Suunnistus kiinnostaa monia

Narinkkatorilta Kampin kauppakeskuksen vierestä Helsingistä lähti liikkeelle maanantaina 9.5. SuomiMies seikkailee -rekkakiertue. Kampanjasta vastaa Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma yhdessä monien yhteistyökumppanien kanssa. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa rekkakiertueen tarjontaa, jos rekka pysähtyy omalla paikkakunnalla. Lisää tietoa kampanjasta ja rekan kiertueaikataulusta löytyy linkistä http://www.suomimies.fi/

Suunnistuksen esittelypisteellä kävi päivän aikana ilahduttava määrä lajista kiinnostuneita ihmisiä. Monia ihmetytti Emit-leimausjärjestelmä, josta näytimme pienen demon samalla kun selitimme, ettei pihtileimasimia ole vähään aikaan enää käytetty… Pari Emit-korttiakin meinasi lähteä kaikkien kuntorastikalenterien ja esitteiden mukana uteliaiden ihmisten matkaan.

Pisteellä kävi vierailijoita laidasta laitaan; useat sanoivat, että pitkän aikaa on jo pitänyt lähteä kuntorasteille, muttei vain ole tullut lähdettyä. Toivottavasti hyvät vihjeet lähimmistä kuntorasteista ja ihana aurinkoinen ilma innostavat ihmisiä yhä enemmän ja enemmän liikkumaan ulkona tietysti myös tämän lajin parissa. Onneksi pääkaupunkiseudulla kuntorasteja järjestetään myös urbaaneissa maastoissa ja hyvien kulkuyhteyksien päässä. Näihin kuntosuunnistustapahtumiin tuoreet suunnistajat lähtevät herkemmin mukaan kuin kaukaisiin korpiin rämpimään. Toivottavasti muuallakin on kuntorasteja myös lähellä kaupunkia puistomaisissa metsämaastoissa.

Vaikka kampanja oli tarkoitettu erityisesti kannustamaan olutta kittaavia ja makkaraa mussuttavia suomimiehiä liikkumaan, kävi pisteellämme myös paljon naisia ja lapsia. On hienoa huomata, kuinka paljon näkyvyyttä suunnistus on saanut esimerkiksi tammikuun Urheilugaalan jälkeen; laji on nousemassa suuren kansan suosioon.

Ulkona olo oli mukavaa vaihtelua toimistossa istumiselle. Aurinko paistoi ja Narinkkatorin täyttänyt urheiluhenkinen asenne sai hymyn huulille. Itse luikahdin hetkeksi Maastohiihto ry:n telttaan juoksemaan juoksumatolle. Ihmisillä oli paljon kysymyksiä ja mielenkiintoisia tarinoita. Iäkkäämmät herrasmiehet valottivat, millaisia suunnistuskartat olivat ennen, ja miten ennen Emit-aikaa tulosten julkaiseminen kesti tuskallisen kauan. Kysymyksiä esitettiin niin Emit-kortin käyttöiästä, kompassin käytöstä kuin henkilökohtaisesta kisamenestyksestänikin. Tuli siinä sivussa höpötettyä myös maratonjuoksusta, tenniksestä, hiihdosta ja urheiluvammoista. Muutamalle epäilijälle piti vakuuttaa, että aivan varmasti ehtii kolmen tunnin aikana kiertää jonkin kuntorastiradan.

Vinkkejä seuroille ja kuntorastien järjestäjille:
–    monet seurat järjestävät aikuisten suunnistuskouluja, mutta jokaisilla iltarasteilla voisi olla paikalla pari kolme suunnistajaa, jotka voisivat hieman opastaa uusia tulokkaita. Opastajat voivat olla esimerkiksi seuran omia junnuja.
–    etenkin opiskelijoiden (ei autoa tai välttämättä edes pyörää käytössä) on hankalaa päästä kuntorasteille. Seurat voisivat laittaa sivuilleen jonkinmoista listaa mahdollisista autokyydin tarjoajista iltarasteille. Yksi Meilahdessa asuva tyttö kyseli, miten pääsisi minnekään, kun työt loppuvat viideltä, eikä hänellä ole autoa tai pyörää.

-Kristiina Lampinen-

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail