Näin toimit kuntorasteilla

Oletko ajatellut lähteä kuntorasteille? Kuntorasteja järjestetään kesäkaudella viikottain lähes jokaisella paikkakunnalla. Lue tästä ohjeet, joilla pääset hyvään alkuun.

Etsi tapahtuma Rastilipusta

Iso osa seuroja on vienyt kuntorastien tiedot Rastilippuun.

Valitse Rastilipusta tapahtuma, johon haluat osallistua. Lue missä ja koska tapahtuma on. Selvitä, mistä tapahtumapaikalle on opastus.

Jos tapahtumassa on käytössä Rastilippu, voit ilmoittautua tapahtumaan ennakkoon ja maksaa sen.

Rastilipun ohjeet suunnistajalle.

Muita suunnistusmahdollisuuksia: suunnistus.fi

Valmistelut

Suunnistusvarusteet kannattaa pukea päälle jo valmiiksi. Parhaat jalkineet ovat ns. suunnistusnastarit. Valitse jalkineet, joissa on tukeva ja pitävä pohja. Pitkälahkeiset housut ja paita suojaavat mukavasti risuilta ja oksilta. Katso lisätietoa varusteista.

Ota mukaan vaihtovaatteet, etenkin vaihtosukat, jalkineet ja juomista. Jos sinulla emit-kortti, karttamuovi ja kompassi, niin pakkaa nekin mukaan, joskin pärjäät myös ilman niitä. Järjestäjiltä voi vuokrata emit-kortin ajanottoa varten. Voit myös kysyä järjestäjiltä karttamuovia ja kompassia, jos heillä on lainakappaleita. Sateisella kelillä on syytä olla aina suojus kartalle.

Jos tapahtumassa on käytössä Rastilippu-palvelu, voit maksaa osallistumien jo ennakkoon. Jos maksat päikan päällä, muista varata mukaasi käteistä rahaa.

Lue tapahtuman järjestäjän ohjeet.

Tutustu suunnistajan vastuuseen. Mieti, minkälaisen vakuutusturvan haluat itsellesi. Jokainen suunnistaa omalla vastuullaan.

Tapahtumapaikalle

Seuraa tapahtuman järjestäjän opasteita paikalle. Jos mahdollista, tule paikalle ympäristöystävällisesti jalkaisin, pyörällä, julkisilla liikennevälineillä tai kimppakyydillä.

Kun tulet paikalle omalla autolla, seuraa järjestäjän pysäköintiohjeita. Pysäköi aina huomioiden muut pysäköijät ja liikkujat.

Ilmoittaudu tapahtumapaikalla

Mene tapahtumapaikan ilmoittautumispisteeseelle. Eri suunnistusratojen vaihtoehdot ovat useimmiten nähtävillä ilmoittautumispisteellä. Tutki ratoja ja päätä, minkä radan haluat kiertää. Kysy tarvittaessa neuvoja tapahtuman järjestäjältä.

Jos olet ilmoittautunut jo ennakkoon Rastilippu-palvelussa, on paikan päällä ilmoittautuminen nopeaa. Järjestäjä lukee emit-korttisi, tai näkee nimen perusteella, että ilmoittautuminen ja maksu ovat kunnossa. Kerro järjestäjälle, minkä radan aiot suunnistaa.

Jos et ole ilmoittautunut etukäteen, toimi järjestäjän ohjeen mukaan: Anna nimesi ja emit-kortin tiedot (jos sinulla on kortti), maksa osallistuminen ja kerro, minkä radan haluat suunnistaa.

Voit tarvittaessa vuokrata emit-kortin järjestäjältä. Emit-kortti toimii ajanottolaitteenasi.

Voit myös suunnistaa ilman aikaa, eli ilman emit-korttia.

Ilmoittautumisen ja maksamisen jälkeen saat kartan.

Huomaa, että tapahtumapaikan käytänteissä voi olla eroja eri tapahtumissa. Lue järjestäjän ohjeet ja kysy tarvittaessa ohjeita paikan päällä.

Kierrä suunnistusrata

Mene lähtöön (kolmio kartalla). Pidä emit-korttiasi lähtöleimasimessa neljän vilkahduksen ajan. Kun nostat kortin leimasimesta, ajanotto käynnistyy.

Suunnista rastit numerojärjestyksessä. Tarkista rastilla koodi, että leimaat oikealla rastilla. Koodin näet rastin leimasimesta ja karttasi rastinmääritteistä. Leimaa emit-korttisi rastin leimasimessa käyttämällä emit-kortti oikein päin leimasimessa.

Jos matkan varrella leimaat vahingossa ylimääräisillä rasteilla, niin se ei haittaa. Saat hyväksytyn suorituksen, kun leimaat oman ratasi rasteilla numerojärjestyksessä.

Suunnistuksen perustaitoja.

Maalissa

Toimi maalissa järjestäjän ohjeen mukaan. Emit-korttisi luetaan maalissa. Ilmoittaudu maalissa, vaikka suunnistat ilman aikaa.

Jos et halua nimeäsi tuloksiin, kerro siitä järjestäjälle.

Muista aina ilmoittautua maalissa, vaikka et kiertäisi koko rataa tai suunnistat ilman aikaa. Järjestäjät pitävät kirjaa maastoon lähtevistä suunnistajista ja maastosta tulevista suunnistajista.

Jos tapahtumassa on käytössä Rastilippu-palvelu, näkyvät tulokset online Rastilipussa.

Tervetuloa mukavan harrastuksen pariin!

Lisää tietoa suunnistuksesta ja suunnistusmahdollisuuksista: suunnistus.fi

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail