Avoin Suunta Huipulle -valmennustoiminta

Päivitetty 12.3.2024

Suunnistusliiton Suunta Huipulle -seuraverkosto tarjoaa avointa leiri-, harjoitus- ja testaustoimintaa erityisesti 15-20 -vuotiaille suunnistajille. Tavoitteena on nuorten urheilijoiden kehityksen tukeminen yli seura- tai aluerajojen.

Tiedot harjoituksista, leireistä ja testitapahtumista löytyvät seurojen/alueiden Suunta Huipulle -sivuilta:

Angelniemen Ankkuri, MS Parma, Pargas IF ja Turun Suunnistajat
Espoon Suunta
Helsingin Suunnistajat
Jämsän Retki-Veikot
Kajaanin Suunnistajat
Kangasala SK, Koovee, Tampereen Pyrintö
Kuopion Suunnistajat
Lahden Suunnistajat -37
Lappeen Riento
Lapuan Virkiä ja Rasti-Jussit
Lynx
Navi
OK Trian
Sotkamon Jymy
Rastikarhut
Suunta Jyväskylä
SK Pohjantähti

Seuraa somessa #suuntahuipulle

Mukaan Suunta Huipulle -verkostoon voi liittyä vuosittain elokuussa laittamalla viestiä Suunta Huipulle -koordinaattorille aleksi.anttolainen@live.fi

Suunta Huipulle-verkoston toiminta

Suunnistusliiton Suunta Huipulle -ohjelma tukee seuroja innostavien ja kehittävien valmennusympäristöjen rakentamisessa. Huippu-urheilu- ja seuratoimintaa kehitetään yhteistyössä liiton ja muiden seurojen kanssa erityisesti suunnistajan polun valintavaiheen suunnistajia ajatellen. Tavoitteena on, että valmennustoiminnan kehittyminen näkyy erityisesti huippusuunnistajan tai huipulle tähtäävän suunnistajan arkivalmennuksessa ja -ympäristössä.

“Every champion starts in a club. You got a chance now to be a big part of the future successes of the national team! Nothing remains impossible when we start to work all together towards the same goal.”

-Thierry Gueorgiou

 

 1. Huippu-urheilutoiminnan kehittämisen seurassa: Suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseuran laatutekijät ohjaavat seuratoiminnan kehittämistä ja niitä käsitellään ”kokoontumisrasteilla”.
 2. Kokoontumisrastit: Säännöllinen vuoropuhelu seurojen kesken sekä liiton ja seurojen välillä.
 3. Avoin Suunta Huipulle -valmennusyhteistyö: Yhteisharjoitukset, leirit, testit ohjeistuksen mukaan, missä keskiössä kansainvälisen suunnistuksen näkökulma. Liiton leirivalmentajatuki.

1. Huippu-urheilutoiminnan kehittäminen seurassa

Suunta Huipulle -seuraohjelmassa ohjataan ja autetaan kehittämään suunnistusseuran valmennustoimintaa huippusuunnistuksen Tähtiseuran laatutekijöissä mallinnetulla tavalla. Mukana olevat seurat tekevät vuosittain laatutekijöiden analyysin, joka pohjalta voidaan tunnistaa huippu-urheilutoiminnan kehittämiskohteita seurassa.

Urheilijan Pulssi arviointityökalu urheilija-valmentajakeskusteluihin (xlsx)
Huippu-urheiluseuratoiminnan laatutekijät 2024-2026 suunnistus (xlsx)
Seuran huippu-urheilusuunnitelma pohja (pptx)

 

2. Kokoontumisrastit

Säännöllinen vuoropuhelu seurojen kesken sekä liiton ja seurojen välillä. Toistaiseksi kaikki kokoontumisrastit suunnitellaan toteutettavan Teams-videoneuvotteluyhteydellä.

Kokoontumisrasti 1 … 2.10.2023 klo 18–19
Info ja Seuraavan vuoden kausisuunnittelun käynnistäminen

Kokoontumisrasti 2 … 18.10.2023 klo 17–20  
Tähtiseurojen huippu-urheilusuunnitelmat
Espoon Suunta, Helsingin Suunnistajat, Tampereen Pyrintö
Avoin osallistumismahdollisuus

Kokoontumisrasti 3 … 4.11.2023
Maajoukkueiden info-leirin yhteydessä (Pajulahti).

Leirisuunnitelmien täyttäminen yhteiseen online-taulukkoon 6.11. mennessä.
Suunta Huipulle -leirivalmentajat nimetty 20.11. mennessä.
Huippu-urheilusuunnitelmien (vaaditut 4 diaa) palauttaminen koordinaattorille 4.12. mennessä.

Kokoontumisrasti 4 … 11.12.2023 klo 17–20
Käytännön esimerkkejä alueellisesta valmennusyhteistyöstä.

Kokoontumisrasti 5 … 27.3.2024 klo 17–19
Suunta Huipulle -webinaari

> Palaute ja arviointi heinä-elokuu
> Kokoontumisrasti 1 / syyskuu 2024
> Ilmoittautuminen mukaan verkostoon syyskuun aikana
> Uuden harjoituskauden suunnittelu

3. Alueellinen SuHu-valmennusyhteistyö

Alueellinen Suunta Huipulle -valmennusyhteistyö on seuralähtöistä, seurojen valmennusvastaavat koordinoivat. Hyvin suunnitelluista, laadukkaista harjoitustapahtumista pääsee samalla hyötymään useampi ja organisointityö jakaantuu useammalle toimijalle. Tavoitteena on edistää suomalaisten urheilijoiden kehittymistä tarjoamalla laadukkaita, kansainväliseen suunnistukseen valmentavia uusia maastokokemuksia ryhmäharjoittelun rikastuttamana.

Huomioidaan kansainvälisen kilpailutoiminnan vaatimukset, ja harjoituksia järjestetään myös suomalaisittain epätyypillisissä ja ”uudenlaisissa” maastoissa. Pitkäntähtäimen valmistautuminen kansainvälisien arvokilpailumaastojen erityishaasteisiin. Harjoituksia toteutetaan eri kilpailumatkoilla (maasto- ja sprinttimatkat) ja pyritään tarjoamaan sellaisia harjoituksia, mitä seuran on yksin vaikea toteuttaa ja mistä ryhmäharjoittelulla saadaan enemmän vastetta. Harjoitusten laadukkuutta lisäävät tekijät huomioidaan.

 • Yhteisiä harjoituksia (esim. 1krt/vko tai keskimäärin väh. 1krt/2vko)
 • Leiripäiviä (esim. 1pv/kk tai 3-4krt/v)
 • Testaustoimintaa (Maastotestejä vähintään 2 krt/v, ratatestejä (vähintään 2 krt/v, ominaisuustestejä = talenttitestit vähintään 2 krt/v)
 • Leirejä (SSL tukema leiriviikonloppu 1krt/v ja muut mahdolliset leirit koti- ja ulkomailla)

Tapahtuma-/leirikalenteri 2022-2023
Tapahtuma-/leirikalenteri 2023-2024

Alueellisen yhteistyön ei tarvitse olla rajattu maantieteellisiin- tai suunnistusalueisiin. Seurojen välisen yhteistyön suositellaan olevan mahdollisimman avointa ja tiedottaminen tapahtumista voi tapahtua esimerkiksi yhteisen nettisivun kautta. Myös alueiden välinen yhteistyö on suositeltavaa.

Valmentajatiimi

Alue, joka toteuttaa säännöllistä Suunta Huipulle -valmennusyhteistyötä, voi tilata Suunnistusliitosta viikonloppuleirille kerran vuodessa Suunnistusliiton nimeämän Suunta Huipulle -valmentajan, jonka palkkion liitto kustantaa. Suunta Huipulle -valmentajatiimissä on koulutettuja, kokeneita ja innostavia huippusuunnistusvalmentajia, joilla on hyvä näkemys kansainvälisen suunnistuksen vaatimuksista. SuHu-valmentaja on alueella ”uusi kasvo” ja tuo siten uusia virikkeitä toimintaan.

Suunta Huipulle -valmentajatiimi
Suunta Huipulle -leirivalmentajan ohjeistus

Materiaaleja

 • Kuvaus Suunta Huipulle seuraohjelmasta v.2021 alkaen (v31.5.2021)
 • SuHu-seuraohjelma infodiat (26.8.2021)Infon Teams-tallenne (26.8.2021)
  • Lisäys infoon: Seura, jolla ei pitkien välimatkojen vuoksi ole mahdollisuutta yhteisien viikkoharjoitusten toteuttamiseen muiden seurojen kanssa, voi myös olla alueensa SuHu-seura, mikäli seura viestii nettisivuillaan SuHu-tavoitteiden mukaisista avoimista harjoituksista sekä järjestää toisten seurojen kanssa yhteisleiripäiviä tai viikonloppuleirejä vähintään ohjeistetun mukaisesti 3-4krt/v. Näin seura toimii alueellisena tukikohtana laadukkaalle valmennukselle, joka tarkoittaa sitä, että seuran SuHu-harjoituksiin voi tulla ulkopuolisia osanottajia sopivan karttamaksun maksamalla.
Suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseura -sivut

Tausta

Suunta Huipulle -seuraohjelmassa on edistetty Vauhtia! Taitoa! Kanttia! -valmennuslinjauksen jalkauttamista seurojen urheilutoimintaan sekä tuettu seurojen kehittymistä suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseuran laatutekijöihin pohjautuen. Vuonna 2016 alkaneessa Suunta Huipulle -seuraohjelmassa Suunnistusliitto on yhdessä huippusuunnistusseurojen ja kasvattajaseurojen kanssa järjestänyt työpajoja ja sparraustilaisuuksia. Näiden kokemusten myötä on syntynyt jatkuvan Suunta Huipulle -seuraohjelman malli, mikä toteutuu seuralähtöisen valmennusyhteistyön ja avoimien kokoontumisrastien muodossa.

Suunta Huipulle -ohjelman katsaus menneeseen ja tulevaan (15.12.2020)

Suunta Huipulle ja Tähtiseura-ohjelma seuravalmennuksen tukena (pp), Katri Lindeqvist, Timo Saarinen, Suunnistusliitto
Espoon Suunta, suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseura (pp), Petri Vesanto
Kokemuksia SuHu-ohjelmasta ja Etelä-Pohjanmaan SuHu-yhteistyö jatkossa (pp), Lassi Hietala, Lapuan Virkiä ja Jukka Aho, Rasti-Jussit

Lisätietoa

Aleksi Anttolainen, Suunta Huipulle -seuraohjelman koordinaattori
aleksi.anttolainen (a) live.fi
p. 044 505 0293

Petteri Kähäri, huippu-urheilupäällikkö
petteri.kahari (a) suunnistusliitto.fi
p. 050 564 2493

Katri Lindeqvist, nuoriso- ja koulutuspäällikkö
katri.lindeqvist (a) suunnistusliitto.fi
p. 044 323 6657