Lähdetäänkö Vuokattiin?

Suunnistavat suomalaiset, tai ainakin hyvä osa heistä, ovat tietoisia, että jo ensi vuoden jälkeen meillä on kotikisat. Ranska näytti kyntensä ja osaamisensa kotikonnuillaan ja kaikki kunnia heille siitä. Jokaisessa MM-kisassa ollaan jonkun kotimaisemissa, ja luulisin, että siitä kotijoukkue saa jonkin asteisen etulyöntiaseman. Urheilussa yleisesti näyttää olevan kuitenkin vallalla se tosiasia, että ne kovimmat ja keskeltä pokkaavat ovat samoilla sijoituksilla paikasta riippumatta.

Kotikisoissa halutaan menestyä ja varmasti Taini joukkoineen tekee kaiken mahdollisen sen asian eteen, että Vuokatissa palkintokorokkeella seisoo useasti Suomi-paitaan sonnustautunut urheilija. Valmentajat ohjailevat urheilijoitaan kohti parempaa fyysistä suorituskykyä ja taituruutta suunnistuksellisesti. Parhaat käytännöt valmennuksellisesti ovat varmasti tiedossa, samoin tekniset apuvälineet. Toki valmentaa osataan muuallakin, ja muutkin ulkoiset tekijät ovat kunnossa maailmalla, joten ei tässä kohdin vielä ole päästy karkuun.

Koko suunnistuskoneistossa urheilija on kuitenkin se, joka eniten haluaa olla paras ja joka eniten inhoaa häviämistä. Näin uskon ja toivonkin.

Kahdessa vuodessa ehtii tapahtua paljon, ja joukkueemme koostuu varmasti pitkään maajoukkuekuvioissa mukana olleista. Kuitenkin toivon, että ”nuoret ja nälkäiset” panevat pelin tiukaksi, kun valintoja Vuokatin kisajoukkueeseen ollaan nimeämässä. Nyt mukana olevat suunnistajat ovat aika monessa yhteydessä kertoneet tavoitteekseen menestymisen kotikisoissa, ja se kuulostaa hyvältä.

Onneksi urheilussa on aivan sama minkälaisesta ennakkosuosikin tilanteesta urheilija on lähdössä kisassa liikkeelle. Juuri hetki sitten saimme nähdä, kuinka ”varma 100 metrin voittaja” herra Bolt lähti paineissaan liiankin nopeasti matkaan. Samoin naisten viestijoukkue Ranskassa rakenteli juuri sellaisen draaman, jota urheilu parhaimmillaan voi tarjota. Tuon kaltaisen kisan ymmärtävät myös vähemmän suunnistusta seuranneet, ja jos loppuratkaisu ei saanut väreitä aikaan, niin tuskin sitten mikään muukaan urheilukilpailu niitä aiheuttaa. Katsojaluvut kertovat, että tv:n ääressä oli paljon muitakin kuin suunnistusaktiiveja, ja se lämmittää mieltäni. Tiedä vaikka asiasta innostuisivat ja kävisivät kokeilemassa lajia lähiseudun iltarasteilla…

Vuokatti kerää paikalle maailman valiot. MM-kisavuonna 2013 Suomessa on vain yksi suuri suomalainen suunnistusviikko, ja se on MM-kisojen yhteydessä. Poikkeuksellisella järjestelyllä kohtaavat sekä huippu-urheilijat että harrastesuunnistajat viikon ajan. Vuokatin maisemiin tavoitellaan 10 000 kisavierasta, ja kun tuo väkimäärä on paikalla kannustamassa urheilijoitamme, ei lopputuloksena voi olla muuta kuin jälleen huikeaa draamaa ja toivottavasti mitalisade suomalaisille.

Lähdetään koko porukalla heinäkuussa parin vuoden päästä Vuokattiin, vietetään upea kisaviikko ja huudetaan kurkku käheäksi kisoissa!

-Markku Haverinen-
Markkinointipäällikkö