Suomen naisille EM-viestikultaa

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat Sveitsin S-chanfissa päättyivät suomalaisjuhliin, kun Liisa Anttila ratkaisi viestin ankkuriosuuden lopulla suomalaisten hyväksi. Kultajuhlat pohjustivat joukkueen muut jäsenet Hannele Valkonen ja Mervi Pesu, jotka tulivat osuuksiltaan kärjessä vaihtoon. Venäjä hävisi Suomelle lopulta 17 sekuntia, ja Ruotsi otti EM-pronssia.

Miehissä Suomi jäi kultajuhlista seitsemällä sekunnilla joukkueella Teemu Köngäs, Matti Keskinarkaus ja Staffan Tunis. Miesten kisan voitti Ruotsi ja Norja otti pronssia.

Liisa Anttila kävi tiukan taistelun EM-kisojen kaikki kolme henkilökohtaista matkaa voittaneen Tatjana Vlasovan kanssa. Vlasova oli lyhyemmällä hajonnallaan jo hetken karussa, mutta Anttila ajoi hänet kiinni ennen loppulenkkiä. Lopussa kärkikaksikko teki erilaiset reitinvalinnat, ja Anttilan rohkea loppuveto toi Suomen naisille ensimmäisen EM-kullan.

– Suunnistin kyllä loppulenkin sujuvasti. Viimeiselle rastille tulin pidempää uraa, mutta sieltä ei tarvinnut nousta yhtään, selvitti Anttila kisan ratkaisua.

Miehissä Suomen Staffan Tunis taisteli pitkään jopa voitosta, mutta juuri ennen yleisörastia tullut virhe päästi Ruotsin Tomas Löfgrenin ratkaisevaan etumatkaan.

– Lopussa pääsin koko ajan lähemmäs häntä, mutta loppulenkki oli liian lyhyt, harmitteli Tunis, kuitenkin hopeaan tyytyväisenä.

Suomen paluu heikon keskimatkan jälkeen mitali- ja voittokantaan sai Suomen päävalmentajan Jukka Lankin tyytyväiseksi. EM-kisoista heltisi kuusi mitalia, joista yksi kulta, neljä hopeaa ja yksi pronssi.

– Viestissä Suomi näytti tasonsa. Tällaisiin suorituksiin pystytään, kun pää kestää ja pystytään keskittymään suunnistukseen, Lanki korosti.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat, S-chanf Sveitsi
Viesti

Naiset: 1) Suomi 1.44.00 (Hannele Valkonen, Mervi Pesu, Liisa Anttila), 2) Venäjä 1.44.17 (Olga Schevchenko, Natalia Tomilova, Tatjana Vlasova), 3) Ruotsi 1.47.14 (Åsa Zetterberg-Eriksson, Josefine Engström, Helene Söderlund), 4) Sveitsi 1.53.31, 5) Tsekki 1.57.14, 6) Liettua 2.06.26. Suomen kakkosjoukkue (Hanna-Maija Mäkelä, Kirsi Vanhalakka, Marttiina Joensuu) tuli maaliin viidentenä joukkueena ajalla 1.49.01.
Miehet: 1) Ruotsi 1.37.31 (Peter Arnesson, Erik Rost, Tomas Löfgren), 2) Suomi 1.37.38 (Teemu Köngäs, Matti Keskinarkaus, Staffan Tunis), 3) Norja 1.38.28 (Öystein Kvaal Österbö, Öyvind Watterdal, Eivind Tonna), 4) Venäjä 1.40.59, 5) Tsekki 1.43.53, 6) Sveitsi 1.46.27. Suomen kakkosjoukkue (Petri Kiiskinen, Jarkko Urpalainen, Pasi Kiiskinen) tuli maaliin kahdeksantena ajalla 1.43.54.