Välineitä seuran kehittämiseen

Tämän vuoden aikana suunnistus on saanut kaksi uutta sinettiseuraa. Sinettitunnus luovutettiin keväällä Hämeenlinnan Suunnistajille ja marraskuusta lähtien myös Lahden Suunnistajat -37 saa kantaa tuota laatumerkkiä. Sinettiseurat ovat lasten ja nuorten urheilun kärkiseuroja. Sinettiseurana seura on ennen kaikkea sitoutunut toimimaan kaikessa toiminnassa lapsen ja nuoren parhaaksi. Sinettitunnuksen omaavia seuroja on neljässäkymmenessä eri lajissa lähes 600. Suunnistuksen laatuseuroja on 33.

Sinettiseurojen tunnusomainen piirre on halu jatkuvaan seuran nuorisotoiminnan kehittämiseen. Kehittämisen välineenä toimivat sinettikriteerit, jotka seuran on täytettävä sinetin saadakseen. Kriteereiden täyttyminen arvioidaan kolmen vuoden välein. Arviointiin liittyy aina seuraan tehtävä seurakäynti, jota voisi luonnehtia myös seuran kehittämistilaisuudeksi kriteereiden täyttymisen arvioinnin lisäksi. Seurakäynnin tarkoituksena on vahvistaa seuran hyviä ja olemassa olevia toimintoja ja löytää mahdollisia kehittämiskohteita.  Sinettiseuratoiminnassa mukana oleminen antaa siis seuralle mahdollisuuden ja välineitä arvioida omaa toimintaansa ja halutessaan kehittää sitä edelleen. Sinetti velvoittaa seuraa pitämään toiminnan laadukkaalla tasolla.

Sinettiseurakriteereissä on huomioitu nuorisotoiminnan eri osa-alueet. Seura voi itse päättää minkälaista harjoittelua ja kilpailua se edistää. Seura voi profiloitua harrasteseuraksi, toinen kilpaurheiluseuraksi ja kolmas voi tarjota laajan skaalan toimintaa. Kaikki seurat voivat siis olla Sinettiseuroja, jos seurassa toimitaan laadukkaasti lähtökohtana lapsen ja nuoren paras.

Molemmat tänä vuonna sinettitunnuksen saaneet seurat lähtivät tavoittelemaan sinettitunnusta Hyvä Seura – kehittämishankkeeseen osallistuttuaan. Hyvä Seura -hanke tarjoaakin seuralle monipuolisia apuvälineitä seuran toiminnan kehittämiseksi. Hyvä Seura -prosessiin voi koko seura osallistua ja näin jokainen jäsen voi vaikuttaa mihin suuntaan seuraa lähdetään kehittämään.

Me Suunnistusliitossa olemme valmiit tukemaan seuroja seuran toiminnan kehittämisessä näiden kahden kehittämisvälineen kautta. Sinettiseurahaku on parhaillaan avoinna ja Hyvä Seura -koulutuksiin ilmoittautuminen käynnissä. Haku- ja ilmoittautumisohjeita molempiin kehittämisvälineisiin löytyy liiton nettisivuilta. Lähtisikö sinunkin seurasi mukaan kehittämään toimintaansa?

Anneli Miettinen
Anneli Miettinen
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail