Teemaviikot

Valtakunnalliset Koulu kartalla -teemaviikot

keväisin viikot 14-17 (huhtikuu) tai kumiolosuhteiden mukaan huhti-toukokuussa

Ilmoita seurasi nyt mukaan toteuttamaan Koulu kartalla -teemaviikkoja 2023!

Tutustu lisää

Milloin?

Seurat voivat valita ajankohdan joustavasti oman alueen sääolosuhteiden ja seuran mahdollisuuksien tai koulujen / päiväkotien toiveiden mukaan. Suunnistusliitto kuitenkin toteuttaa teemaviikkojen viestintäkampanjan yllä olevina viikkoina. Kevään ajankohta on mietitty niin, että tapahtumat toimisivat samalla lapsille ja perheille kannustimena lähteä mukaan seurojen suunnistuskoulutoimintaan. Teemaviikon seura voi järjestää keväällä tai syksyllä tai sekä että. Toivomme Koulu kartalla -teemaviikkojen löytävän vakituisen paikan osana varhaiskasvatuksen ja koululaisten kevättä ja syksyä.

Miksi?

Teemaviikolla lapsia tutustutetaan lajiin ja luonnossa liikkumiseen eri tavoin. Päiväkodeille, esikouluille ja kouluille on kullekin omat materiaalit ja ideat toteutettavaksi. Suunnistuksesta halutaan antaa positiivinen, inspiroiva ja hauska kokemus, jonka kautta laji jää tutuksi ja toivottavasti myös sellaiseksi, jonka pariin halutaan palata myös uudestaan.

Seurojen rooli?

Seurojen roolina on mahdollistaa mukavia suunnistusaktiviteetteja kouluihin ja varhaiskasvatukseen sekä tiedottaa teemaviikosta alueensa toimijoita (päiväkodit, esikoulut, koulut) ja valmistella mielekkäitä, ikätasoon sopivia suunnistusharjoituksia hyvillä kartoilla. Seura valitsee omien resurssien puitteissa koulutut ja/tai päiväkodit, joille suunnistusaktiviteetteja toteuttaa. Ideaalia tietenkin olisi, jos harjoitukset ja rastit sijaitsevat keskeisellä maastoalueella, milloin mahdollisimman moni koulu/päiväkoti pääsee hyödyntämään samoja aktiviteetteja.

Seura huolehtii karttojen päivityksestä, rastien viennistä maastoon, karttojen lähettämisestä kouluille (esim. pdf) sekä rastien tarkistuksesta valitsemiensa viikkojen tai viikon aikana.

Teemaviikkojen aktiviteetit

 1. Koulukartalla.fi
  Ohjataan opettajia ja varhaiskasvattajia löytämään nettisivujen uudet mahtavat materiaalit: Harjoitusvideot, opetussuunnitelmat sekä hauskat tehtävät.
 2. Suunnistusharjoitukset
  Seurat tarjoavat valmiita harjoituksia valitsemilleen kouluille ja päiväkodeille.
 3. Perheseikkailu
  Teemaviikkoon kuuluu myös maksuton Perheseikkailu-tapahtuma. Seura järjestää Perheseikkailu-illan tai -iltapäivän, joka on suunnattu erityisesti 4-8-vuotiaille lapsille. Koulujen kanavia pyritään hyödyntämään markkinoinnissa.
  Toimintapisteet ovat esim.

  • Leimausrata
  • Pihaviuhkasuunnistukset
  • Karttamerkkiharjoite
  • Seuran esittelypiste, jossa kerrotaan suunnistuksen harrastamisesta, jaetaan seuran materiaalia ja toivotetaan uudet kasvot tervetulleiksi mukaan.

Jokaisella toimintapisteellä on seuran henkilö/henkilöitä opastamassa ja perheet saavat kierrellä tapahtumassa esim. tunnin ajan. Viime vuonna koronan vuoksi tapahtumia järjestettiin myös omatoimisuunnistuksina.

Opetusmateriaali

Suunnistusliitto on valmistanut materiaalia koulujen, varhaiskasvatuksen ja seurojen käyttöön.  Tutustu opetusmateriaaliin koulukartalla.fi sivuilla.

Monipuolisen ja yksinkertaisen materiaalin toivotaan auttavan opetus- ja kasvatushenkilökuntaa tuomaan suunnistusteemaa myös arkipäiviin ja toteuttamaan monipuolista suunnistusteeman läpikäyntiä. Seuran tarjoamaan toimintaan on halukkaiden lasten sitten helpompi hypätä mukaan pienen taustatiedon turvin.

Seuramateriaali

SEUROJEN MATERIAAALIT – Koulu kartalla

Teemaviikkoja toteuttaville seuroille on kerätty yllä olevan linkin takaa löytyvälle sivulle lisätietoa teemaviikkojen toteutuksesta, sähköisiä  ja tulostettavia materiaaleja, ohjeita ja viestintätukea.

Ilmoittautuessa teemaviikkojen toteuttajaksi on mahdollisuus myös tilata Perheseikkailun järjestämiseen materiaalipaketti, joka sisältää rastilippuja, karttamerkkipelejä ja -esitteitä sekä tarroja. Materiaalipaketti postitetaan maaliskuussa.

Teemaviikkoja toteuttaville seuroille on oma Koulu kartalla -teemaviikot Facebook-ryhmä ideoiden jakoa ja keskustelua varten.

Miten mukaan?

Seura voi ilmoittautua mukaan vuosittain ilmoittautumislomakkeella tammi-helmikuun taitteessa. Aloite Koulu kartalla -teemaviikon järjestämiseen voi tulla myös koululta. Alta löytyy yhteystiedot paikallisien suunnistusseurojen löytämiseksi.

Seurojen yhteystiedot

 

Suunnistusliitto on saanut lasten, nuorten ja perheiden suunnistusmahdollisuuksien ja toiminnan kehittämiseen Urlus-säätiön hanketukea, joka on mahdollistanut Ohjaajat oppimassa, Koulu kartalla ja Kompassi -tapahtumat materiaalien ja konseptien kehittämisen.