Lasten vastaanottaminen maalissa

Järjestäjä vastaanottaa maalissa erityisesti 12-vuotiaat ja nuoremmat sekä Rastirallin osallistujat. Vastaanottamisen merkitys on luoda turvallisuuden tunne ja hyvä ilmapiiri suorituksen jälkeen.

Vastaanottaja

  • hymyilee lapsille ja toivottaa tervetulleeksi maaliin
  • vaihtaa muutaman sanan
  • kysyy: ”Miltä tuntui?” ja ohjaa eteenpäin mahdolliseen ”Tarinataloon”
  • varmistuu, että lapsi tietää, mihin hän jatkaa matkaansa maalista

Vastaanottajan tulee herkästi aistia lapsen mielentilaa. Jos lapsi on esimerkiksi ujo tai ei muusta syytä halua puhua mitään, ohjataan lapsi ystävällisesti eteenpäin.

Lapsi arvostaa, kun häntä puhutellaan omalla nimellä. Kun osallistujilla on numerot ja vastaanottajilla lähtölistat on helppo puhutella nimellä. Rastirallin osallistujien numeroon voidaan ilmoittautumisen yhteydessä kirjoittaa heidän nimensä.

Myös leimojen tarkastaja osaa hymyillä ja puhutella lapsia ystävällisesti. Jos leimoissa on ongelmia, on hänen valittava sanansa erityisen tarkkaan. Yksistään sana ”hylätty” on lapselle tyrmäävä!

Tarinatalo on keskustelupaikka

Mahdollisuuksien mukaan maalin läheisyyteen järjestetään keskustelupaikka, ”Tarinatalo”, jossa lapsi voi kertoa suunnistus-kokemuksestaan. Parhaiten sinne ohjataan omaa karsinaa myöten ja alue rajataan, jotta isommat maaliin tulijat eivät sotke pienimpiä jalkoihinsa. Tarinatalossa on sadesuoja ja pöytiä sekä mahdollisesti myös tuoleja.

Tarinatalon toimitsijat ovat mielellään kokeneita lasten ohjaajia. He kysyvät lapsilta mitä kuuluu ja miltä tuntui metsässä. Lapsi saa kertoa niistä asioista, jotka mieleen nousevat. Asiantuntevat ohjaajat kuuntelevat ja sopivan tilaisuuden tullen voivat myös antaa palautetta. Parhaimmillaan hetki Tarinatalossa on lapselle innostuksen ja oppimisen paikka.

Tarinatalon toimitsijoilla on hyvä olla heijastinliivit tms. Vesitarjoilu on plussaa.

Lisää ideoita suunnistuskokemuksien kertaamiseen Tarinatalossa

Tarinatalossa on kartta, jossa on suunnistusrata kokoa A3 tai suurempi.

  • Lapsi voi itse kirjoittaa karttaan tai suurelle paperille, missä onnistui ja missä oli miettimisen paikkoja.
  • Papereille voidaan myös kirjata muita hyviä ja huonoja asioita kilpailutapahtumasta.

Ratamestari on kilpailupäivänä kiireinen ja työllistetty. Jos hän ehtii vastaanottamaan lapsia edes hetkeksi, on se hänelle hyvä kokemus. Ratamestarille järjestetään myös mahdollisuus seurata kilpailun kulkua maastossa, jolloin hän näkee lasten toimintaa. Ratamestari voi myös sopia tarinatalon toimitsijoiden kanssa keskusteluhetken kilpailun päätyttyä, jolloin hänelle kerrotaan lapsilta tulleesta palautteesta päivän radoista.

Tarinatalon toimitsijat

Keskustelupaikan toimitsijoiden kesken järjestetään yhteinen koulutus ja sovitaan toimintatavoista. Tarinatalossa on iloinen ja rupatteleva ilmapiiri. Kyse ei ole suorituksen tenttaamisesta vaan iloisesta ja kannustavasta jutustelusta, jossa lapsen kokemusten kuuntelemisella on pääpaino.

Vastaanotto maalissa ja palaute tuovat hyvän mielen ja pätevyyden tunteen.

Suomen Suunnistusliitto, nuoriso- ja kilpailutoiminta, maaliskuu 2008

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail