Ohjeet suunnistajalle

Pikalinkit sivun osioihin
Kirjautuminen :: Rekisteröinti :: Puuttuva salasana :: Lisenssin lunastaminen :: Suunnistuskaverit :: Ilmoittautuminen SM, kans. ja avoin :: Viesti-ilmoittautuminen :: Ilmoittautumisraportit :: Ilmoittautumisten muokkaus :: Emit-numeron tarkistaminen ja muuttaminen :: Viestihalukkuuden ilmoittaminen :: Kuolleiden poistaminen :: Ratamestaripätevyyden hakeminen

Kirjautuminen

IRMA:n osoite on https://irma.suunnistusliitto.fi

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Suunnistusliiton toimistoon, sähköposti:  irma (a) suunnistusliitto.fi

Tuosta osoitteesta avautuva näyttö on kaikille avoin sivu, kirjautuminen IRMA:an tapahtuu oikealla ylhäällä olevasta ”Kirjaudu IRMA:an” linkistä.

Seuraavassa on ohjeita IRMA:n käyttöön ottoon.

Kaikki sisäänkirjautujat
 • Käyttäjätunnus on lisenssinumero. Salasana on henkilötunnuksen loppuosan 4 viimeistä merkkiä, niillä joilla se on talletettu vanhaan järjestelmään. HUOM! Henkilötunnuksen loppuosassa mahdollisesti oleva kirjain on kirjoitettava isolla (esim. 123A). Niillä, joilla sitä ei ole tiedossa, mutta syntymäaika on vanhassa järjestelmässä, salasana on syntymäaika muodossa ppkkvv. Jos salasanaksi ei kelpaa kumpikaan mainituista, katso ohjetta ”Puuttuva salasana”.
 • HUOM! Älä rekisteröi itseäsi uutena käyttäjänä, jos sinulla on jo lisenssinumero (se voi hyvin olla vaikket lisenssiä olisi maksanutkaan). Voit tarkistaa lisenssinumerosi IRMAn kirjautumiskohdassa painamalla Tarkista lisenssinumero. Rekisteröi itse uudelleen vain, jos sinulla ei ole ollenkaan lisenssinumeroa (Katso ohje Uuden henkilön rekisteröinti IRMAan)
 • Muuta salasanasi heti ensimmäisellä kirjautumiskerralla haluamaksesi (vasemmassa valikossa ”Käyttäjän tiedot” ja sieltä edelleen omien tietojen alta ”Muokkaa käyttäjää” ja ”Vaihda salasana”.
 • Päivitä omat henkilötietosi (Käyttäjän tiedot -> Muokkaa käyttäjää). Päivitä erityisesti sähköpostiosoitteesi (käytä siinä @ merkkiä äläkä korvaa sitä muulla tavalla). Jos edustusseurasi on yhdistelmäseura (esim. Hiisirasti), valitse myös perusseurasi (esim. Köyliön Lallit). HUOM! Jos edustusseurasi on yhdistelmäseuran perusseura (esim. Köyliön Lallit, joka on Hiisirastin perusseura), valitse edustusseuraksi suoraan tuo perusseura (esim. Köyliön Lallit).
 • Vaikka olisit jokin seuran tai alueen toimihenkilö, ei osoite-, sähköposti- eikä puhelintietoasi näytetä seuran eikä alueen tietosivulla, ellet olet merkinnyt kyseisiä tietoja julkisiksi.
Uuden henkilön rekisteröinti

Uusi henkilö luodaan järjestelmään nettisivulla irma.suunnistusliitto.fi seuraavasti:

 1. Valitse oikeasta yläkulmasta ”Kirjaudu IRMAaan”
 2. Valitse ”Rekisteröidy”
 3. Täytä avautuvalle sivulle vähintään tähdellä merkityt pakolliset tiedot. Muista valitsemasi salasana.
 4. Paina sivun alaosassa ”Tallenna”
 5. Painettuasi ”Tallenna” kirjaudut sisään IRMAan. Lisenssinumerosi näkyy sivun oikeassa yläreunassa nimi- ja seuratietojesi yhteydessä. Lisenssinumeron ja muut tietosi pääset tarkistamaan myös painamalla sivun vasemman reunan valikosta kohtaa ”Käyttäjän tiedot”. Muista myös lisenssinumerosi. Jatkossa tarvitse lisenssinumerosi ja salasanasi kirjautuaksesi IRMAan.
 6. Poistu IRMAsta painamalla sivun oikeasta yläkulmasta ”Kirjaudu ulos”
Puuttuva salasana
 • Jos sinulla on ollut jo tiedossasi salasana IRMAan, mutta olet unohtanut sen, ja olet tallentanut omiin tietoihisi IRMAssa sähköpostiosoitteesi, paina IRMAn kirjautumiskohdassa ”Unohdin salasanani”. IRMA lähettää sinulle sähköpostiisi uuden salasanan.
 • Jos et pääse ensimmäiselläkään kerralla kirjautumaan IRMAan kummallakaan seuraavista oletussalasanavaihtoehdoista, niin pyydä seurasi pääkäyttäjää muuttamaan salasanasi.

Salasana on oletuksena (ellet ole sitä jo muuttanut tai saanut uutta salasanaa) henkilötunnuksen loppuosan 4 viimeistä merkkiä, niillä joilla se on talletettu vanhaan järjestelmään. HUOM! Henkilötunnuksen loppuosassa mahdollisesti oleva kirjain on kirjoitettava isolla (esim. 123A). Niillä, joilla henkilötunnuksen loppuosaa ei ole IRMAssa, mutta syntymäaika on, salasana on syntymäaika muodossa ppkkvv.
Kannattaa kokeilla molemmat oletussalasanavaihtoehdot.

 • Jos kumpikaan oletussalasanavaihtoehto ei toimi, kannattaa kääntyä seuran pääkäyttäjän puoleen, joka voi antaa uuden salasanan. Tarvittaessa voi kääntyä myös liiton toimiston puoleen, mutta ensisijaisesti salasanan antaminen tulisi tehdä seuratasolla.
 • Salasanan toimitus tapahtuu siis IRMAn tiedoissa olevaan s.postiosoitteeseen. Mikäli sitä ei ole tai se on väärin tiedoissasi, tulee se lisätä/korjata, jotta unohtaessasi salasanan saat sen voimassaolevaan s.postiisi.
Lisenssin lunastaminen

Kansallisen kilpailun kilpailusarjoissa, SM-kilpailuissa ja arvokkaammissa kilpailuissa osanottajalla tulee olla maksettuna kyseisen kilpailukauden lisenssi. Myös muissa kilpailuissa voidaan vaatia lisenssi lunastetuksi.
Lisenssi on voimassa kalenterivuosittain. Kussakin kilpailussa tulee olla lunastettuna kilpailupäivän mukaisen vuoden lisenssi. Jos lisenssiä ei ole lunastettu ja kilpailussa on lisenssipakko, ilmoittauduttaessa lisenssipakolliset sarjat eivät ole valittavissa.
Koska kyseisen vuoden lisenssi voi lunastaa vasta kyseisenä vuonna eli tammikuun 1. päivästä alkaen, hallinnoidaan tammikuun alun hiihtosuunnistuskilpailujen lisenssipakko asia toisin, mikäli kyseisten kilpailujen ilmoittautuminen aukeaa jo edellisen vuoden puolella. Osanottajien ei tarvitse kantaa tästä huolta.

Lisenssi voidaan lunastaa vain henkilölle, joka on IRMAssa. Uusi henkilö on siis ensin rekisteröitävä IRMAan, vasta sen jälkeen hänelle voidaan lunastaa lisenssi.

Lisenssin lunastaminen on muuttunut vuoden 2018 alussa ja lisenssit lunastetaan SuomiSportissa. Kun lisenssi on maksettu, tulee sportti-id numero siirtää lisenssinhaltijan tietoihin IRMAan.
Lue ohjeet lisenssin lunastamisesta.

Suunnistuskaverit

Kuvallinen ohje (pdf).

Kukin IRMAn käyttäjä voi luoda itselleen ryhmän Suunnistuskaverit. Suunnistuskavereihin voi lisätä esimerkiksi perheenjäseniä ja seurakavereita, joita useimmin mm. ilmoittaa kilpailuihin tai joille lunastaa lisenssejä.
Seurakaverit ryhmän jäsenet on helppo hakea esiin käyttäjähauissa valintaa Seurakaverit käyttämällä.

 1. Kirjaudu IRMAan.
 2. Valitse ”Suunnistuskaverit” –kohta vasemmalta.
 3. Listaan voit lisätä suunnistuskavereitasi painamalla Lisää suunnistuskaveri. Myös itsensä voi lisätä listalle.
 4. Listalta voi poistaa henkilön valitsemalla poistettavan henkilön aktiiviseksi listassa ja painamalla Poista suunnistuskaveri
Ilmoittautuminen SM, kansallinen ja avoin kilpailu

Kuvallinen ohje (pdf).

 1. Kirjaudu IRMAan.
 2. Valitse kilpailukalenterista se kilpailu, johon haluat ilmoittautua ja paina Ilmoittaudu.
  Vain niihin kilpailuihin on mahdollista ilmoittautua, joiden kohdalla on Ilmoittaudu –painike. Jos painiketta ei ole, kilpailun ilmoittautuminen ei ole vielä alkanut tai ilmoittautumisaika on jo mennyt umpeen.
 3. Seuraavassa näytössä näet kilpailun sarjat ja osanottomaksut sekä eri ilmoittautumisportaiden sulkeutumispäivät. Ilmoittautumisporras sulkeutuu ko. päivänä klo 24.00.
 4. Tee ilmoittautumisia painamalla Ilmoittaudu.
 5. Valitse seuraavassa näytössä Ilmoittaudu itse, jos haluat ilmoittaa itsesi tai Ilmoita muita, jos haluat ilmoittaa muita. Voit ilmoittaa sekä itsesi että muita samalla kertaa.
 6. Valitsemalla Ilmoittaudu itse omat tietosi tulevat ikkunaan suoraan näkyviin. Valitsemalla Ilmoita muita, pääset lisäämään käyttäjähaun kautta muita ilmoitettavia henkilöitä ikkunaan.
 7. Ilmoittaessasi muita etsi haluamasi henkilö käyttäjähaulla erilaisia hakuehtoja käyttäen, valitse haluamasi henkilö hakutulosikkunasta (henkilön rivi tummentuu) ja paina sitten Valitse.
  Useita henkilöitä pääsee valitsemaan hakutulosikkunasta näppäin komennoilla shift+hiirellä valinta tai ctrl+hiirellä valinta. Myös hakuvalinnan Suunnistuskaverit käyttö on suositeltavaa esimerkiksi, jos suunnistuskavereihin on tallentanut omat perheenjäsenet.
 8. Lisää ilmoitettavia pääset lisäämään painamalla uudelleen Ilmoita muita.
 9. Määritä seuraavaksi valitsimiesi henkilöiden sarja, johon heidät ilmoitetaan. Se tapahtuu valitsemalla sopiva sarja alasvetovalikosta. Tarjolla ovat sarjat, jotka sopivat henkilön ikään, sukupuoleen ja tietoon siitä onko henkilö lunastanut lisenssin.
  Tieto lunastetusta lisenssistä näkyy sarakkeessa Lis. Jos henkilö halutaan ilmoittaa sarjaan, johon vaaditaan lisenssi lunastetuksi, on ensi lunastettava lisenssi henkilölle ja vasta sitten hänet voidaan ilmoittaa tällaiseen sarjaan.
 10. Henkilöt on automaattisesti merkitty ilmoitettaviksi kaikille päiville monipäiväisen kilpailun tapauksessa. Ruksi kunkin päivän kohdalla tarkoittaa ilmoittautumista ko. päivälle. Rukseja voi tarvittaessa poistaa.
  Ilmoittautumisportaiden auki ollessa on myöhemmin mahdollista ilmoittautua myös sellaiselle päivälle, jonka on ensimmäisellä ilmoittautumiskerralla jättänyt tekemättä.
 11. Mikäli haluaa ilmoittautua eri päivinä eri sarjoihin, tulee valita Päiväkoht.
  Tämän jälkeen valitaan avautuvassa ikkunassa haluttu sarja kullekin päivälle. Jättämällä jonkin päivän sarjakohdan tyhjäksi ei ilmoittaudu ko. päivälle. Päiväkohtaiset sarjavalinnat tallennetaan painamalla Tallenna päiväkoht. valinta.
 12. Seuraavassa kuvassa on esimerkki, jossa ensimmäisen rivin ilmoittautuminen on tehty päiväkohtaisilla sarjavalinnoilla, toisen rivin ainoa mahdollinen sarjavalinta oli kuntosarja, koska lisenssiä ei oltu lunastettu, kolmannella rivillä on ilmoittautuminen kaikille päiville samaan sarjaan. Päiväkohtaiset sarjavalinnat näkee painamalla Näytä.
 13. Tarvittaessa ilmoitettavan henkilön voi poistaa ilmoitettavien listalta painamalla Poista.
 14. Kun kaikki halutut henkilöt on valittu ilmoitettaviksi ja sarja- sekä ilmoittautumispäivävalinnat ovat kohdallaan, jatketaan ilmoittautumista kohti osanottomaksujen maksamista painamalla Jatka.
 15. Tehtäessä ilmoittautuminen itse, jolloin osanottomaksut maksetaan saman tien verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla, valitaan ilmoitettavien kohdalla Seura maksaa –sarakkeen ruudut tyhjiksi.
  On mahdollista myös valita niin, että osalla henkilöistä seura maksaa ilmoittautumisen ja osalla maksun suorittaa ilmoittaja saman tien. Tällöin niille henkilöille, joiden maksu siirretään seuran hoidettavaksi laitetaan ruksi Seura maksaa –sarakkeeseen.
  Seura maksaa –sarakkeeseen voi laittaa ruksin vain, jos seura on antanut ilmoitettavalle henkilölle oikeuden ilmoittautua seuran kautta ko. kilpailuun ja ilmoittavalle henkilölle (jos eri henkilö kuin ilmoitettava) on annettu seuran toimesta oikeus ilmoittaa muita henkilöitä seuran kautta.Alla olevan kuvan tapauksessa LS-37 on liittänyt Petteri Palmin ilmoittautumisryhmään Aikuinen ja ko. ryhmään kuuluvilla on oikeus ilmoittautua seuran kautta kyseiseen kilpailuun. LS-37 on antanut Palmille lisäksi ilmoittamisoikeuden (oikeuden ilmoittaa seuran kautta sellaisia LS-37:n jäseniä, joille on annettu oikeus ilmoittautua ko. kilpailuun seuran kautta). Näin ollen Palmilla on oikeus ilmoittaa itsensä ja Anttolainen (liitetty myös ilm.ryhmään Aikuinen) seuran kautta kyseiseen kilpailuun. LS-37 ei ole liittänyt Haapasaarta mihinkään ryhmään, jolla olisi oikeus ilmoittautua ko. kilpailuun seuran kautta. Niinpä Haapasaaren kohdalla ei ole mahdollista laittaa ruksia kohtaan Seura maksaa. Palmin ja Anttolaisen ilmoittautuminen siirretään seuralle hoidettavaksi ja Haapasaaren ilmoittautumisen hoitaa ja maksaa Palmi.
 16. Ilmoittautumiset hyväksytään ja siirrytään maksamaan painamalla Hyväksy ilmoittautumiset.
 17. Mikäli haluat siirtää seuran hoidettavaksi osan ilmoittautumisista ja maksaa itse loput, vastaa seuraavan ikkunan kysymykseen Kyllä
 18. Painettuasi Kyllä, seuralle siirretyt ilmoittautumiset siirtyivät seuralle ja voit siirtyä maksamaan niitä ilmoittautumisia, jotka olivat itse maksettavia (Esimerkin tapauksessa Haapasaaren ilmoittautuminen, 30,00 €)).
 19. Painamalla seuraavassa näytössä Siirry verkkomaksamiseen siirryt Suomen Verkkomaksut Oy:n sivulle, jossa voit maksaa ilmoittautumisen tai ilmoittautumiset käyttämällä verkkopankkitunnuksia tai luottokortilla.
  Painamalla Peruuta maksaminen peruutat maksamisen ja samalla maksamatta jääneet ilmoittautumiset poistetaan, mutta seuralle siirretyt jäävät voimaan.
 20. Suomen Verkkomaksut Oy:n puolella sinua opastetaan maksamisessa eteenpäin valitsemasi maksutavan ja pankin mukaisesti. Maksamiskulu peritään maksajalta eli lisätään maksettavaan summaan. Maksamiskulut ovat seuraavat:
  – maksaminen Nordean pankkitunnuksilla
  0,69 €/maksutapahtuma kokonaisuudessaan
  – maksaminen muiden pankkien pankkitunnuksilla
  0,54 €/maksutapahtuma kokonaisuudessaan
  – maksaminen luottokortilla (Luottokunnan myöntämät kortit Visa,
  American Express ja Mastercard)
  5,00 € / maksutapahtuma kokonaisuudessaan
 21. Kun olet maksanut ilmoittautumisen, ilmoittautumisesi näkyy kilpailun ilmoittautuneiden listalla, joka löytyy painamalla kilpailukalenterissa kyseisen kilpailun nimeä.
Ilmoittautuminen viestikilpailuun

Kuvallinen ohje (pdf).

 1. Kirjaudu IRMAan.
 2. Valitse kilpailukalenterista se viesti, johon haluat ilmoittaa joukkueen ja paina Ilmoita viestijoukkue.
  Vain niihin kilpailuihin on mahdollista ilmoittautua, joiden kohdalla on Ilmoita viestijoukkue –painike. Jos painiketta ei ole, kilpailun ilmoittautuminen ei ole vielä alkanut tai ilmoittautumisaika on jo mennyt umpeen.
 3. Painamalla kilpailun nimeä, näet seuraavassa näytössä viestin sarjat ja osanottomaksut sekä eri ilmoittautumisportaiden sulkeutumispäivät ja päivän sekä kelloajan johon mennessä joukkueiden juoksujärjestykset on viimeistään jätettävä. Ilmoittautumisporras sulkeutuu ko. päivänä klo 24.00.
 4. Ilmoita painamalla Ilmoita viestijoukkue -painiketta joko tässä kilpailun tietoikkunassa tai suoraan kilpailukalenterissa kilpailun kohdalla.
 5. Valitse seuraavassa ikkunassa sarja, johon haluat ilmoittaa joukkueen. Sarja valitaan alasvetovalikosta.
 6. Kun sarja on valittu, päivittyy sarjan yläpuolelle tieto siitä tarvitseeko ko. sarjaan ilmoitettavilla juoksijoilla olla lisenssi lunastettuna.
 7. Joukkuetyyppikohdassa on valittavissa sarjassa, jossa on lisenssipakko vaihtoehdot Ulkomaalainen ja Seura. Seurajoukkue ilmoitetaan valitsemalla Seura. Ulkomaalainen valitaan, jos ilmoitetaan ulkomaalaista joukkuetta viestiin.
  Jos sarjassa ei ole lisenssipakkoa, on valittavissa myös Harrastelija. Valittaessa Harrastelija, tulee kirjoittaa erikseen joukkueelle nimi.
 8. Kun olet valinnut joukkuetyypiksi Seura, tulee joukkueen nimeksi seuran nimi lisättynä joukkueen yksilöivällä järjestysnumerolla. Joukkueen yksilöivä järjestysnumero annetaan kohdassa ”Seuran joukkueen yksilöivä merkki”.
  Jos samaan sarjaan on jo ilmoitettu esimerkiksi yksi joukkue seurasta, tulee seuraavalle samaan sarjaan ilmoitettavalle joukkueelle antaa numero 2.
  Jos valittu numero on jo käytössä, IRMA antaa asiasta virheilmoituksen ennen ilmoittautumisen valmistumista. Tällöin sinun tulee kasvattaa numeroa yksi kerrallaan, kunnes se kelpaa.
 9. Kohdassa seura valitset minkä seuran joukkuetta ilmoitat. Normaalisti voit ilmoittaa vain sen seuran joukkueen, jota edustat.
  Jos sinulle on myönnetty oman seuransa lisäksi ilmoittamisoikeus jonkin toisen seuran toimesta, voit ilmoittaa myös tämän toisen seuran joukkueen.
 10. Laina-emit lkm -kohtaan voit tarvittaessa valita alasvetovalikosta tarvittavien laina-emit -korttien lukumäärän ko. joukkueelle (maksimissaan osuuksien lukumäärän verran).
 11. Joukkueen juoksujärjestyksen voi tehdä joukkueen ilmoittanut henkilö, seuran pääkäyttäjä tai henkilö, joka on lisätty kyseisen joukkueen juoksujärjestyksen ylläpitäjäksi kohdassa ”Lisää juoksujärjestyksen ylläpitäjä”.
  Tässä kohdassa voi antaa useallekin henkilölle kyseisen joukkueen juoksujärjestyksen ylläpito-oikeuden.
  Joukkueen ilmoittaneella henkilöllä ja seuran pääkäyttäjälle tämä oikeus on automaattisesti eli heitä ei tarvitse lisätä tähän listaan.
 12. Joukkueen juoksujärjestyksen voit antaa jo joukkuetta ilmoittaessasi tai myöhemmin. Juoksujärjestys on annettava IRMAssa siihen päivämäärään ja kelloaikaan mennessä, jonka järjestäjä on ilmoittanut (katso kohta 3).
  Jos annat juoksujärjestyksen jo ilmoittaessa, pääsee sitä muokkaamaan siihen saakka, kun juoksujärjestys on viimeistään jätettävä.
 13. Jos valitset joukkueen juoksijaksi henkilön, jolla ei ole lisenssiä lunastettuna vaikka ko. sarjassa olisi lisenssipakko, IRMA kertoo tästä ennen ilmoittautumisen valmistumista.
  Jos juoksujärjestykseen valitsemasi henkilön ikä tai sukupuoli ei vastaan ko. sarjan vaatimuksia, IRMA kertoo tästä ennen ilmoittautumisen valmistumista.
 14. Ilmoittautumisen hoidat loppuun painamalla Maksa tai Seura maksaa.
  Mikäli haluat ilmoittaa joukkueen niin, että maksat itse joukkueen osanottomaksun seuraavissa vaiheissa verkkopankkitunnuksillasi tai luottokortillasi, paina Maksa.
  Mikäli haluat ilmoittaa joukkuueen niin, että seura maksaa osanottomaksun, paina Seura maksaa. Tällöin seura maksaa joukkueen (joukkueiden) osanottomaksut IRMAn kautta kunkin ilmoittautumisportaan päätyttyä kolmen päivän kuluessa verkkopankkitunnuksillaan (samoin kuin tehdään henkilökohtaisten kilpailujen kohdallakin).
 15. Jos valitsit edellisessä kohdassa Seura maksaa, on ilmoittautuminen siirretty seuralle maksettavaksi. Joukkueen ilmoittautuminen on lopullinen vasta ilmoittautumisportaan päätyttyä.
 16. Jos painoit kohdassa 14 Maksa, siirryt eteenpäin maksamaan joukkueen osanottomaksua.
 17. Painamalla seuraavassa näytössä Siirry verkkomaksamiseen siirryt Suomen Verkkomaksut Oy:n sivulle, jossa voit maksaa ilmoittautumisen tai ilmoittautumiset käyttämällä verkkopankkitunnuksia tai luottokortilla.
  Painamalla Peruuta maksaminen peruutat maksamisen ja samalla maksamatta jääneet ilmoittautumiset poistetaan, mutta seuralle siirretyt jäävät voimaan.
 18. Suomen Verkkomaksut Oy:n puolella sinua opastetaan maksamisessa eteenpäin valitsemasi maksutavan ja pankin mukaisesti. Maksamiskulu peritään maksajalta eli lisätään maksettavaan summaan. Maksamiskulut ovat seuraavat:
  – maksaminen Nordean pankkitunnuksilla 0,69 €/maksutapahtuma kokonaisuudessaan
  – maksaminen muiden pankkien pankkitunnuksilla 0,54 €/maksutapahtuma
  kokonaisuudessaan
  – maksaminen luottokortilla (Luottokunnan myöntämät kortit Visa, American Express ja
  Mastercard)  5,00 € / maksutapahtuma kokonaisuudessaan
 19. Kun olet hoitanut maksamisen loppuun, on ilmoittautuminen valmis.
Ilmoittautumisraportit

