Hippo-koulun ohje

Hippo-suunnistuskoulun järjestämisen ohje

Hippo-suunnistuskoulu on suunnattu 6-12-vuotiaille. Harjoituksiin osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta lajista. Hippo-suunnistuskoulussa voi olla seuran resurssien mukaan yksi tai useampia ryhmiä, joista osa voi olla suunnattu jo aiemmin harrastuksessa mukana olleille. Tälle sivulle on koottu tärkeimmät vaiheet toiminnan suunnittelusta.

Suunnittele ja valmistele

Kokoa yhteen ydintoimijat ja suunnitelkaa Hippo-suunnistuskoulun toteutus.

Harjoituskertojen määrä. Sopikaa seuran resursseihin sopiva harjoituskalenteri. Hippo-suunnistuskoulun voi toteuttaa lyhyenä jaksona keväällä tai se voi jatkua koko kesäkauden.

Harjoituspaikka tai -paikat. Valitse maasto, joka on helppokulkuinen ja jossa on hyvä näkyvyys. Varmistu, että maastosta on ajantasainen kartta. Jos kartta ei ole ajantasainen, sen ajantasaistus tulee suunnitella ja toteuttaa ennen Hippo-suunnistuskoulun käynnistymistä.

Ohjaajien rekrytointi. Pyydä mukaan ohjaajia. Esitä henkilökohtainen pyyntö. Sovi jokaisen kanssa hänen tehtävänsä, jotta jokainen kokee tehtävän itselleen sopivaksi. Ohjaajiksi voi kysyä seuran nuoria, aktiivisuunnistajia, lasten vanhempia tai paikkakunnan opiskelijoita.

Suunnistusratojen tekijät. Sovi, kuka suunnittelee, piirtää, vie maastoon ja hakee maastosta harjoituksissa käytettävät suunnistusradat. Ratojen valmistelu on työlästä, joten on hyvä, jos sen toteutuksen voi tehdä joku muu kuin ne henkilöt, jotka ohjaavat itse harjoituksen. Ratoihin liittyviä tehtäviä voi myös jakaa useille henkilöille, mikäli mahdollista.

Ota yhteyttä Osuuspankkiin

Neuvottele Hippo-suunnistuskoulu -yhteistyön aloittamisesta paikkakuntasi Osuuspankin kanssa. Sovi pankin kanssa mahdollisen starttitapahtuman järjestämisestä sekä siitä, miten pankki voisi olla tapahtumassa mukana. Toimi näin. Kun yhteistyöstä on sovittu ja paikkakuntasi Osuuspankki on ilmoittautunut OPn ja Olympiakomitean ilmoittautumislomakkeella olevansa mukana Hippo-suunnistuskoulu -yhteistyössä, saa suunnistusseura ohjeet materiaalien tilaamiseen Suunnistusliitosta.

Sisältö ja ilmoittautuminen

Miettikää, mikä on teidän suunnistusseuranne Hippo-suunnistuskoulu ja mitä siihen sisältyy. Päättäkää samalla osallistumismaksu ja miten se maksetaan.

Hippo-suunnistuskouluun voi sisältyä esimerkiksi seuraavia asioita
– kauden harjoitukset,
– päivän leiri,
– suunnistuskoulun oma kilpailutapahtuma,
– tuote tai palkinto kaikille,
– suunnistuspaita lainaksi,
– päättäjäiset tarjoiluineen.

Markkinoi

Suunnittele ja toteuta markkoinointi huolella. Hippo-suunnistuskoulua voi markkinoida mm.
– järjestämällä avoimen Hippo-suunnistuskoulun starttitapahtuman perheille
– seuran Internet-sivuilla,
– paikallislehdessä,
– Osuuspankissa,
– paikallisradiossa,
– kouluissa koulun kanssa sovittavalla tavalla,
– erilaisissa urheiluseurojen harjoituksissa tai tapahtumissa ko. seuran kanssa sovittavalla tavalla,

Paras markkinointivaltti on kuitenkin vuodesta toiseen laadukkaasti järjestetty Hippo-suunnistuskoulu. Vähitellen se alkaa markkinoida itse itseään. Suunnistuskoulun toteutus kannattaa aina tehdä huolella.

Ohjaajien tapaaminen ennen kauden alkua

Ohjaajan on mukavampi toimia, kun hän tietää oman tehtävänsä. Toteuta ohjaajien tapaaminen ja / tai koulutusilta hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Koulutusilta voi olla esim. karttakävely, jonka aikana puhutaan, miten ohjataan.

Suunnittele ensimmäinen harjoituskerta

Suunnittele huolella ensimmäinen harjoituskerta. Mieti, mitä eri tehtäviä harjoituksen aikana on ja jaa niitä mahdollisuuksien mukaan eri ohjaajille. Tiedota ohjaajalle hänen tehtävästään hyvissä ajoin ennen harjoitusta.

Maastossa toteutettavaan ensimmäiseen harjoituskertaan voi sisältyä mm. seuraavat tehtävät:
– ilmoittautumisten vastaanottaminen ja infon jakaminen uusille harrastajille,
– lasten jakaminen ryhmiin,
– alkuleikki tai alkulämmittely isossa ryhmässä  tai pienemmissä ryhmissä,
– pieni opetustuokio,
– lapsiryhmien ohjaaminen maastossa,
– lasten vastaanottaminen maastosta,
– harjoituksen päättäminen.
Pitäkää lyhyt palautetuokio ohjaajien kesken harjoituksen päätteeksi. Arvioikaa, mikä toimi hyvin ja mitä pitää kehittää seuraavalle kerralle.

Pysy asioiden edellä

Panosta hyvään suunnitteluun ja valmisteluun koko harjoituskauden ajan, jotta kaikki toimijat tietävät tehtävänsä ja jotta harjoituksista tulee laadukkaat. Jaa tehtäviä myös muille, mikäli mahdollista.

Kiitä

Kiitä kaikkia osallistujia ja toimijoita kauden päätteeksi. Muista kiittää myös Osuuspankkia yhteistyöstä.

Apua ja vinkkejä

Hyödynnä Nuori Suunta -ohjaajakoulutuksia. Sovi koulutus paikkakunnalle tai osallistu sovittuihin koulutuksiin. Hyödynnä Suunnistusseuran huipputreenit -harjoituskorttipakettia ja muita oppaita toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Suunnistuskoulun järjestämisen ohjeita (pdf)