miesten kisassa suomalaiset eivät päässeet missään vaiheessa  hätyyttelemään kärkitaistoa. Jani Lakanen oli parhaana suomalaisena sijalla 13. Hän arvioi parannettavaa jääneen minuutista puoleentoista. Ero toisen EM-kultansa ottaneeseen Norjan Lundanesiin oli pitkälti yli kuusi minuuttia.

– Kaikin puolin hyvä päivä tähän saumaan. Pari koukkua tein peitteisellä alueella, mutta mitaleille ei olisi ollut mitään jakoa, tunnusti Lakanen.

Olli-Markus Taivainen starttasi kisaan viimeisenä lähtijänä, mutta karsinnan vire ei finaalissa näkynyt.

– Jalat toimivat paremmin kuin keskimatkalla, mutta koko ajan tuntui pahalta, joten päivä oli pitkä. Virheitä tuli liikaa, harmitteli Taivainen.

Suunnistuksen EM-kisat, Orsa Ruotsi
Pitkän matkan finaalin tulokset
Miehet: 1) Olav Lundanes NOR 1.27.43, 2) Matthias Merz SUI 1.28.48, 3) Valentin Novikov RUS 1.29.13, 4) Anders Nordberg NOR 1.30.09, 5) Marc Lauenstein SUI 1.30.52, 6) Oleksandr Kratov UKR 1.32.41, 13) Jani Lakanen FIN 1.34.11, 20) Olli-Markus Taivainen FIN 1.35.14, 30) Hannu Airila FIN 1.37.52, 35) Topi Anjala FIN 1.40.01, Pasi Ikonen FIN ei startannut kuumeen takia.

Naiset: 1) Simone Niggli SUI 1.01.34, 2) Tatjana Rjabkina RUS 1.05.34, 3) Minna Kauppi FIN 1.06.08, 4) Tove Alexandersson SWE 1.07.21, 5) Annika Billstam SWE 1.09.10, 6) Tone Wigemyr NOR 1.10.18, 9) Merja Rantanen FIN 1.11.47, 13) Sofia Haajanen FIN 1.13.11, 19) Saila Kinni FIN 1.14.32, 28) Karoliina Sundberg FIN 1.17.27, 45) Outi Ojanen FIN 1.23.20.