EM-finaalien ennakko

EM-kisat Ruotsissa ovat mielenkiintoinen välitavoite suomalaisille. EM-kisojen pitkän matkan maasto ja sprintti, kuten myös Sveitsin MM-sprintti, muistuttavat hyvin paljon MM-kotikisojen vastaavia matkoja. EM-kisojen tulokset antavat suuntaa siitä, mitä MM-kotikisoissa on odotettavissa.

Viime syksynä Suomen miehet saivat pitkään odotettua ja toivottua tulosta aikaan. Pasi Ikonen palasi MM-mitalikantaan pitkän matkan hopealla ja hän voitti myös maailmancupin keskimatkan Tsekissä, jossa Topi Anjala onnistui nousemaan ensimmäistä kertaa palkinnoille maailmancupissa. Nämä suorituksen yhdistettynä kotimaan SM-kisoihin, joissa Anjala voitti keskimatkalla Thierry Gueorgioun (FRA), ovat tehneet hyvää suomalaisten itseluottamukselle. Lisäksi Olli-Markus Taivainen on osoittanut taas kehittymisen merkkejä. Nämä kolme suunnistajaa muodostavat todennäköisesti Suomen viestijoukkueen ja heillä on loistavat mahdollisuudet henkilökohtaisilla matkoilla.  Suomen ankkuri valitaan varmasti pitkän matkan jälkeen, kun nähdään Taivaisen ja Anjalan vire. Ikonen juoksee varmasti toista osuutta.

Naisten menestys ja mitaliodotukset kohdistuvat Minna Kauppiin, jonka vastus kovenee viime vuodesta, kun Simone Niggli (SUI), ja Anne Margerthe  Hausken Nordberg (NOR)  ja Tatiana Riabkina (RUS) ovat palanneet mitalitaisteluun.

Kaikilla suomalaisnaisilla on mahdollisuudet sijoittua kymmenen joukkoon ja toivottavasti omia huippusuorituksia nähdään paljon. Anni-Maija Fincken keskittyessä kuntoutukseen, nostetaan Venla Niemi todennäköisesti avaamaan Suomen viestijoukkue. Merja Rantanen on karsintojen perusteella selvä valinta toiselle osuudelle ja Minna Kauppi ratkaisee ankkuriosuudella mitalin värin.

”Maailman paras maajoukkue”

Ruotsin Världens bästa landslag -slogan ei ole täysin tuulesta temmattu EM-kotikisojen alla. Nelikko Jansson-Billstam-Alexandersson-Eliasson muodostanee Ruotsin naisten viestijoukkueen ja heistä jokainen on mitalisuosikki niillä henkilökohtaisilla matkoilla, jotka he juoksevat. Todennäköisesti Eliasson jää pois joukkueesta, sillä hän urakoi kaikki henkilökohtaiset kilpailut, mikä tarkoittaa kuutta kilpailua kuuteen päivään. Vielä viimeistä vuotta junioreissa suunnistava Tove Alexandersson on varsinkin keskimatkalla mitalisuosikki. Muista junioreista on mainittava Michaela Hallqvist ja Elin Månsson, jotka on nostettu rohkeasti juoksemaan sprinttiä ilman nuorten MM-kokemusta.

Ruotsin miesten maajoukkue on kokenut viime vuosina nuorennusleikkauksen, mutta viisikko Boström- Bergman-Lysell- Leandersson-Runesson tulee pitämään Ruotsin miehet mitalitaistelussa jokaisella matkalla. On jopa todennäköistä, että Ruotsin viestijoukkueen vanhin suunnistaja on 23-vuotias Jerker Lysell.

Matkakohtaiset ennakot

Keskimatka 17.5.

Keskimatkan finaali on ensimmäinen EM-finaali. Suosikkeja ovat Minna Kauppi, Helena Jansson, Simone Niggli, Anne Margerthe Hausken Nordberg, Annika Billstam, Tove Alexandersson, ja Ida Bobach (DEN). Tässä tasaisessa kilpailussa myös suomen nuoret vauhtinaiset Venla Niemi ja Sofia Haajanen voisivat yltää kärjen tuntumaan. Veikkaus: 1) Kauppi, 2) Alexandersson, 3) Jansson, 4) Niggli, 5) Hausken Nordberg, 6) Billstam.

Miesten kisassa on odotettavissa myös sekuntipeli. Thierry Gueorgiou on ykkössuosikki. Olav Lundanes (NOR) ja Valentin Novikov (RUS) vakuuttivat karsinnassa. Johan Runesson saattaa huudattaa kotiyleisöä samalla tavalla kuin nuorten MM-kisoissa 2008.  Muita mitalisuosikkeja ovat Suomen Ikonen ja Anjala sekä kaikki sveitsiläiset, jotka muuten norjalainen Carl Waaler Kaas voitti Sveitsin mestaruus keskimatkalla muutamia viikkoja sitten. Veikkaus: 1) Runesson, 2) Gueorgiou, 3) Lundanes, 4) Novikov, 5) Ikonen, 6) Anjala.

