Maajoukkueella onnistunut leiritysputki

Suunnistusmaajoukkue sai kevään harjoitusleirit onnistuneesti päätökseen pääsiäisviikolla. Maajoukkueryhmä palasi maanantai-iltana Unkarista, jossa elokuussa odottaa kauden päätavoite, MM-kisat.
Kevään leiriputkeen on kuulunut kotimaan leirien lisäksi leirit Italiassa ja yhdistetty Slovakian ja Unkarin leiri. Maajoukkueen päävalmentajan Janne Salmen mukaan leiriputken jälkeen kauden päätavoitteen kannalta tärkeimmät kuukaudet ovat vielä edessäpäin.

– Nyt alkaa omatoiminen harjoittelujakso. Kauden ensimmäinen virstanpylväs, maailmancup ja PM-kisat Salossa ovat sen verran myöhään, että harjoitusjakso jatkuu aina toukokuun puoliväliin asti. Kauden päätavoitteeseen eli MM-kisoihin on vielä tosi pitkä aika, Salmi muistuttaa.

PM-kisat Salossa 6.-10. kesäkuuta aloittavat kansainvälisen maajoukkuekauden. PM-kisoista keskimatka ja sprintti ovat myös maailmancupin osakilpailuja. MM-kisat käydään Unkarin Miskolcissa 16.-23. elokuuta.
Salmen mukaan maajoukkueen talvi on sujunut pääosin hyvin. Minna Kaupin, Heli Jukkolan ja Topi Anjalan talviharjoittelua ovat jalkavaivat haitanneet, mutta muut ovat päässeet harjoittelemaan suunnitellusti.

– Kokonaisuus näyttää hyvältä, Salmi sanoo luottavaisena.

Päävalmentaja Salmi on syksystä 2005 lähtien korostanut maajoukkueen harjoittelussa juoksuvoiman merkitystä. Se on viime vuosina korostunut, kun MM-kisat on käyty keskieurooppalaisissa maastoissa.

– Niillä ominaisuuksilla, joilla Suomen kisoissa pärjää, ei menestytä MM-Unkarissa. Rauhalliset suunnistusharjoitukset kotimaassa on hyvä korvata kovavauhtisilla pururatavedoilla. Meillä harjoitellaan toisessa ääripäässä kuin Keski-Euroopassa. Siellä suunnistajat juoksevat fyysisesti ja taidollisesti vastaavia kisoja kuin MM-kisoissa on odotettavissa.

Juoksuvauhdin rinnalle kauden tärkeäksi maajoukkueen teemaksi päävalmentaja Salmi haluaa nostaa henkisen valmistautumisen. Hän muistuttaa, että vauhdin lisäksi sudenkuoppana on monilla suorituksen hallinta.

– Osalla vauhti voisi riittää, mutta suorituksen hallinta paineen alla ei ole riittävää. Osalla epävarmuutta syntyy keskieurooppalaisista ”tyhjistä” alueista, joita suomalaisilla kartoilla ei ole, Salmi kuvaa tilannetta.

Hän korostaa, että maajoukkue antaa työkaluja – kuten suunnistajan taipumusanalyysi – yksilölliseen henkisen puolen harjoitteluun, mutta 95 % tekemisestä jää puhtaasti urheilijan omaksi tehtäväksi.

– Kaiken harjoittelun tavoite on se, että MM-kisojen lähtöviivalla tietää, että kaikki tarpeellinen on tehty ja on tehty hyvin ja että mikään ei voi mennä pieleen, Salmi pohtii.

Suomi voi asettaa Salon maailmancupeihin poikkeuksellisen suuren joukkueen. Uudistuneiden maailmancupin sääntöjen mukaan isäntämaana Suomen joukkueessa voi juosta 12 miestä ja 12 naista. Lisäksi Minna Kaupilla maailmanmestarina on ylimääräinen starttipaikka cupin osakilpailuihin.

– Nyt monilla uusillakin nimillä on mahdollisuus päästä näyttämään taitonsa. Katsastamme joukkuetta yhteensä kuudessa kisassa, joista valintaa edeltävän viikon neljä kisaa ovat hieman muita tärkeämmät, Salmi linjaa.

Joukkue maailmancupiin ja PM-kisoihin nimetään 25.5. ja viimeisellä viikolla katsastetaan SM-maastoissa (17.5.), Karjaan sprinttikatsastuksessa (20.5.), Lohjan Huippuliigassa (21.5.) sekä SM-erikoispitkällä (24.5.).

MM- ja PM-kisojen sekä maailmancupin osakilpailujen lisäksi Suomi lähettää joukkueen ei-olympialajien World Games-tapahtumaan Kiinan Taipeihin. World Gamesiin on nimetty nelikko, joka viime vuosina on vastannut Suomen kirkkaimmasta menestyksestä: Minna Kauppi, Heli Jukkola, Tero Föhr ja Pasi Ikonen.

World Gamesin suunnistus käydään 16.-19.7. Kaoshiungissa eli samaan aikaan, kun Suomessa katsastetaan MM-joukkuetta Fin5 –suunnistusviikon yhteydessä. Käytännössä tämä tietää sitä, että kärkinelikko terveenä olleessaan on myös MM-joukkueessa.

Päävalmentaja Salmi myöntää, että osallistuminen World Games-tapahtumaan toisella puolella maapalloa kuukausi ennen MM-kisoja on riskialtis.

– Ajankohta keskellä kilpailukautta on hankala. Riskit ovat olemassa, mutta pyrimme minimoimaan ne. Esimerkiksi joukkue totuttautuu aikaeroon Hong Kongissa. Jos ja kun kaikki menee suunnitellusti sopeutumisen ja palautumisen suhteen ja kisat ovat hyvät, ei World Gamesin rasitus ole suurempi kuin juosta katsastusrypäs Suomessa, Salmi uskoo.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail