Suunta Huipulle -seuraohjelma

Päivitetty 17.9.2021

Suunnistusliiton Suunta Huipulle -ohjelma tukee seuroja innostavien ja kehittävien valmennusympäristöjen rakentamisessa. Huippu-urheilu- ja seuratoimintaa kehitetään yhteistyössä liiton ja muiden seurojen kanssa erityisesti suunnistajan polun valintavaiheen suunnistajia ajatellen. Tavoitteena on, että valmennustoiminnan kehittyminen näkyy erityisesti huippusuunnistajan tai huipulle tähtäävän suunnistajan arkivalmennuksessa ja -ympäristössä.

 

Suunta Huipulle-verkostoon on ilmoittautunut mukaan 20 seuraa.

Suunta Huipulle -seuraverkoston toiminta

  • Huippu-urheilutoiminnan kehittämisen seurassa: laatutekijät ohjaavat seuratoiminnan kehittämistä ja niitä käsitellään ”kokoontumisrasteilla”.
  • Kokoontumisrastit: säännöllinen vuoropuhelu seurojen kesken sekä liiton ja seurojen välillä.
  • Alueellinen Suunta Huipulle -valmennusyhteistyö: yhteisharjoitukset, leirit, testit. Liiton leirivalmentajatuki. Suunnitelmat julkisia lokakuun lopussa.

Kuvaus Suunta Huipulle seuraohjelmasta v.2021 alkaen (v31.5.2021)

SuHu seuraohjelma info diat (26.8.2021)
Infon Teams-tallenne (26.8.2021)

Lisäys infoon: Seura, jolla ei pitkien välimatkojen vuoksi ole mahdollisuutta yhteisien viikkoharjoitusten toteuttamiseen muiden seurojen kanssa, voi myös olla alueensa SuHu-seura, mikäli seura viestii nettisivuillaan SuHu-tavoitteiden mukaisista avoimista harjoituksista sekä järjestää toisten seurojen kanssa yhteisleiripäiviä tai viikonloppuleirejä vähintään ohjeistetun mukaisesti 3-4krt/v. Näin seura toimii alueellisena tukikohtana laadukkaalle valmennukselle, joka tarkoittaa sitä, että seuran SuHu-harjoituksiin voi tulla ulkopuolisia osanottajia sopivan karttamaksun maksamalla.

“Every champion starts in a club. You got a chance now to be a big part of the future successes of the national team! Nothing remains impossible when we start to work all together towards the same goal.”

-Thierry Gueorgiou

 

Huippu-urheilutoiminnan kehittäminen seurassa

Suunta Huipulle -seuraohjelmassa ohjataan ja autetaan kehittämään suunnistusseuran valmennustoimintaa huippusuunnistuksen Tähtiseuran laatutekijöissä mallinnetulla tavalla. Mukana olevat seurat tekevät vuosittain laatutekijöiden analyysin, joka pohjalta voidaan tunnistaa huippu-urheilutoiminnan kehittämiskohteita seurassa.

Urheilijan Pulssi arviointityökalu urheilija-valmentajakeskusteluihin (xls)
Huippu-urheiluseuratoiminnan laatutekijät 2021-2023 suunnistus (xls)
Seuran huippu-urheilusuunnitelma pohja (pp)

 

Kokoontumisrastit

Säännöllinen vuoropuhelu seurojen kesken sekä liiton ja seurojen välillä. Toistaiseksi kaikki kokoontumisrastit suunnitellaan toteutettavan Teams-videoneuvotteluyhteydellä.

Kokoontumisrasti 1   26.8. 18–19
Info ja Seuraavan vuoden kausisuunnittelun käynnistäminen

Kokoontumisrasti 2   13.10 17–20  
Tähtiseurojen huippu-urheilusuunnitelmat
Espoon Suunta, Helsingin Suunnistajat, Tampereen Pyrintö
Avoin osallistumismahdollisuus

Kokoontumisrasti 3   28.10. 17-20
SuHu-seurojen huippu-urheilusuunnitelmat

Kokoontumisrasti 4  20.-21.11.
Suunnistuswebinaari

Kokoontumisrasti 5   21.3.2022
Seurojen toivomat aiheet ja asiantuntijat

Suunta Huipulle -seuraohjelma Facebook-ryhmä

Alueellinen SuHu-valmennusyhteistyö

Alueellinen Suunta Huipulle -valmennusyhteistyö on seuralähtöistä, seurojen valmennusvastaavat koordinoivat. Hyvin suunnitelluista, laadukkaista harjoitustapahtumista pääsee samalla hyötymään useampi ja organisointityö jakaantuu useammalle toimijalle. Tavoitteena on edistää suomalaisten urheilijoiden kehittymistä tarjoamalla laadukkaita, kansainväliseen suunnistukseen valmentavia uusia maastokokemuksia ryhmäharjoittelun rikastuttamana.

