Tapahtumat kilpailujen yhteydessä

Monien kansallisten suunnistuskilpailujen yhteydessä tarjotaan kuntosuunnistusratoja, joita voi kiertää ilman ennakkoilmoittautumista.

Kuntosuunnistusratojen markkinointi

Kilpailujen yhteydessä järjestettävästä kuntosuunnistusmahdollisuudesta (avoimet sarjat, kuntosarjat) on hyvä  ilmoittaa kilpailukutsussa. Kilpailuohjeessa annetaan lisätietoja.

Kilpailujen yhteydessä järjestettävän kuntosuunnistuksen (avoimet sarjat, kuntosarjat) tavoittavat kuntoilijoita, kun ne viedään Rastilippu-palveluun.

Tapahtumasta kannattaa ilmoittaa myös paikallislehdissä ja muilla tavanomaisilla kuntosuunnistusten ilmoittelutavoilla. Näin tavoitetaan myös niitä kuntosuunnistajia jotka eivät seuraa kilpailujen ilmoittelua.

Kuntosuunnistuksen toteutus

Kilpailun yhteydessä kuntosuunnistajilla on käytössä samat palvelut kuin kilpailijoillakin. Osallistumismaksu voi tästä johtuen olla hieman normaalia kuntosuunnistustapahtumaa korkeampi.

Kuntosuunnistuksen alkamis- ja päättymisajan määrittää kilpailun johto. Tavanomaisissa kansallisissa kilpailuissa kuntosuunnistajia voidaan yleensä lähettää maastoon heti ensimmäisten kilpailijoiden lähtiessä. Karttojen maalissa poiskeräämisen ja palauttamisen suhteen toimitaan kuten kilpailussa.

Kilpailupaikalla kuntosuunnistajat ohjataan Infoon ilmoittautumaan ja maksamaan osallistumisensa. Myös Emit-korttien vuokraus tapahtuu yleensä Infossa.

Kilpailukartan kuntosuunnistaja saa yleensä vasta lähtöpaikalla. Kuntosuunnistusradat voidaan tehdä kilpailumaastoon ja rasteina voidaan käyttää kilpailun rastipisteitä. Ratatarjonnassa kannattaa huomioida sekä aivan aloittelijat että kokeneet kilpasuunnistajat.

Kuntosuunnistajat voidaan ohjata samaan maaliin kuin kilpailijat, mutta heidän lähtöpaikkansa kannattaa pitää erillään, johtuen erilaisesta lähtötavasta.  Kuntosuunnistajat lähtevät maastoon nollattuaan Emit-korttinsa. Maalissa kuntosuunnistajien kilpailukortit luetaan ongelmien välttämiseksi eri tietojärjestelmään kuin kilpailijoiden kortit.

Kuntosuunnistajien tulokset rastiväliaikoineen julkaistaan omassa kohdassa kilpailun tulostaululla ja Internet-sivuilla.  Osallistujien kesken kannattaa arpoa muutama palkinto. Rastiviikoilla myös kuntosuunnistajille on jaettu muistomitalit.