Pitkä matka 18.5.

Naisten kisa voitetaan todennäköisesti kokemuksella, jota edustavat Niggli, Kauppi, Hausken Nordberg, Billstam, Riabkina ja Rantanen, jolta on nähty pitkällä matkalla suuria onnistumisia ja epäonnistumisia. Ehkä Rantanen löytää oikean fiiliksen 2008 EM-kisoja muistelemalla, joissa hän vastaavissa maastoissa teki läpimurtonsa kansainväliseen kärkeen. Pitkän matkan karsinta ainakin sujui loistavasti. Veikkaus: 1) Niggli, 2) Rantanen, 3) Kauppi, 4) Hausken Nordberg, 5) Billstam, 6) Riabkina.

EM-kisojen esikisoissa Olav Lundanes voitti yhteislähtökilpailun kolmella minuutilla suunnistaen 19 km vauhdilla 4.41. Siihen tulee kiire kaikilla muilla. Pitkä matka on ennakkoon Suomen miesten paras matka. Ikonen-Anjala-Taivainen kolmikko kuuluu mitalisuosikkeihin. Jani Lakanen tekee myös vahvaa paluuta ja mikäli miestä itseään on uskominen, niin parasta ei vielä ole nähty. Matthias Kyburz (SUI), Johan Runesson, Thierry Gueorgiou ja Dimitri Tsvetkov (RUS) mielivät myös mitalitaisteluun. Kannattaa huomioida, että karsinta oli suunnistuksellisesti finaalia vaativampi. Esimerkiksi Nordbergin ”runkonopeus” saattaa tulla vastaan finaalissa. Tsvetkov on ollut suvereeni tässä maastotyypissä ja nousee mitaleille parin vaisumman vuoden jälkeen. Mitalisuosikki Olle Boström karsiutui finaalista. Veikkaus: 1) Lundanes, 2) Taivainen, 3) Tsvetkov, 4) Ikonen, 5) Runesson, 6) Kyburz.

Elitserien 2.6.2011

Sprintti 19.5.

Naisten sprintti tulee olemaan Helena Janssonin näytöstä, kun Linnea Gustafsson (SWE) ei juokse EM-kisoissa. Niggli, Eliasson ja Hausken Nordberg kärsivät urakoinnista, sillä sprintin finaali on heille kuudes lähtö EM-kisoissa. Maja Alm (DEN) on myös mitalisuosikki. Suomalaisnaisilla on mahdollisuudet kuuden joukkoon. Veikkaus: 1) Jansson, 2) Niggli, 3) Alm, 4) Hausken Nordberg, 5) Eliasson, 6) Niemi.

Miesten sprinttiin suurimmat suosikit ovat Matthias Kyburz ja Jerker Lysell, jonka maanmies Jonas Leandersson on myös kova. Vauhtiveikkoja ovat niin ikään ruotsalainen Anders Holmberg ja Scott Fraser (GBR), jonka juoksussa yhdistyy tyyli, taito ja teho. Fraser voitti Silva Leguen sprintin Tiomilan aattona eli mies on vireessä. Tuomo Mäkelä on Suomen villi kortti ja myös valttikortti, mikäli Mäkelä pystyy tekemään samanlaisen suorituksen kuin EM-katsastuksessa, on TOP6 tosiasia. Veikkaus: 1) Lysell, 2) Kyburz, 3) Fraser, 4) Leandersson, 5) Holmberg, 6) Mäkelä.

Viesti 20.5.

Naisten viestiin Ruotsi lähtee ennakkosuosikkina, mutta Suomi, Sveitsi ja Norja eivät ole kaukana. Tsekin panos on aikaisempaa vaisumpi, sillä Eva Jurenikova on yksi EM-kisojen ratamestareista, eikä luonnollisesti juokse itse. Tanskan nuoret naiset ovat kärsineet loukkaantumisista, joten he pystyvät haastamaan suosikkeja vasta MM-kisoissa. Veikkaus: 1) Ruotsi, 2) Suomi, 3) Sveitsi.

Miesten viesti tulee olemaan myös tasaisen ja EM-viestiä värittävät kakkosjoukkueet. Kovan ankkurin merkitys korostuu. Ennakkosuosikkeja ovat Ranska, Sveitsi, Suomi, Norja ja Ruotsi. Veikkaus: 1) Sveitsi, 2) Suomi, 3) Norja.

– Juuso Metsälä –