Kuvallinen ohje (pdf).

Huom! Seuran kautta tehdyt ilmoittautumiset siirtyvät ilmoittavan seuran käsittelystä virallisiksi ilmoittautumisiksi järjestäjälle aina kunkin ilmoittautumisportaan päättyessä.

Suunnistajalle näkyvät raportit ilmoittautuneista
 1. Kirjaudu IRMAan.
 2. Paina kilpailukalenterissa haluamasi kilpailun kohdalla kilpailun nimeä.
 3. Seuraavasta näytöstä voit valita kaksi ilmoittautuneiden raportointitapaa:
 • Ilmoittautumisraportit, tässä raportissa näytetään kaikki ilmoittautumiset (myös vielä seuran käsittelyssä olevat ilmoittautumiset).
 • Oman seuran käsittelyssä olevat ilmoittautumiset, tässä raportissa näytetään ne seuran käsittelyssä olevat ilmoittautumiset, jotka on ilmoitettu seuran kautta kyseisenä ilmoittautumisportaana. Nämä eivät ole vielä siirtyneet järjestäjälle virallisiksi ilmoittautumisiksi, koska ilmoittautumisporras ei ole vielä sulkeutunut. Nämä ovat kuitenkin jo onnisttuneita ilmoittautumisia, ellet itse tai seurasi niitä peru ennen ilmoittautumisportaan päättymistä.
Tehtyjen ilmoittautumisten muokkaus

Kuvallinen ohje (pdf).

Yksityishenkilönä tehtyä ilmoittautumista pääsee muokkaamaan ilmoitettu henkilö itse ja ilmoittautumisen tehnyt henkilö.

Seuran kautta hoidettua ilmoittautumista pääsee muokkaamaan seuran pääkäyttäjä, ilmoitettu henkilö itse ja ilmoittautumisen tehnyt henkilö.

Muokkaus suunnistajana
 1. Kirjaudu IRMAan suunnistajana.
 2. Paina kilpailukalenterissa sen kilpailun nimeä, johon tekemiäsi ilmoittautumisia haluat muokata.
 3. Paina Muokkaa ilmoittautumisiaHUOM! Ilmoittautumisten lisäys (myös monipäiväisen kilpailun jollekin päivälle) tapahtuu samalla tavalla kuin ilmoittautuminen muutenkin, ei siis muokkauksen kautta.
 4. Seuraavan näytön listassa ovat näkyvissä ne henkilöt, joiden ilmoittautumista sinulla on mahdollisuus muokata. Siirry muokkaamaan haluamaasi ilmoittautumista painamalla Muokkaa kyseisen ilmoittautumisen kohdalla.
 5. Jos ilmoittautuminen on siirretty seuralle ja kyseinen ilmoittautumisporras ei ole vielä päättynyt, voit tehdä sarjavaihdoksen tai perua osanoton.Monipäiväisen kilpailun kohdalla kukin päivä on peruttava erikseen. Tehdyt muutokset tulevat voimaan heti.Jos kyseinen ilmoittautumisporras on päättynyt tai olet jo itse maksanut osanottomaksun, voit tehdä sarjavaihdoksen tai perua osanoton, mutta silloin saat ilmoituksen, jossa annetaan ohjeet siitä mitä sinun pitää kertoa sähköpostissa järjestäjälle.Huom! Lue annettu ohje huolella ennen kuin painat Kyllä, jotta osaat kertoa järjestäjälle tarvittavat tiedot sähköpostissa.
  Painettuasi Kyllä, avautuu sähköpostin lähetysikkuna, johon tulee kertoa mainitut tiedot. Sähköposti lähetetään järjestäjälle painamalla Lähetä sähköposti. Järjestäjä tekee haluamasi muutokset ja sen jälkeen ne näkyvät myös ko. kilpailun ilmoittautumisraporteissa.
 6. Voit myös vaihtaa tähän kyseiseen kilpailuun Emit-numeroa henkilön kohdalla, jonka ilmoittautumista muokkaat. Muutettu Emit-numero on voimassa siis vain kyseisessä kilpailussa. Pysyvä Emit-numeron muutos on tehtävä henkilön perustietoihin.
 7. Tallenna tekemäsi muutokset painamalla Tallenna
Emit-numeron tarkistaminen ja muuttaminen

Suunnistuksen lajisäännön mukaisesti kilpailija on vastuussa siitä, että hän kilpailee kilpailussa sillä Emit-kilpailukortilla, jonka numero on ilmoitettu ilmoittauduttaessa järjestäjälle ja joka on merkitty lähtöluetteloon.

IRMAan on kunkin henkilön tietoihin tallennettu hänen Emit-numeronsa. Emit-numeron voi tarkistaa ja muuttaa tarvittaessa esim. uuden kortin hankinnan yhteydessä.

Kilpailukohtaisesti voi myös ilmoittaa järjestäjälle käyttävänsä poikkeuksellisesti eri Emit-korttia kuin mikä on henkilön tietoihin pysyvästi tallennettu Emit-numero.

Seuraavassa on ohje Emit-numeron tarkistamiseen ja muuttamiseen sekä pysyvästi että kilpailukohtaisesti.

Emit-numeron tarkistaminen ja muuttaminen pysyvästi
 1. Kirjaudu IRMAan.
 2. Valitse ”Omat tiedot” –kohta vasemmalta.
 3. Valitse Muokkaa käyttäjää tietojen alapuolelta.
 4. Tarkista, että tiedoissasi on oikea käyttämäsi Emit-kilpailukortin numero kohdassa Emit-numero
 5. Jos haluat muuttaa numeron pysyvästi (muutettavissa toki uudelleen taas, kun esim. ostat uuden kortin), kirjoita uusi Emit-kilpailukortin numero kohtaan Emit-numero ja paina tietojen alla Tallenna.

Jos haluat, voit vielä tarkistaa, että numero muuttui ja meni varmasti oikein toistamalla kohdat 2 ja 3.

Tämä tiedoissasi oleva Emit-numero välittyy ilmoittautumisen yhteydessä järjestäjälle, ellet jostain syystä kilpailukohtaisesti ilmoita muuta Emit-numeroa järjestäjälle (katso kohta ”Emit-numeron muuttaminen koskien yhtä kilpailu”).

Emit-numeron muuttaminen koskien yhtä kilpailu

Tällä toimenpiteellä ilmoitat järjestäjälle käyttäväsi kyseisessä kilpailussa pysyvästä Emit-numerostasi poikkeavaa Emit-numeroa (esim. jos joudut syystä tai toisesta lainaamaan vaikka kaverisi Emit-korttia tässä kilpailussa).

Tämä Emit-numero on käytössä vai tässä kilpailussa, pysyvä Emit-numerosi ei muutu.

Emit-numeron muuttaminen kilpailukohtaisesti on mahdollista IRMAssa siihen hetkeen saakka, jonka järjestäjä on ilmoittanut (tieto on nähtävissä kilpailun tiedoissa).

 1. Kirjaudu IRMAan.
 2. Valitse kilpailukalenterista haluamasi kilpailu ja paina kilpailun nimeä.
 3. Kilpailun tiedoissa näet päivämäärän, jolloin kilpailukohtainen Emit-numeromuutos on viimeistään tehtävä kohadassa ”Emit-numerot on jätettävä viimeistään”.
 4. Paina Muokkaa ilmoittautumisia
 5. Paina ilmoittautumisesi kohdalla Muokkaa
 6. Kirjoita tätä kilpailua koskeva Emit-numero kohtaan Emit
  (Jos Emit-numeroa ei voi muuttaa, kohdassa 3 mainittu päivämäärä on mennyt umpeen)
 7. Paina lopuksi Tallenna
Viestihalukkuuden ilmoittaminen ja katsominen

Kuvallinen ohje (pdf).

Tällä toiminnolla henkilö voi ilmoittaa omalle seuralleen halukkuudesta osallistua tiettyyn viestiin. Samalla toiminnolla pääsee katsomaan muiden saman seuran jäsenten ilmoituksia niin suunnistajana kuin seuran pääkäyttäjänäkin mm. kun ilmoitetaan joukkueita ja lopulta juoksujärjestyksiä.