Huomioidaan kansainvälisen kilpailutoiminnan vaatimukset, ja harjoituksia järjestetään myös suomalaisittain epätyypillisissä ja ”uudenlaisissa” maastoissa. Pitkäntähtäimen valmistautuminen kansainvälisien arvokilpailumaastojen erityishaasteisiin. Harjoituksia toteutetaan eri kilpailumatkoilla (maasto- ja sprinttimatkat) ja pyritään tarjoamaan sellaisia harjoituksia, mitä seuran on yksin vaikea toteuttaa ja mistä ryhmäharjoittelulla saadaan enemmän vastetta. Harjoitusten laadukkuutta lisäävät tekijät huomioidaan.

  • Yhteisiä harjoituksia (esim. 1krt/vko tai keskimäärin väh. 1krt/2vko)
  • Leiripäiviä (esim. 1pv/kk tai 3-4krt/v)
  • Testaustoimintaa (Maastotestejä vähintään 2 krt/v, ratatestejä (vähintään 2 krt/v, ominaisuustestejä = talenttitestit vähintään 2 krt/v)
  • Leirejä (SSL tukema leiriviikonloppu 1krt/v ja muut mahdolliset leirit koti- ja ulkomailla)

Alueellisen yhteistyön ei tarvitse olla rajattu maantieteellisiin- tai suunnistusalueisiin. Seurojen välisen yhteistyön suositellaan olevan mahdollisimman avointa ja tiedottaminen tapahtumista voi tapahtua esimerkiksi yhteisen nettisivun kautta. Myös alueiden välinen yhteistyö on suositeltavaa.

Alueiden SuHu-valmennustoiminnan infosivustoja lisätään tänne:
Etelä-Pohjanmaa

Valmentajatiimi

Alue, joka toteuttaa säännöllistä Suunta Huipulle -valmennusyhteistyötä, voi tilata Suunnistusliitosta viikonloppuleirille kerran vuodessa Suunnistusliiton nimeämän Suunta Huipulle -valmentajan, jonka palkkion liitto kustantaa. Suunta Huipulle -valmentajatiimissä on koulutettuja, kokeneita ja innostavia huippusuunnistusvalmentajia, joilla on hyvä näkemys kansainvälisen suunnistuksen vaatimuksista. SuHu-valmentaja on alueella ”uusi kasvo” ja tuo siten uusia virikkeitä toimintaan.

Suunta Huipulle -valmentajatiimi

Materiaaleja

Suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseura -sivut

Tausta

Suunta Huipulle -seuraohjelmassa on edistetty Vauhtia! Taitoa! Kanttia! -valmennuslinjauksen jalkauttamista seurojen urheilutoimintaan sekä tuettu seurojen kehittymistä suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseuran laatutekijöihin pohjautuen. Vuonna 2016 alkaneessa Suunta Huipulle -seuraohjelmassa Suunnistusliitto on yhdessä huippusuunnistusseurojen ja kasvattajaseurojen kanssa järjestänyt työpajoja ja sparraustilaisuuksia. Näiden kokemusten myötä on syntynyt jatkuvan Suunta Huipulle -seuraohjelman malli, mikä toteutuu seuralähtöisen valmennusyhteistyön ja avoimien kokoontumisrastien muodossa.

Suunta Huipulle -ohjelman katsaus menneeseen ja tulevaan (15.12.2020)

Lisätietoa

Katri Lindeqvist, koulutuksen ja seuratoiminnan kehittäjä
katri.lindeqvist (a) suunnistusliitto.fi
p. 0443236657

Petteri Kähäri, huippu-urheilupäällikkö
petteri.kahari (a) suunnistusliitto.fi
p. 050 5642493

Timo Saarinen, nuorisopäällikkö
timo.saarinen (a) suunnistusliitto.fi
p. 040 5198699

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail