Pyöräsuunnistajat avaavat mc-kautensa viikonloppuna

Suomen pyöräsuunnistusmaajoukkue avaa kansainvälisen kilpailukautensa viikonloppuna maailmancupissa Unkarissa. Lähtökohdat uuden cupin avaukseen ovat hieman sekavat, sillä Euroopan tuhkapilvi pitkitti pyöräsuunnistajien harjoitusleiriä Portugalissa ja hankaloitti matkustusta cup-avaukseen.

– Lentokuviot ja sähläilyt ovat vähän sotkeneet valmistautumista maailmancupiin. Onneksi juuri saimme järjestettyä suorat lennot Unkariin, se oli paras mahdollinen vaihtoehto tähän tilanteeseen, kertoi maajoukkueen valmentaja Mika Tervala keskiviikkona Portugalista.

Tervala jäi nuorten maajoukkueurheilijoiden kanssa vielä jatkamaan leiriä Portugaliin – ja odottamaan tietoa paluumatkasta.

– Jäin juniorien kanssa tänne, aikuiset pärjäävät ilman valmentajaakin, Tervala luottaa.
Maajoukkuetta ensimmäistä kauttaan valmentava Tervala pitää kansainvälisten kovien kisojen lisääntymistä maailmancupin muodossa hyvänä asiana.

– Tieto uudesta cupista tuli syksyllä liian myöhään, ja budjetit oli silloin jo lyöty lukkoon. Cup-kisat ovat urheilijoille täysin omakustanteisia, siksi meillä ei välttämättä ole joka kierroksella aivan paras mahdollinen joukkue, Tervala sanoo.

Unkarissa Balaton-järven pohjoispuolella pidettävä maailmancup-avaus alkaa perjantaina sprintillä, ja jatkuvat lauantaina keskimatkalla ja sunnuntaina pitkän matkan yhteislähdöllä. Suomalaiset ovat mukana kahdeksan hengen joukkueella. Heistä Tervala luottaa ainakin Marika Haran, Ingrid Stengårdin ja Samuli Saarelan taistelevan kärkisijoista.

– Kaikki odottavat maailmancupin alkua innolla. Leiritys on ollut kohtuullisen tiivistä keväällä, ja kaikki ovat kilpailukykyisesti mukana heti ekalla turneella, Tervala arvioi.

Kauden päätavoite pyöräsuunnistajilla on heinäkuussa Portugalissa pidettävissä MM-kisoissa, joiden maastotyypistä Portugalin leirillä saatiin arvokasta kokemusta.

– MM-kisoissa on tulossa raakaa fyysistä kisaa. Vastaavia mäkiä ei Suomesta löydy, Tervala vertasi.

Vuosi sitten keskimatkan MM-kultaa ja sprintin MM-hopeaa voittanut Marika Hara lähtee viikonlopun cup-avaukseen odottavalla mielellä.

– Tavoitteena on kiertää mahdollisimman paljon kisoja, ja koittaa tehdä niissä mahdollisimman hyvät suoritukset, Hara kertoi.

Pyöräsuunnistuksen maailmancupin ohjelma

23.-25.4. Unkari (23.4. sprintti, 24.4. keskimatka, 25.4. pitkän matkan yhteislähtö).Kisajärjestäjien sivut.
2.-6.6. Puola (4.6. pitkä matka, 5.6. keskimatka, 6.6. sekaviesti)
11.-17.7. MM-kisat, Portugali (11.7. sprintti, 13.7. keskimatka, 16.7. pitkä matka, 17.7. viesti)
18.-20.9. Italia (18.9. sprintti, 19.9. keskimatka, 20.9. viesti)