 1. Kirjaudu IRMAan.
 2. Valitse ”Ilmoita viestihalukkuus”  halutun viestin kohdalla kilpailukalenterissa.
 3. Seuraavassa listassa näet mahdolliset jo tehdyt ilmoitukset. Jos sarakkeessa Muokattavissa on + , pääset muokkaamaan kyseistä ilmoitusta painamalla Muokkaa viestihalukkuutta.
  Sarakkeita voi leventää tarttumalla sarakkeen reunaan otsikkorivillä ja vetämällä saraketta leveämmäksi, näin pitkien tekstien lukeminen helpottuu.
 4. Viestihalukkuusilmoituksen lisäät painamalla Ilmoita viestihalukkuus
 5. Valitse henkilö, jota ilmoitus koskee painamalla Hae käyttäjä. Tämä tulee tehdä myös, kun jätät omaa ilmoitustasi.
 6. Valitse halutessasi sarja kohdan Kilpailusarja alasvetovalikosta. Kilpailun sarjat ilmestyvät alasvetovalikkoon, kun kilpailun ilmoittautuminen aukeaa.
 7. Kirjoita viestihalukkuudesta haluamasi teksti ikkunaan ”Vapaamuotoinen viesti”
 8. Tallenna viestihalukkuus painamalla Tallenna
Kuolleiden poistaminen

Vanhassa ennen IRMAa käytössä olleessa järjestelmässä ei ollut hyvää tapaa merkitä henkilöitä kuolleiksi ja siitä syystä IRMAan siirtyi varmasti paljon henkilöitä, jotka on joskus jo ilmoitettu kuolleiksi.

IRMAssa pääkäyttäjällä on nyt järkevä tapa merkitä henkilöt kuolleiksi niin, etteivät he näy enää IRMAssa.

Pyydämme teitä lähettämään tiedon IRMAssa olevista kuolleista henkilöistä (nimi ja lisenssinumero) sähköpostilla osoitteeseen irma (at) suunnistusliitto.fi.  Poistamme ilmoitetut kuolleet henkilöt näkyvistä IRMAsta pikimmiten tiedon saatuamme.

Ratamestaripätevyyshakemus

Kuvallinen ohje (pdf).

Ratamestaripätevyyshakemus tehdään henkilön oman seuran pääkäyttäjän toimesta. Seurasta hakemus lähetetään alueelle ja edelleen liittoon.

Hakemuksen tekeminen seurassa
 1. Kirjaudu IRMAan seuran pääkäyttäjänä.
 2. Valitse ”Ratamestaripätevyyshakemus”  vasemmasta palkista.
 3. Luo ratamestaripätevyyshakemus painamalla Luo ratamestaripätevyyshakemus
 4. Valitse henkilö, jonka hakemusta luot, painamalla Hae käyttäjä
 5. Kirjoita perustelut hakemusta varten kohtaan Perustelut.
  Perusteluissa tulee kertoa ainakin seuraavat asiat: ratamestari/valvoja/ratamestaikouluttajatehtävät 5 viimeisen vuoden ajalta (vuosi ja tehtävät),
  osallistuminen koulutukseen (aika, paikka, koulutuksen nimi, kouluttaja)
 6. Valitse haettu ratamestaripätevyysluokka alasvetovalikosta.
 7. Voit tallentaa hakemuksen ja lähettää sen vasta myöhemmin alueella painamalla Tallenna
 8. Lähetä hakemus alueelle painamalla Lähetä alueelle
 9. Keskeneräiset tallennetut hakemukset, joita ei ole vielä lähetetty alueelle näkyvät Ratamestaripätevyyshakemukset listassa. Tallennetun hakemuksen pääset lähettämään alueella valitsemalla listasta halutun hakemuksen, painamalla Muokkaa ratamestarihakemusta ja edelleen painamalla Lähetä alueelle
Hakemuksen käsittely alueessa
 1. Kirjaudu IRMAan alueen pääkäyttäjänä.
 2. Valitse ”Ratamestaripätevyyshakemus”  vasemmasta palkista. Alueen käsittelyä odottavat hakemukset näkyvät myös aloitusnäytön yläreunassa kohdassa ”Ratamestaripätevyyshakemuksia odottamassa hyväksyntää (x)”. Painamalla tuota tekstiä pääsee myös käsittelemään hakemuksia.
 3. Haluttua hakemusta pääset käsittelemään valitsemalla sen aktiiviseksi listassa ja painamalla Muokkaa ratamestarihakemusta.
 4. Kohdassa pätevyysluokka on seuran esittämä pätevyysluokka.
 5. Valitse kohdan ”Ehdotettu ratamestariluokitus” –kohdan alasvetovalikosta alueen esitys ratamestaripätevyydeksi.
 6. Voit kirjoittaa tarvittaessa alueen kommentit kohtaan ”Alueen kommentit”.
 7. Hakemuksen voi tallentaa keskeneräisenä painamalla Tallenna.
 8. Lähetä hakemus edelleen liittoon painamalla Lähetä liittoon.
 9. Keskeneräiset tallennetut hakemukset, joita ei ole vielä lähetetty liittoon näkyvät Ratamestaripätevyyshakemukset listassa. Tallennetun hakemuksen pääset lähettämään liittoon valitsemalla listasta halutun hakemuksen, painamalla Muokkaa ratamestarihakemusta ja edelleen painamalla Lähetä liittoon