Näin toimit kuntorasteilla

Oletko ajatellut lähteä kuntorasteille? Kuntorasteja järjestetään kesäkaudella viikoittain lähes jokaisella paikkakunnalla. Koronapandemian aikaan moni seura järjestää tapahtumien sijasta omatoimirasteja. Lue tästä ohjeet, joilla pääset hyvään alkuun.

1. Etsi tapahtuma Rastilipusta

Iso osa seuroja on vienyt kuntorastien tiedot Rastilippu-palveluun
Valitse Rastilipusta tapahtuma, johon haluat osallistua ja lue ohjeet.

Rastilipun ohjeet suunnistajalle.

2. Ilmoittautuminen

Jos tapahtumassa on käytössä Rastilippu, voit ilmoittautua tapahtumaan ennakkoon ja maksaa sen. Jos ilmoittaudut ja maksat paikan päällä, muista varata mukaasi käteistä rahaa, osassa tapahtumia käy myös maksukortti ja liikuntasetelit.

3. Valmistelut ja varusteet

Suunnistusvarusteiksi käy tavalliset säänmukaiset ulkoliikuntavarusteet.

  • Valitse jalkineet, joissa on tukeva ja pitävä pohja.
  • Pitkälahkeiset housut ja paita suojaavat mukavasti risuilta ja oksilta.
  • Leimauksessa käytettävän Emit-kortin voi vuokrata järjestäjiltä. Voit myös suunnistaa ilman aikaa, eli ilman Emit-korttia.
  • Karttamuovi ja kompassi on hyvä myös pakata mukaan. Voit myös kysyä järjestäjiltä, jos heillä on lainakappaleita. Sateisella kelillä on syytä olla aina suojus kartalle.

Katso lisätietoa varusteista suunnistus.fi -sivustolta.

4. Tapahtumapaikalle

Seuraa tapahtuman järjestäjän opasteita paikalle. Jos mahdollista, tule paikalle ympäristöystävällisesti jalkaisin, pyörällä, julkisilla liikennevälineillä tai kimppakyydillä.

Kun tulet paikalle omalla autolla, seuraa järjestäjän pysäköintiohjeita. Pysäköi aina huomioiden muut pysäköijät ja liikkujat.

5. Ilmoittaudu tapahtumapaikalla

Mene tapahtumapaikan ilmoittautumispisteeseen. Eri suunnistusratojen vaihtoehdot ovat useimmiten nähtävillä ilmoittautumispisteellä. Tutki ratoja ja päätä, minkä radan haluat kiertää. Kysy tarvittaessa neuvoja tapahtuman järjestäjältä.

Jos olet ilmoittautunut jo ennakkoon Rastilippu-palvelussa, on paikan päällä ilmoittautuminen nopeaa. Järjestäjä lukee emit-korttisi, tai näkee nimen perusteella, että ilmoittautuminen ja maksu ovat kunnossa. Kerro järjestäjälle, minkä radan aiot suunnistaa.

Jos et ole ilmoittautunut etukäteen, toimi järjestäjän ohjeen mukaan: Anna nimesi ja emit-kortin tiedot (jos sinulla on kortti), maksa osallistuminen ja kerro, minkä radan haluat suunnistaa.

Ilmoittautumisen ja maksamisen jälkeen saat kartan.

Huomaa, että tapahtumapaikan käytänteissä voi olla eroja eri tapahtumissa. Lue järjestäjän ohjeet ja kysy tarvittaessa ohjeita paikan päällä.

6. Kierrä suunnistusrata

Mene lähtöön (kolmio kartalla). Pidä Emit-korttiasi lähtöleimasimessa neljän vilkahduksen ajan. Kun nostat kortin leimasimesta, ajanotto käynnistyy.

Suunnista rastit numerojärjestyksessä. Tarkista rastilla koodi, että leimaat oikealla rastilla. Koodin näet rastin leimasimesta ja karttasi rastinmääritteistä. Leimaa Emit-korttisi rastin leimasimessa käyttämällä Emit-kortti oikein päin leimasimessa.

Jos matkan varrella leimaat vahingossa ylimääräisillä rasteilla, niin se ei haittaa. Saat hyväksytyn suorituksen, kun leimaat oman ratasi rasteilla numerojärjestyksessä.

7. Maalissa

Toimi maalissa järjestäjän ohjeen mukaan. Emit-korttisi luetaan maalissa. Ilmoittaudu maalissa, vaikka suunnistat ilman aikaa. Järjestäjät pitävät kirjaa maastoon lähtevistä suunnistajista ja maastosta tulevista suunnistajista. Jos et halua nimeäsi tuloksiin, kerro siitä järjestäjälle.

8. Tulokset

Jos tapahtumassa on käytössä Rastilippu-palvelu, näkyvät tulokset online Rastilipussa. Muussa tapauksessa tuloksiin löytyy linkki järjestävän seuran sivuilta.

 

Lisätietoa

Lisää tietoa suunnistuksesta ja suunnistusmahdollisuuksista
suunnistus.fi

Tutustu suunnistajan vastuuseen.

Mieti, minkälaisen vakuutusturvan haluat itsellesi. Jokainen suunnistaa omalla vastuullaan.